You are a badass

Leestip: You are a badass

Mijn eerste kennismaking met ‘You are a badass’ was via een artikel van Merel van De Groene Meisjes. Ik raakte toen in de ban van zelfhulpboeken, wat eerlijk gezegd zieliger klinkt dan het is. Zelfhulpboeken zijn allang niet meer voor de sneue zielen, het zijn boeken die empoweren, die je juist die boost van zelfvertrouwen of inzicht geven. Natuurlijk zullen ze je leven meestal niet radicaal veranderen, zoals ze nog vaak wel eens willen  beloven, maar af en toe heb je wel eens wat bevestiging, een positieve impuls of wat inzicht nodig. Zoals ik het juist nu nodig had om te horen dat ik wel degelijk een badass ben en wel degelijk alles kan doen wat ik wil doen in mijn leven.

‘You are a badass’ is geschreven door Jen Sincero en was ten tijde van de release in 2013 nummer 1 op de New York Times bestseller lijst. Blijkbaar hebben we er allemaal af en toe behoefte aan om te horen dat we badasses zijn. Deze zelfbevestiging is echter niet de enige reden dat het boek zo’n enorm succes is. Het boek staat namelijk boordevol nuttige tips om het beste uit jezelf te halen en goed voor jezelf te zijn. In 27 hoofdstukken vertelt Jen Sincero stapsgewijs hoe je bent geworden hoe je nu bent, hoe je niet functionele patronen kunt doorbreken, hoe je beter leert luisteren naar je innerlijke stem en intuïtie, hoe je erachter komt wat jouw passie is en hoe je jouw doelen zo snel en effectief mogelijk kunt behalen en hoe jij je innerlijke badass ontketent.

Het boek begint nuchter en weet direct te boeien, al komt in het tweede hoofdstuk God in beeld en was ik even bang dat het een religieuze boodschap zou worden. Ik trok direct een wenkbrauw op want iedereen die mij een beetje kent weet dat ik, alhoewel ik de voordelen van religieuze overtuigingen volledig erken, zelf totaal niet religieus ben. Jen Sincero weet echter haar religieuze overtuigingen breder te trekken door naar het concept God te refereren als een Source Energy: een soort energie die alom aanwezig is en alles en iedereen met elkaar verbindt. Als je niet zo spiritueel ingesteld bent klinkt dit wellicht wel erg zweverig, maar energiestromen, en de Law of Attraction, is een mij niet onbekend begrip en iets waar ik tot op zekere hoogte ook wel enige waarde en waarheid in zie. Vooral omdat de Law of Attraction benadrukt dat je door wil en focus datgene aantrekt wat je graag wilt of nodig hebt. Dat wat jij wilt niet zomaar aan komt waaien en werk vereist benadrukt Jen Sincero keer op keer en dat maakt haar boek zo interessant en maakt dat haar boodschap en filosofie de enigszins abstracte begrippen aan het begin van het boek al snel overstijgen.

Na de algemene uitleg van het concept Source Energy en de principes van de Law of Attraction gaat Jen Sincero vlot verder met de uitleg hoe jij als individu in dit geheel past en deze kennis kunt toepassen om beter in je vel te zitten, meer intuïtief te leven en de beste versie van jezelf te worden. Jen Sincero verwoordt het als ‘It’s like we’re all surrounded by this big, all-you-can-eat buffet of incredible experiences and insights and feelings and oppertunities and things and people and ways to share our gifts with the world, and all we have to do is align our energy with what we want and take decisive action to allow this good into our lives.’ Dat klinkt enorm inspirerend, maar is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral omdat we in een tijd leven waarin het materiële belangrijker lijkt te zijn dan het spirituele en waarin we constant voorbij gaan aan onze eigen behoeftes en velen van ons vast lijken te zitten in het ‘moeten’. Juist daarom zijn boeken als deze en een boodschap als ‘You are a badass’ af en toe zo broodnodig.

You Are A Badass

Wat volgt in het boek is een uitleg over hoe wij door onze opvoeding en ervaringen zijn geconditioneerd om op een bepaalde manier naar dingen te kijken en het leven op een bepaalde manier te leiden. Dit blijkt helaas niet altijd even functioneel te zijn en door deze bril waar wij door kijken zitten we vaak onszelf en onze eigen dromen in de weg. Het ontbreekt ons aan moed, inzicht en doorzettingsvermogen en we zijn beladen met vooroordelen, angsten en onzekerheden. Door inzicht te krijgen in ons eigen functioneren, meer te leven in het hier en nu en te visualiseren wat onze passie is kunnen we patronen doorbreken en de beste versie van onszelf zijn. Stapsgewijs legt Jen Sincero in ‘You are a badass’ uit hoe je dit proces doorloopt en alhoewel ze pakkend schrijft en eenvoudig en doelgericht haar boodschap weet te verwoorden is wat ze zegt eigenlijk niets nieuws. Toch weet ze de grondbeginselen van mindfulness en de law of attraction heel goed en begrijpelijk over te brengen.  Jen Sincero’s schrijfstijl is vlot en humoristisch en dit maakt dat het boek makkelijk leest. Ze drijft de spot met haar eigen ontdekkingsproces en schroomt niet om haar zelfhulpervaring op de hak te nemen. Het boek staat wel vol met voorbeelden en herhalingen, zoals je van een typisch zelfhulpboek mag verwachten, maar storend is het niet en het versterkt de boodschap zelfs.

Ik vind het boek een absolute aanrader voor iedereen die wel een boost qua zelfvertrouwen of een zetje in de goede richting kan gebruiken. Af en toe hebben we allemaal wel eens die bevestiging nodig en Jen Sincero weet op een pakkende, begrijpelijke en toegankelijke manier te verwoorden wat we eigenlijk allemaal zouden moeten weten en zouden moeten nastreven. Het boek ‘You are a badass’ van Jen Sincero is via Bol.com te bestellen. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Jen Sincero voor meer informatie over de schrijfster en haar andere boeken.

Bron foto’s: http://www.jensincero.com/There are 2 comments

Add yours
  1. Lilian

    Klinkt als een interessant boek! Brené Brown (Sterker dan ooit) is ook religieus, maar die legt het inderdaad ook zo uit dat je er als niet-gelovige ook nog iets mee kunt. Ik zet hem op m’n wishlist!


Post a new comment