Bijlmerbajestuin

Stadsboeren in de Bijlmerbajestuin

In een grijs verleden woonde ik als studente in een containerwoning pal naast de Bijlmerbajes. ‘s Avonds werden we regelmatig wakker gehouden door mensen die in onze ‘achtertuin’ op ‘bezoek’ waren bij ingezetenen van de gevangenis en hele gesprekken werden heen en weer geschreeuwd over de muur van de gevangenis. Het was bijzonder om zo pal naast een gevangenis te wonen en alhoewel de wijk alles behalve levendig was, volstond het prima als tijdelijk studentenonderkomen. Nu zijn we alweer zo’n 8 jaar verder. De Bijlmerbajes is in 2016 gesloten en fungeert nu als opvangcentrum voor zo’n 500 vluchtelingen. Alhoewel ik me niet kan voorstellen dat een gevangenis een prettige omgeving is voor een asielzoekerscentrum snap ik dat ruimte schaars is en dat alle beetjes helpen. Gelukkig wordt er door verscheidene partijen inzet getoond om de Bijlmerbajes een prettigere verblijfplaats te maken voor de opgevangen vluchtelingen, waaronder door de Stichting Stadsboeren. Stichting Stadsboeren is een urban farming collectief uit Amsterdam en zij werken al sinds 2011 aan het vergroenen van de stad. De Stadsboeren hebben in de Bijlmerbajes een heuse moestuin opgezet, de Bijlmerbajestuin, om de bewoners van het asielzoekerscentrum de mogelijkheid te bieden om hun eigen groente te verbouwen en om ze een thuisgevoel te geven zo ver weg van huis.

Bijlmerbajestuin

De laatste jaren lijkt negativiteit te overheersen als we het hebben over vluchtelingenopvang. Veel mensen verzetten zich tegen een opvang bij hun in de buurt en her en der klinken geluiden om toch vooral de opvang van vluchtelingen te beperken in ons land. In dit debat mis ik vaak empathie en menselijkheid. De mensen die worden opgevangen hebben verschrikkelijke dingen doorstaan en zijn op zoek naar een stukje rust en veiligheid. De Bijlmerbajes is dan misschien niet de meest gezellige omgeving, maar het biedt wel een veilig onderkomen aan de 500 vluchtelingen. Omdat er in tijden van crisis en onzekerheid veel behoefte is aan veiligheid en verbinding is het initiatief van de Stadsboeren echt een uitkomst in de Bijlmerbajes. We weten allemaal dat eten verbindt en tuinieren kan erg rustgevend werken. Daarnaast wordt de opbrengst uit de moestuin verdeeld over groentepakketten die worden uitgedeeld  aan de bewoners van het asielzoekerscentrum. De Bijlmerbajestuin biedt de inwoners van deze locatie de unieke gelegenheid om hun tijd en hun talenten in te zetten in deze tuin en brengt daarnaast de vluchtelingen ook in contact met de stad en haar inwoners.

Bijlmerbajestuin

Al vanaf het voorjaar organiseren de Stadsboeren maandelijks een workshop in de Bijlmerbajestuin. Iedereen is welkom bij deze workshop, zowel vluchtelingen als Amsterdammers, en de deelname is geheel gratis. Tijdens de workshop leert huisbioloog Theo Coolen iedereen alle ins en outs van het succesvol onderhouden van een moestuin. De eerstvolgende workshop staat gepland op 6 mei. Natuurlijk kun je zelf een kijkje komen nemen in de Bijlmerbajestuin tijdens één van deze workshops, maar je kunt ook bijdragen aan dit fantastische initiatief door de crowdfunding van de Stichting Stadsboeren te ondersteunen. Het doel van de crowdfundingscampagne is om € 5.000,- op te halen om zaken als zaden, pootgoed, bakken, kassen en een bijenkast aan te schaffen en de workshops gaande te houden. Het doel is de afgelopen week al behaald, maar de crowdfunding loopt nog heel even door. In ruil voor jouw donatie ontvang je, afhankelijk van het bedrag, een moestuinpakket, jouw naam vereeuwigd op het kunstwerk op de muur, een exclusieve lunch bij de Syrische chef-kok van Lola Lik of een exclusieve rondleiding door de Bijlmerbajes met de enige overgebleven cipier. Neem voor meer informatie over dit project of één van de andere projecten van de Stadsboeren eens een kijkje op de website van de Stichting Stadsboeren.

Bron foto’s: StadsboerenThere are 2 comments

Add yours

Post a new comment