goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #3

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

Een waszak die helpt tegen plastic soep

wasmachine

We weten tegenwoordig allemaal wel dat ons plasticverbruik een desastreus effect heeft op de aarde. Het plastic vormt een groot gevaar voor planten en dieren en er wordt steeds meer bekend over de miniscule plasticdeeltjes in ons eigen eten en drinken. Gelukkig wordt er steeds meer actie ondernomen op dit gebied en zijn er een aantal knappe koppen die met ingenieuze oplossingen komen voor dit steeds groter wordende probleem. Zo werd deze week bekend dat er een heuse waszak is ontworpen die microplastics die loskomen uit onze synthetische kleding tijdens het wassen kan opvangen. Het residu uit de waszak kan na de wasbeurt bij het plastic afval worden weggegooid en zo kunnen deze microplastics niet in het milieu terechtkomen. The Guppy Friend, zoals de waszak is genoemd, is een idee van de twee Duitse surfers Alexander Nolte en Olivier Spies. Ze hebben net hun eerste Kickstarter campagne succesvol afgerond en zijn bezig met het opstarten van hun productlijn.

Steeds meer mensen kopen fairtrade producten

koffiedik

Op Nu.nl verscheen deze week een artikel over de toenemende populariteit van fairtrade producten. Het blijkt dat steeds meer consumenten kiezen voor fairtrade producten bij hun dagelijkse boodschappen en dat het fairtrade assortiment in de supermarkten in ons land ook steeds uitgebreider wordt. Met de aankoop van fairtrade producten ontvangen de boeren die de producten verbouwen een eerlijkere prijs voor hun producten en alhoewel er ook zeker nog werk aan de winkel is op dit gebied is dit allicht een stap in de goede richting.

Boyan Slat ontwikkelt nieuwe methode om plastic afval uit de oceaan te halen

plastic vervuiling

Vorige week maakte ik bekend dat Boyan Slat eindelijk genoeg geld bij elkaar had verzameld om zijn droom in vervulling te zien gaan en zijn ontwerp om plastic uit de oceanen te halen te testen. Deze week werd bekend dat Boyan Slat een nieuwe methode heeft ontwikkeld om plastic afval uit de oceaan te halen. In plaats van één systeem richt hij nu de aandacht op meerdere systemen die het plastic afval opvangen. Deze systemen zijn ook niet meer aan de oceaanbodem bevestigd, maar drijven rond. Het nieuwe plan is niet alleen efficiënter, maar ook goedkoper en minder kwetsbaar. Ik ben zo benieuwd naar de uiteindelijke resultaten!

HAK stapt in vegaburgers

vegaburger

Dat vegaburgers steeds meer aan populariteit winnen is voor vegetariërs en veganisten allang geen verrassing meer, maar nu ook het Nederlandse bedrijf HAK zich richt op deze markt kunnen we echt spreken van het mainstream worden van de vegaburger. HAK, vooral bekend van de groenteconserven, gaat vanaf aankomende week ook vegaburgers verkopen. Vanaf maandag kun je bij de Jumbo terecht voor een bonenburger, pittige linzenburger of een zwarte bonenworst van HAK. Deze nieuwe producten zijn ontwikkeld in samenwerking met chef-kok Herman den Blijker en Schouten Europe, een producent van vegetarische producten.

Dit is de Tesla onder de huizen

hout

Ik heb er, geloof ik, geen geheim van gemaakt dat wij het laatste jaar druk op zoek zijn naar een andere woning en daarbij is de wens natuurlijk om zo duurzaam mogelijk te wonen. Ons oog viel al snel op Sustainer Homes: een bedrijf dat modulaire, duurzame en ook nog eens zelfvoorzienende woningen maakt en in rap tempo wint aan populariteit. Deze week verscheen er een korte reportage over Sustainer Homes op De Telegraaf. Alhoewel je in het korte fragment een leuke impressie krijgt van wat Sustainer Homes precies te bieden heeft, biedt het helaas nauwelijks een inkijkje in de talloze mogelijkheden die deze woningen bieden. Gelukkig maken op deze manier wel meer mensen kennis met dit mooie bedrijf en deze duurzame manier van bouwen en dat is nog eens goed nieuws!

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #3”

  1. Ohhh wat word ik blij van dit artikel! Zoveel fijn goed nieuws hihi 🙂 SUper fijn dat mensen meer fairtrade kopen en ik WIL die oplossing tegen microplastics. Ik zag laatst ook een filmpje met een soort balletje dat je in de wasmachine gooit. Eigenlijk zouden ze die aan iedereen moeten uitdelen, niet alleen aan groene/duurzame/vega(n)/hippies 😉

    1. Ik wil die waszak ook zo graag! Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor het algemeen verkrijgbaar is. Ik was ook direct van mening dat die waszakken, of van die balletjes, gewoon gratis verstrekt moeten worden vanuit duurzaamheidsoogpunt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *