Groene Dromen

Kijktip: Groene Dromen

Afgelopen weekend zond VPRO Tegenlicht de ontzettend inspirerende aflevering ‘Groene Dromen’ uit. In deze documentaire wordt duurzaamheid in de ondernemingswereld eens tegen het licht gehouden. Hoe duurzaam ondernemen bedrijven in Nederland en hoe rendabel is dit? Aan de hand van allerlei inspirerende voorbeelden door het hele land maken we kennis met duurzaam ondernemen in Nederland.

Groene Dromen

Een belangrijke rol in deze aflevering van Tegenlicht is weggelegd voor cradle to cradle design in ons land. Cradle to cradle plaatst, net zoals de circulaire economie, een nadruk op het hergebruik van producten en op het creëren van een gezonde leefomgeving. Afval is hierbij een grondstof en producten en gebouwen zouden zo moeten worden ontworpen dat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Het concept van cradle to cradle wordt uitgelegd aan de hand van de stad Venlo, waar dit concept op allerlei manieren in geïntegreerd, van een school tot aan een papierfabriek. Ook Almere komt aan bod. Waar deze stad eerst nog grootse duurzame plannen had zijn deze uiteindelijk niet echt gerealiseerd. Nu hebben ze Gunter Pauli, oud directeur van Ecover, ingehuurd om hun stad te verduurzamen. Hij was ook betrokken bij de totstandkoming van hét centrum van circulaire economie in Rotterdam: BlueCity. Hier werken diverse duurzame ondernemers samen aan een blauwe economie waar ze elkaars reststromen gebruiken voor de productie van hun eigen producten. Gunter Pauli combineert in zijn visie groen ondernemen met economisch succesvol zijn en hij probeert bedrijven aan elkaar te koppelen als een soort ecosysteem. Het afval van de één is onmisbaar als grondstof voor een ander bedrijf. Wanneer bedrijven naast de ecologische waarde ook de economische waarde van deze vorm van ondernemen in gaan zien zal duurzaam ondernemen echt een vlucht nemen in ons land.

Groene Dromen

In de aflevering maak je kennis met nog veel meer ontzettend inspirerende en innovatieve bedrijven in ons land. Zo ontdek je de knappe koppen achter Fruitleather Rotterdam die leer maken van fruitresten en maak je kennis met het circulaire bedrijvenpark Park 2020 en de nieuwe plannen voor een circulair bedrijventerrein in Hoofddorp. Je kunt de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Groene Dromen’ hieronder terugkijken of een bezoek brengen aan de website van VPRO Tegenlicht om de aflevering terug te kijken of meer informatie te vinden over duurzaamheid.

Bron foto’s: VPRO Tegenlicht

4 gedachten over “Kijktip: Groene Dromen”

  1. Ik vind tegenlicht een enorm interessant programma, ik heb het alleen al een tijdje niet meer gevolgd. Dit klinkt als een goede aflevering dus ik ga m terug kijken. Bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *