minimaliseren met peuters en kleuters

5 tips om te minimaliseren met peuters en kleuters

Ik schrijf zeer regelmatig over minimaliseren op Awkward Duckling en in elk artikel probeer ik zoveel mogelijk handige tips te delen die helpen bij het opruimen, minimaliseren en verduurzamen in huis. Al eerder deelde ik 5 tips om te minimaliseren op de baby uitzet, een artikel waarin ik mijn ervaringen deel over producten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt voor baby’s en de producten die juist onmisbaar kunnen zijn. Minimaliseren met baby’s is echter een eitje vergeleken bij minimaliseren met grotere kinderen. Baby’s hebben niet zo’n uitgesproken eigen wil: het zal ze een zorg zijn welk dekentje jij gebruikt, welk speeltje je koopt en of je eens een grote schoonmaak in de kasten houdt. Een peuter of kleuter daarentegen heeft een zeer uitgesproken eigen mening en kan behoorlijk in opstand komen bij het opruimen en minimaliseren in huis en vooral bij zijn of haar spullen. En dat terwijl de spullen en de rommel juist enorm toeneemt naarmate de kinderen ouder worden en er vaak wel noodzaak is om flink de bezem te halen door het huis en de kasten. Vandaag deel ik daarom 5 tips om te minimaliseren met peuters en kleuters.

#1 Niet meer nodig? Zet het direct weg

minimaliseren baby uitzet

Is de eens kleine, schattige baby te groot geworden voor het babybadje? Zet het bad direct weg. Is jouw peuter toe aan een peuterbed? Zet het wiegje te koop. Is jouw kleuter te groot geworden voor alle baby- en peuterspeeltjes? Geef het speelgoed dan weg. Afhankelijk van de kinderwens, de behoefte aan babyspullen in de omgeving en de waarde van de producten kun je besluiten of je de producten op zolder bewaart, weggeeft of verkoopt via een platform als Marktplaats. De boodschap is vooral om de spullen op te bergen als je ze niet meer gebruikt zodat je geen onnodige producten in kasten en kamers hebt staan en weer volop de ruimte krijgt voor de nieuwe spullen die onherroepelijk nodig zijn.

#2 Ruim op zonder de peuter of kleuter

minimaliseren speelgoed

Ik weet uit ervaring dat samen opruimen vooral leidt tot grootse speelavonturen en het herontdekken van verloren gewaand speelgoed. Opeens is ieder speeltje van enorme waarde en moet alles onherroepelijk mee naar de kamer of de woonkamer om mee te spelen. En dat terwijl er het afgelopen jaar niet eens naar is omgekeken. Sterker nog: de kleuter had niet eens door dat het speeltje al een jaar op zolder in een afgesloten doos zat. De wijze les hier is dus om vooral op te ruimen wanneer de peuter of kleuter er niet bij is. Wat ze niet zien missen ze vaak ook niet. Natuurlijk is het dan niet de bedoeling om speeltjes of spullen weg te doen waar ze wel aan gehecht zijn, maar al die dingen waar ze toch geen waarde aan hechten kun je vaak beter weggeven, doneren aan de kringloopwinkel of verkopen aan iemand anders. Als ik weer eens wat spulletjes opstuur naar iemand die via Krijgdekleertjes iets heeft aangevraagd of een doos spulletjes wegbreng naar de kringloopwinkel vraagt de kleuter nog wel eens wat het is. Ik leg dan uit dat het speeltjes of kleertjes zijn die hij niet meer gebruikt en waar een ander kindje nu wel heel blij mee zal zijn. Hij snapt het steeds beter en zegt nu steeds vaker zelf dat spulletjes die wij niet meer nodig hebben naar een ander kindje gaan om te gebruiken.

#3 Koop tweedehands

minimaliseren speelgoed

Ik klink misschien als een overslaande plaat want ik heb het zeker al vele malen eerder gezegd, maar ik blijf erbij: probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen. Vooral voor snel groeiende en ontwikkelende peuters en kleuters is het speelgoed en zijn de kleertjes en schoentjes niet aan te slepen. Daarom zweren wij bij tweedehands spullen. Vooral speelgoed kopen we graag bij de kringloopwinkel. Voor slechts een paar euro zijn de kinderen weer voorzien van nieuwe puzzels, spelletjes en boekjes en als ze ermee uitgespeeld zijn brengen we het weer terug en zoeken ze iets nieuws uit. Mijn peuter is gek op puzzels, maar na tientallen keren dezelfde puzzel te hebben gemaakt hebben we het wel gezien. Ook kleding is tweedehands heel goed verkrijgbaar, vaak in prima staat en het scheelt enorm veel geld. Kleine kinderen groeien zo snel dat ze, voor je het weet, weer een maat groter nodig hebben. Je kunt de te kleine kleding eenvoudig verkopen of weggeven, via Marktplaats, Reshopper, Krijgdekleertjes of een kringloopwinkel, en daar direct nieuwe kleding uitzoeken. Als je geen tientallen euro’s uitgeeft aan kleding is het ook niet zo erg als er eens een gat in een broek zit of een vlek in een trui zit welke er niet meer uit te krijgen is.

#4 Minder is vaak meer

minimaliseren met peuters en kleuters

Het blijft vreemd klinken, maar in het geval van kinderen geldt ook vaak: minder is meer. Hoe meer spullen kinderen hebben, hoe minder tevreden ze hiermee lijken te zijn. Als mijn zoontje niets heeft om mee te spelen vermaakt hij zich al met een stok, een paar stenen en het zand in de tuin. Als hij omgeven is door speelgoed roept hij om de haverklap dat hij zich verveelt en niet weet wat hij moet doen. Er is echt zoiets als teveel spullen hebben, vooral voor kinderen, en het wordt keer op keer bevestigd dat ze het écht helemaal niet nodig hebben. Ik geloof er zelf heilig in dat al die moderne speeltjes met veel kleuren, lichtjes en lawaai juist het verbeeldingsvermogen van kinderen schaadt en dat ze uiteindelijk beter af zijn met een paar simpele blokken of natuurlijke materialen. Je doet je kind echt niet tekort als hij of zij niet de nieuwste speeltjes heeft van de, op dat moment, hipste cartoonfiguren en je spaart er ook nog eens een heleboel geld mee uit.

#5 Met de pot mee eten

minimaliseren met peuters en kleuters

Ook in de keukenkastjes valt flink wat te minimaliseren met peuters en kleuters. Het fijne van iets oudere kleintjes is dat ze gewoon met de pot mee kunnen eten en dat je dus geen speciale hapjes en drankjes meer hoeft te halen voor peuters en kleuters, ook al willen veel grote merken je ervan overtuigen dat dit wel nodig is. Ze eten gewoon wat jullie ook eten, ze drinken wat jij in huis hebt (melk, thee, water, appelsap) en als ze iets lekkers mogen kun je ze gewoon een stuk fruit of een koekje geven, daar hoeft echt geen logo van hun favoriete cartoonkarakter of een babymerk op te staan om het interessant te maken. Door ze kennis te laten maken met ‘gewone’ etenswaren leren ze ook veel meer over gezond eten en drinken en hoe minder je ze zelf laat wennen aan flitsende pakjes en zakjes hoe minder waarde ze hier zelf ook aan zullen hechten. Zo wordt het ook een stuk makkelijker om jouw kinderen weerbaar te maken tegen kindermarketing.

5 tips om te minimaliseren met kinderen


There are 13 comments

Add yours
 1. Sofie

  Wat een goede tips. Ik hoop als ik ooit mama ben dat ik dit ook zo goed kan toepassen. Ik merk inderdaad wel al bij familie dat het totaal geen nut heeft om een giga berg speelgoed te hebben liggen. Ze weten op de duur niet meer wat ze allemaal hebben en er komt steeds meer bij. Nutteloos!

 2. Tijdvoorietsanders

  Prima lijstje!
  Opruimen met kleine kinderen in huis doe je inderdaad best alleen 🙂 Ik hanteerde hier in huis de drie-maanden-kast-regel: speelgoed dat stond te verstoffen, stopte ik achter in de kast. Werd er gedurende drie maanden niet naar gevraagd, dan ging het naar de kringloop of werd het verkocht. Nooit klachten over gehad!
  Ondertussen is de dochter 7 en ruimt ze goed mee op. Ze gaat regelmatig mee naar de tweedehands-kinderwinkel in het dorp en wijst dan vrolijk aan wat nog van haar geweest is 🙂 Ze weet ook wel dat ze met een deel van de opbrengst van haar verkocht speelgoed wat anders mag kiezen – dat helpt!
  Ze stelde enkele jaren geleden bovendien zelf voor om wat speelgoed aan de Sint mee te geven, zodat hij dat aan andere kindjes kon schenken. Ik was supertrots op haar toen! En dat doet ze sindsdien elk jaar opnieuw. Vaak is het maar een knuffel en een boekje, maar ik ben heel erg blij dat ze opgepikt heeft dat je niet vrolijk wordt van het hébben van spullen, maar wel van de herinneringen aan bijzondere momenten.
  Kinderen doen je graag na: ruim jij af en toe je spullen op en schenk je ze weg of verkoop je ze, dan zijn ze geneigd om jouw gedrag over te nemen. Idem als je een hamsteraar bent!

  • awkwardduckling

   Inderdaad, helemaal mee eens! Mijn zoontje heeft gelukkig al vrij snel geleerd om zijn spullen op te ruimen en weet dat we regelmatig speelgoed weggeven of wegbrengen dus daar doet hij ook niet moeilijk over. De drie-maanden-kast regel is wel heel erg slim!

 3. Resaarcle

  Ik had vandaag toevallig een speelgoedopruimmomentje gepland! Met de kleuter. Dat heeft inderdaad opvallend weinig uitgehaald. Probleem is ook nog eens: ik denk zelf nog te vaak ‘maar dit is eigenlijk toch wel leuk en de kleinste kan daar later ook nog mee spelen.’ Misschien moet ik iemand anders laten rommelen, zonder mijn kleuter én zonder mij! ?

 4. geertruurzaam

  Met peuter en kleuter opruimen is nog niets vergeleken met opruimen voor grotere kinderen 😉
  Nu kan ik niks meer achter hun rug weggooien of naar de kringloop brengen. Vragen ze er de volgende dag niet om, dan is het wel volgende week of volgende maand of volgend jaar. En oh wee als ze dan iets blijken te missen, dan blijft me dat nog jaren achtervolgen.

 5. Lilian

  Goede tips! Ik ben net weer aan het minimaliseren gegaan in de woonkamer door haar eigen kindertafeltje weg te halen, aangezien ze toch altijd aan de eettafel zit te tekenen. En zo’n eigen kindertafel ligt zo vol met zelfgemaakte rommel… Ik doe het inderdaad ook altijd zonder kleuter, want toen ik gisteren begon (terwijl ze nog wakker was) rende ze de hele tijd achter me aan naar de prullenbak: “Nee, díe wil ik wel houden, wheeeeee”.


Post a new comment