Dat is pas goed nieuws! #5

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Voedselverspilling in Nederlandse huishoudens daalt

groenteafval hergebruiken

De kranten stonden deze week vol met artikelen over de stand van voedselverspilling in ons land. Uit twee rapporten die staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd is gebleken dat de voedselverspilling is afgenomen in Nederlandse huishoudens. Uit diverse rapporten is gebleken dat er een daling is in de verspilling van voedsel in huishoudens. In 2016 werd er per persoon gemiddeld 41 kilo aan vast voedsel verspild, in 2010 was dit 48 kilo. Natuurlijk valt er nog heel veel meer winst te behalen op dit gebied en de overheden en bedrijven zetten dan ook steeds meer in op de bewustmaking van consumenten bij dit probleem, maar het is een mooie stap voorwaarts en een positief beginpunt.

Taiwan zet als eerste land in Azië deur open voor homohuwelijk

homohuwelijk

Afgelopen woensdag heeft Taiwan als allereerste land in Azië het homohuwelijk wettelijk toegestaan. Het constitutionele hof heeft gesteld dat stellen van hetzelfde geslacht wettelijk het recht moeten krijgen om te trouwen. De regering heeft vanuit het rechtscollege twee jaar de tijd gekregen om de huidige wetgeving aan te passen.  De huidige regerende partij, de Democratische Progressieve Partij van president Tsai Ing-wen, heeft zich achter de uitspraak van het hof geschaard, ondanks protesten van diverse religieuze en conservatieve groeperingen. Wat een fantastische ontwikkeling!

Zo houd je groente en fruit langer goed

groente en fruit

In het AD verscheen deze week een ontzettend handig artikel met tips om jouw fruit en groente langer goed te houden. Met alle aandacht voor voedselverspilling van de afgelopen week is dit een welkome en praktische aanvulling op de berichtgeving. Hoogleraar Ernst Woltering van Wageningen Food & Biobased Research onderzoekt hoe we groente optimaal kunnen bewaren en geeft in het artikel drie handige tips.

Zo goedkoop is elektrisch rijden

duurzamer rijden

Okee, voor echt voordelig elektrisch rijden is een Tesla voor velen van ons nog niet weggelegd, maar elektrisch rijden is dus helemaal niet zo duur als men vaak denkt. In een artikel uit Metro deze week worden vijf vragen over elektrisch rijden beantwoord en hieruit blijkt dat alhoewel een elektrische auto in aanschaf duurder is dan een andere auto de daadwerkelijke gebruikskosten een stuk lager liggen. De ‘brandstof’kosten liggen een stuk lager (mits je de auto thuis kunt opladen), de onderhoudskosten zijn lager en er vindt minder slijtage plaats en belastingtechnisch is een elektrische auto ook nog eens interessant vanwege de fiscale voordelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *