minimaliseren in de koelkast

5 tips om te minimaliseren in de koelkast

Een aantal weken geleden deelde ik 5 handige tips om te minimaliseren op boodschappen zodat je meer ruimte zou creëren in de keuken, minder voedselverspilling zou hebben en zelfs geld zou besparen. Alhoewel je met deze tips een behoorlijk eind komt is er vaak nog één probleemgebied in de keuken dat voedselverspilling en rommel in de hand werkt: de koelkast. Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je binnen slechts enkele weken na het opruimen alweer een overvolle koelkast hebt met restjes die niet zijn opgemaakt, halflege potten en, in het ergste geval, zelfs bedorven waren? Vandaag deel ik 5 handige tips om dit in de toekomst te voorkomen en te minimaliseren in de koelkast.

#1 Maak de koelkast schoon

minimaliseren in de koelkast

Het is zeker de moeite waard om de koelkast vrij regelmatig leeg te halen, schoon te soppen en alle producten eens te inspecteren. Wat ligt er eigenlijk allemaal verstopt achterin? Ga je de producten nog gebruiken? Hoe lang zijn ze nog houdbaar? Zet de producten die je nog gaat gebruiken terug in de koelkast en zet vooral de producten die de houdbaarheidsdatum naderen in het zicht zodat je ze niet vergeet op te maken. De producten die je niet meer wilt gebruiken kun je weggeven aan iemand anders die er wel blij mee zal zijn. Zo wordt er niets verspild en ben jij een stapje dichterbij een opgeruimde koelkast.

#2 Organiseer de koelkast op de juiste manier

minimaliseren in de koelkast

Nadat je de koelkast helemaal hebt uitgeruimd en schoongemaakt en alleen de spullen erin terug hebt gezet die je nog nodig hebt is het zaak om de producten een juiste plek te geven in de koelkast. Alhoewel iedereen zijn eigen voorkeuren heeft qua organisatie in de keuken is er wel degelijk een ‘juiste’ manier om de koelkast in te delen. De koelkast is namelijk niet op alle plekken even koel en sommige producten moeten nu eenmaal beter gekoeld worden dan anderen. Wist je bijvoorbeeld dat je vlees en vis eigenlijk het beste op de onderste plank kunt bewaren en dat boter en eieren bij voorkeur in de deur worden bewaard? Met een overzichtelijke indeling is het eenvoudiger om de koelkast georganiseerd te houden. Kijk voor een volledig overzicht van de meest ideale indeling en nog meer handige informatie over het bewaren van producten in de koelkast op de website van het Voedingscentrum.

#3 Houdt een vaste indeling aan

Nu je voor al jouw producten de juiste plek hebt gevonden is het belangrijk om deze volgorde onderdeel van jouw routine te maken. Als je namelijk eenmaal jouw koelkast op de juiste manier hebt ingedeeld is het heel handig om deze vaste indeling zoveel mogelijk aan te houden. Als je producten altijd op dezelfde plaats bewaart weet je sneller waar je iets kunt vinden en wanneer iets op is. Zo voorkom je dat je eindigt met 3 potten mayonaise, 2 potten augurken en een bak hummus welke over datum is en kun je efficiënter inkopen.

#4 Bewaar niet alles in de koelkast

minimaliseren in de koelkast

Alhoewel we vaak het zekere voor het onzekere nemen is het lang niet noodzakelijk om alles in de koelkast te bewaren. Sommige producten, zoals appels, aardbeien en bloemkool, kunnen juist beter wel in de koelkast bewaard worden terwijl producten die we maar al te vaak in de koelkast bewaren, zoals tomaten, citroenen en komkommers, juist langer goed blijven buiten de koelkast. Lees je eens goed in over wat er nu precies wel en niet in de koelkast bewaard hoeft te worden en bespaar volop ruimte in de koelkast. Met de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum weet je heel snel waar je een specifiek product in de keuken moet bewaren.

#5 Gebruik een ‘Eat Me First’ bakje

De meeste restjes van maaltijden kun je met gemak in de koelkast bewaren en zijn heerlijk als lunch de volgende dag, maar na maximaal 2 dagen in de koelkast zijn deze vaak niet zo lekker meer. Het is dus belangrijk om de restjes die je in de koelkast bewaart ook daadwerkelijk op te eten. Dit geldt ook voor veel andere producten die sneller bederven dan de rest, zoals verse mezze, fruit of aangebroken pakken vla, yoghurt of kwark. Om ervoor te zorgen dat deze restjes alsnog worden opgemaakt en niet worden verspild kun je een ‘Eat Me First’ bakje of plank introduceren. Hier zet je alle producten die snel moeten worden opgemaakt zodat alle andere huisgenoten weten dat ze deze producten eerst moeten opmaken. Het principe is kinderlijk eenvoudig, maar juist deze duidelijke boodschap zorgt ervoor dat men bij elk ‘bezoek’ aan de koelkast wordt herinnerd aan deze restjes en ze sneller op worden gemaakt.

5 tips om te minimaliseren in de koelkast

Bron foto 1: Naomi Hébert @ Unsplash
Bron foto 6: http://inhabitat.com/There are 4 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Ja, handig he? Ik heb het al vaker gezien op Pinterest en ik vind het zo’n goed idee! Dat kaas in de koelkast in de groentela bewaard moest worden wist ik helemaal niet, maar eigenlijk is het wel logisch nu ik er zo over nadenk.


Post a new comment