vrijheid

De ultieme tip om rijker te worden

Rijker worden, wie wil dat nu niet? Heel veel mensen streven dag in dag uit het doel om rijker te worden na, er zijn boeken vol over geschreven en je kunt er zelfs heuse cursussen voor volgen. Alles is erop gericht om met zo min mogelijk moeite zoveel mogelijk financieel gewin te bewerkstelligen. Dat rijker worden geen makkelijke opgave is blijkt wel uit het feit dat we bij lange na allemaal niet verkeren in de financiële situatie die we ambiëren. Hoe komt het toch dat we dag in dag uit zo hard werken en toch niet de financiële ruimte lijken te verkrijgen waar we van dromen? Sommige mensen denken dat harder werken de oplossing is en maken ontzettend lange werkweken waardoor ze niet tot nauwelijks nog tijd hebben voor hun gezin, hobby’s en vrienden. Andere mensen zijn op zoek naar de ultieme ‘get rich fast’ truc en storten zich vol overgave op beleggen, internettrucjes of andere programma’s met torenhoge beloften. Dat deze trajecten tot weinig goeds leiden blijkt wel uit het feit dat de meeste mensen er nauwelijks iets bij winnen. Het is nu eenmaal erg moeilijk om vanuit het niets snel veel meer geld te vergaren zonder dat ons persoonlijk leven of onze integriteit verloren gaat. Harder en meer werken is natuurlijk altijd een optie, maar wees eens eerlijk: als je altijd aan het werk bent om meer geld te krijgen, dan verlies je toch een beetje het doel van geld uit het oog? Geld is er toch om mogelijkheden in jouw leven te scheppen en om zo jouw leven te verrijken? Het zou absoluut niet het leven moeten beheersen. Het antwoord tot rijker worden ligt dus niet noodzakelijkerwijs in het vergaren van meer geld. Maar wat nu als ik je zou zeggen dat je ook rijker kunt worden met de financiële middelen die je nu tot je beschikking hebt? Gewoon, door simpelweg minder uit te geven.

Nu zal ik de eerste zijn die benadrukt dat je niet perse rijk bent als je beschikt over veel financiële ruimte en dat geld niet gelukkig maakt, maar het is wel aangetoond dat tot een bepaalde drempel geld wel gelukkiger kan maken omdat het ontzorgt en je de ruimte biedt om te doen wat je graag wilt doen. In haar boek ‘You are a Badass‘ legt Jen Sincero het als volgt uit: ‘Being wealthy means having the resources to provide yourself with everything you need, and desire, to share your gifts with the world as your biggest badassiset self. This means being wealthy psychologically, spiritually, and energetically as well as materially.’ Jen Sincero beaamt in deze quote dat financiële rijkdom een individu de ruimte geeft om zich ook op andere gebieden in het leven te ontwikkelen. Waar die grens van financieel gewin ligt is voor ieder persoon anders, maar zodra je een gevoel van vrijheid ervaart, weet je dat je die grens hebt behaald.

Ik weet het, het klinkt als een enorme open deur die ik nu intrap, rijker worden door minder uit te geven, maar denk er eens even over na. Ik mopper al jaren regelmatig dat we financieel niet genoeg ruimte hebben voor al onze ambities en onze spaardoelen en ik ben tijden op zoek geweest naar mogelijkheden om meer financiële ruimte te creëren. Onlangs las ik echter ergens dat je niet perse meer hoeft te verdienen om meer te besteden te hebben, je kunt ook minder uitgeven. Hoe logisch dit ook is, het was voor mij op dat moment écht een eye-opener! Je kunt gewoon rijker worden door simpelweg minder geld uit te geven! Laat dat eens even bezinken! Hetzelfde overkwam mij jaren geleden toen ik voor de zoveelste keer klaagde dat we te weinig ruimte in huis hadden voor onze spullen. Ineens viel het kwartje dat we niet zozeer te klein woonden, we hadden gewoon te veel spullen. Het is een knap staaltje omdenken, maar het was ineens zo logisch! Vanaf toen ben ik aan de slag gegaan met het minimaliseren in huis en alhoewel het een continu proces is kan ik nu, enkele jaren later, wel stellen dat we niet langer meer een te klein huis hebben en dat ik tegenwoordig regelmatig zeg dat we zelfs wel kleiner kunnen wonen. Hetzelfde overkwam mij onlangs toen ik besefte dat ik niet naar de oplossing moest zoeken door meer geld na te streven, we moeten simpelweg zoeken naar manieren om minder uit te geven.

rijker worden

Natuurlijk is minder uitgeven niet altijd even makkelijk. Je went jezelf een lifestyle aan die past bij jouw inkomsten (en sommige mensen zelfs een lifestyle boven hun stand). De huur en maandelijkse uitgaven voegen zich naar dit inkomen en ook jouw uitgavenpatroon past zich aan. Je denkt misschien dat je helemaal geen ruimte hebt om te besparen, dat heb ik ook jarenlang gedacht. Toch, als je echt eens kritisch kijkt, is er wel degelijk ruimte om te besparen. Zijn die nieuwe kleren echt nodig? Kun je dat item niet veel goedkoper aanschaffen bij een kringloopwinkel? Kun je het niet zelf maken? Moet je echt iedere week naar jouw favoriete koffiezaak? Na een onderzoek naar onze maandelijkse kosten bleken bij ons de ‘nodeloze’ uitgaven vooral bij boodschappen en onze tripjes naar de lokale koffiezaak te liggen. Elke vrijdag na een bezoek aan de markt gaan we daar een kopje koffie drinken. Heel gezellig en helemaal onderdeel van het vrijdagritueel, maar wel een vaste uitgavenpost waar eenvoudig op te besparen is. Het koffiedrinken hoeft niet helemaal te worden geschrapt, maar de kosten kunnen wel worden gehalveerd door ergens anders koffie te drinken of het ritueel te vervangen door een gezellig ritueel thuis. De boodschappen is een verhaal apart. Wij zijn niet anders gewend dan dat we kopen wat we nodig hebben. Budgetteren is nooit ons sterkste punt geweest en hebben we daarom nooit serieus geprobeerd. We eten altijd heerlijk en alhoewel we flink op onze kosten hebben geminderd door weekmenu’s op te stellen en geen vlees en vis meer te eten, kopen we meestal de A-merken en alles waar we op dat moment zin in hebben. We draaien onze hand niet om voor een pot Ben & Jerry’s op een willekeurige avond en als we een feestje hebben worden kosten noch moeite gespaard om iets lekkers voor iedereen op tafel te zetten. We kunnen, en moeten, hier flink wat veranderingen in aanbrengen.

Ons ultieme plan om meer financiële ruimte te creëren? Besparen op zoveel mogelijk uitgaven gedurende de maand. We kopen al vrij weinig nieuwe spullen, maar tijdens het boodschappen doen kunnen wij echt wel beter opletten wat er in het karretje belandt. Ook is het om in de toekomst te kunnen doen wat je graag wilt soms nodig om op dit moment te besparen op leuke dingen. De uitstapjes naar onze favoriete koffiezaak worden dus teruggeschroefd in frequentie en we kiezen vaker voor leuke uitjes die gewoon gratis zijn en waar we onze eigen hapjes en drankjes voor mee kunnen nemen. Wil jij ook ontdekken hoeveel geld je per maand kunt besparen en dus rijker kunt worden? Houd dan eens gedurende een maand bij, in een kasboekje of een handige app, wat je precies allemaal uitgeeft. Na een maand krijg je een prachtig overzicht van waar jouw uitgaven liggen en waar je meer ruimte kunt creëren. Zie het vooral niet als een straf om minder geld uit te geven, maar zie het als een verrijking en een uitdaging. Elke euro die je niet uitgeeft spaar je op voor jouw ultieme doel: of dit nu een mooie reis, een nieuw huis, een gewilde gadget of een leven als zelfstandig ondernemer is. Visualiseer jouw doel door een spaarpot te creëren of op papier bij te houden hoeveel geld je al hebt bespaard, een betere motivatie is er niet!There are 10 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Ik vind bezuinigen op lekker eten ook ontzettend moeilijk, maar daar ben ik juist toe aan een gedachteverandering. Bezuinigen op eten betekent natuurlijk niet dat je niet meer lekker kunt eten, je doet alleen iets bewuster boodschappen. Bij mij begint dat besef nu langzaam binnen te komen.

 1. Merel

  Leuk artikel! Ik merk dat het inderdaad niet altijd even makkelijk is. Sinds begin dit jaar zijn we flink gaan bezuinigen op de boodschappen, maar ik merk daar aan het eind van de maand helaas nog weinig van. Ook is het, bij ons,in sommige maanden lastig te zeggen hoe je budget nu echt uitkwam. We hadden de afgelopen maanden steeds iets anders groots moeten aanschaffen waardoor we niet weten wat we daadwerkelijk over houden. Leuk om hier eens over na te denken 🙂

  • awkwardduckling

   Met een aantal grote uitgaven is dat inderdaad moeilijk te peilen en dan voelt het soms alsof je er niets mee bereikt. Eigenlijk zou je een ‘doorsnee’ maand moeten vergelijken met een budgetmaand om echt conclusies te kunnen trekken. Dat proberen wij nu ook een beetje te doen, al weet ik wel dat wij flink kunnen bezuinigen op boodschappen.

 2. geertruurzaam

  Ik vind de financiën best een struikelblok hier. Dat komt voornamelijk doordat mijn man alle vaste lasten regelt en ik de boodschappen doe en spullen voor het huis + kinderen koop. Dan leg ik heel braaf een pak koekjes ter waarde van 1,75 terug in het winkelschap, maar vervolgens komt er een factuur binnen van een verzekering waar ik nog nooit van had gehoord…
  SAMEN budgetteren is nog moeilijker dan alleen!

 3. Natasja Oosterloo

  Ook wij zijn hier heel bewust mee bezig en inderdaad, de boodschappen zijn het meest lastig om
  (extra) op te bezuinigen, ondanks dat we een weekmenu hebben, ons aan ons lijstje houden en geen vlees/vis en bewerkte producten met toegevoegde suikers eten. We vinden het namelijk belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Toch lukt het steeds beter door te letten op seizoensgroente, aanbiedingen en dure ingrediënten die eigenlijk weinig toevoegen te schrappen.

  Juist de vrijheid die je krijgt wanneer je minder uitgaven hebt, spreekt ons ontzettend aan. Inspirerend dus, dit artikel! Zou het leuk vinden om hier meer bij jou over te lezen, hoe je concreet dingen hierin aanpakt.

 4. Marijke Ottolini

  Een boodschappenlijstje werkt inderdaad enorm goed om alleen te kopen wat je écht nodig hebt om lekker te kunnen eten. Ik heb daarom nooit meer het gevoel dat ik moet besparen op eten. Daar is eten eigenlijk ook te belangrijk voor, denk ik.
  Er zijn vaak ook andere dingen waar je best makkelijk op kunt bezuinigen: abonnementen bijvoorbeeld! Misschien kun je met een kleiner telefoonabonnement ook goed uitkomen (een kleinere bundel en alleen maar in de buurt van wifi internetten is ook lekker rustig 🙂 ), of heb je een tijdschriftabonnement dat je ook in de bieb zou kunnen lenen/ af en toe in de kringloop kan kopen omdat er niet per se actualiteiten in staan? Of kun je samendoen met iemand anders voor een digitaal krantenabonnement? Een auto en de kosten delen? Zelf je haar leren knippen? De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!


Post a new comment