Wereldproefdierendag

Wereldproefdierendag

Elk jaar vindt op 24 april Wereldproefdierendag plaats: een dag dat men zich wereldwijd inzet tegen dierproeven. Er wordt aandacht gevraagd voor en actie gevoerd tegen dierproeven op allerlei manieren. Wereldproefdierendag vond in 1979 op initiatief van de Engelse organisatie International Association Against Painful Experiments on Animals voor het eerst plaats en sinds die tijd wordt er elk jaar op deze dag stilgestaan bij al het dierenleed in de industrie, maar worden ook de krachten gebundeld om een boodschap af te geven dat dit anders moet en ook anders kán.

Alhoewel veel mensen denken dat het tegenwoordig wel meevalt met de dierproeven is dat alles behalve waar. Alhoewel er sinds 2013 een wet actief is die stelt dat het verboden is om in de EU cosmetica ingrediënten te testen op dieren is dit geen garantie dat alle cosmeticaproducten in de schappen dierproefvrij zijn. Veel bedrijven verkopen hun producten namelijk ook in China en daar is het zelfs nog verplicht om producten op dieren te testen voor het in de schappen ligt. Dierproeven vinden dus nog steeds plaats voor onze cosmeticaproducten en dan hebben we het nog niet eens over de dierproeven die worden uitgevoerd voor onze schoonmaakmiddelen, medicijnen en vele andere producten. Voor veel nieuwe stoffen is het verplicht om eerst de veiligheid middels dierproeven te testen en vooral producten waarvan de veiligheid voor de mens niet zeker is worden doorgaans op dieren getest. Dit maakt de zaak erg ingewikkeld, want alhoewel we dierproeven verafschuwen willen we allemaal wel graag veilige medicijnen en zijn er door dierproeven grote ontdekkingen gedaan en mooie producten ontwikkeld. Het is een ingewikkelde zaak waarbij de nadruk toch vooral lijkt te moeten liggen op het vinden van diervriendelijke alternatieven voor de veiligheidsproeven die net zo betrouwbaar zijn. Het verbod op dierproeven op cosmetica is zeker een stap in de goede richting, maar er is nog volop aandacht nodig voor valide alternatieven voor deze dierproeven voor zulke doorbraken ook kunnen plaatsvinden voor zaken als schoonmaakmiddelen en medicijnen. Investeringen in het ontwikkelen van deze nieuwe, diervriendelijke methoden is dan ook noodzakelijk en bewustwording van de huidige dieronvriendelijke testmethoden is net zo relevant. Neem ook eens een kijkje op de website van Stichting Proefdiervrij om meer te leren over dierproeven, alternatieven voor dierproeven en alle acties die het hele jaar door tegen dierproeven worden gevoerd.

Natuurlijk wordt er ook in Nederland volop actie gevoerd tegen dierproeven op Wereldproefdierendag. Dat kan groots, maar ook kleinschalig zijn. Zo roept Mariëlle van Gek op Make-Up, een dierproefvrij beautyblog, iedereen op om foto’s op social media te delen van looks gemaakt met dierproefvrije cosmetica en dierproefvrije merken in jouw collectie met de hashtag #wereldproefdierendag. Zo wordt er volop aandacht gevestigd op mooie merken en producten die wel dierproefvrij zijn. Neem voor een volledig overzicht van alle dierproefvrije cosmeticamerken in ons land ook zeker eens een kijkje op de lijst van Naoki en de website Cruelty Free Beauty. Sophie zet zich al jaren in voor dierproefvrije cosmetica en doet uitgebreid onderzoek naar merken en producten. Pas als de merken bewezen en geheel dierproefvrij zijn komen ze op de lijst. De lijst is al tijden mijn gids voor dierproefvrije producten voor mijzelf en mijn kinderen en omvat mooie merken als Dr. Hauschka, Lekker in een Potje en LUSH, maar ook huismerken als HEMA en Kruidvat.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment