Boer zoekt voedselflat

Kijktip: Boer zoekt voedselflat

Alhoewel we tegenwoordig in ons land van alle gemakken voorzien zijn en op elk moment in het jaar kunnen eten wat we willen is ons huidige voedselsysteem alles behalve efficiënt te noemen. Dat wij hier bananen en mango’s kunnen eten, het hele jaar door aardbeien kunnen kopen en pompoensoep kunnen maken in de zomer is niet zo normaal als dat wij het vaak vinden. Onze voedingsmiddelen leggen vele duizenden kilometers af en de productie ervan is vaak alles behalve milieuvriendelijk. En dan heb ik het nog niet eens over de ongelijke verdeling van voedsel in de wereld: waar wij ons wentelen in overvloed, lijden mensen elders honger. Dit kan anders en dit moet anders. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar en geïnvesteerd in alternatieve vormen van voedselproductie. Zo ontstaan er steeds meer bijzondere systemen die bijvoorbeeld beter geïntegreerd kunnen worden in de stedelijke infrastructuur, minder ruimte innemen en veel efficiënter werken. De VPRO Tegenlicht aflevering ‘Boer zoekt voedselflat’ behandelt een aantal van deze bijzondere innovaties op dit gebied.

Boer zoekt voedselflat

Op de aarde leven momenteel ruim 7 miljard mensen en de groei van de wereldbevolking neemt nog steeds flink toe. Om al deze mensen te kunnen voorzien van voldoende voedsel is drastische verandering nodig en wereldwijd wordt er momenteel geëxperimenteerd met innovatieve ideeën op het gebied van voedselproductie. Innovaties als vertical farming, rooftop gardering, aquaponics en landbouw op zee zien we steeds meer en bieden oplossingen voor de huidige en toekomstige voedselproblematiek. Deze nieuwe vormen van voedselproductie maken het mogelijk om voedsel te verbouwen op de meest moeilijke plekken ter wereld, waar ruimte, schoon en zoet water, schone lucht en zon normaliter een probleem zou vormen voor de teelt. In deze aflevering van VPRO Tegenlicht maken we kennis met een aantal innovatieve bedrijven die deze nieuwe vormen van landbouw toepassen over de hele wereld.

Boer zoekt voedselflat

De VPRO Tegenlicht aflevering ‘Boer zoekt voedselflat’ is hieronder terug te kijken of te bekijken via de website van VPRO Tegenlicht. Hier vind je ook nog een heleboel aanvullende interessante informatie over dit onderwerp.

Bron foto’s: VPRO Tegenlicht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *