Duurzame koningsdag

5 tips voor een duurzame Koningsdag

Alhoewel ik elke aanleiding voor een feestje van harte toejuich en altijd fan ben geweest van Koninginnedag en tegenwoordig Koningsdag is deze dag helaas vaak wel één van de gelegenheden dat iedereen zijn duurzame voornemens een dagje parkeert. De straten zijn gevuld met gezelligheid, leuke kraampjes en fijne muziek, maar aan het eind van de dag ook met plastic bekertjes, plastic zakjes, ballonnen, papieren hoedjes en toeters. Natuurlijk hoeft het helemaal niet zo te zijn, ook Koningsdag is eenvoudig een stuk duurzamer te vieren. Daarom deel ik vandaag 5 handige tips die iedereen toe kan passen voor een duurzame Koningsdag.

#1 De rommelmarkt

Duurzame koningsdag

Een klassieker op Koningsdag en een ontzettend fijne duurzame gewoonte: struinen over de rommelmarkt. In elke stad en dorp in ons land vindt wel een (gratis) rommelmarkt plaats waar iedereen met een kleedje kan gaan zitten en spulletjes kan verkopen. Tweedehands shoppen is natuurlijk ontzettend duurzaam dus sla je slag en bezoek één van de rommelmarkten bij jou in de buurt of strijk zelf neer op zo’n markt met een kleedje en de spullen uit jouw huis die je graag een tweede leven gunt.

#2 Bring your own

Duurzame koningsdag

Op Koningsdag vind je overal op straat, naast de gezellige kraampjes met tweedehands producten, ook kraampjes met heerlijke hapjes en drankjes. Natuurlijk geniet je graag van al dit lekkers, maar meestal worden de drankjes geschonken in single use plastic bekertjes en de hapjes geserveerd op plastic bordjes. Zo zonde! Probeer deze Koningsdag eens een eigen beker en bordje mee te nemen om al dit lekkers af te halen of kies eens voor iets heel anders en stel je eigen picknick samen met hapjes en drankjes van thuis.

#3 Ruim je eigen rommel op

Duurzame koningsdag

Natuurlijk is het heerlijk om met een kleedje in het park te zitten met je eigen hapjes en drankjes, maar vergeet vooral niet jouw eigen rommel op te ruimen als je weer vertrekt. De meeste parken en straten zien eruit als een vuilnisbelt na zo’n dag en dat is natuurlijk helemaal niet nodig als iedereen zijn of haar eigen afval netjes weggooit of meeneemt.

#4 Recycle jouw oranje outfit

Duurzame koningsdag

Op Koningsdag dost iedereen zich traditiegetrouw zoveel mogelijk uit in het oranje en de rekken in de winkels hangen al weken van tevoren vol met de meest gekke oranje gewaden. Maar hoe duurzaam is het om een leuk oranje jurkje te kopen voor die ene dag in het jaar? Kijk eens of je in de lokale kringloopwinkel een leuke oranje outfit kunt scoren. Vaak hebben ze juist voor deze dagen een themahoek en kun je voor een schijntje een ontzettend leuke outfit met accessoires scoren. Als je dan toch kiest voor de aanschaf van een oranje outfit voor de gelegenheid, bewaar deze dan voor komende jaren.

#5 Zeg nee tegen plastic

Duurzame koningsdag

‘Hoe gekker, hoe beter’ is het credo op Koningsdag en de gekke hoedjes, toeters, ballonnen en andere accessoires zijn vaak dan ook niet aan te slepen. Helaas belanden de meeste accessoires al snel op de grond in de stad en dat betekent dus een heleboel onnodig afval. Het is handiger om nee te zeggen tegen de ballonnen, flyers, hoedjes en toeters die worden uitgedeeld of om je eigen (tweedehands) spullen mee te nemen. Vooral als je met kinderen op stap bent is het lastig om nee te zeggen omdat her en der dingen worden uitgedeeld, dus als je een aantal leuke speeltjes meeneemt wordt dat een stuk eenvoudiger en hebben de kinderen ook een feestelijke dag zonder alle rommel.

Bron foto’s: Cris Toala Olivares @ http://mediabank.iamsterdam.com/There are 6 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Hahaha, dat snap ik helemaal hoor. Hoe zal die dag er wel niet uitzien voor niet-Hollanders ?. Wij vieren het tegenwoordig een stuk rustiger nu we twee kinderen hebben. We gaan lekket even de lokale rommelmarkt over wandelen en daarna misschien nog naar de natuurspeelplaats ofzo. Voor mij hoeft al die gekkigheid niet meer zo.


Post a new comment

CommentLuv badge