bij

Dat is pas goed nieuws! #1

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws!’.

70 procent minder plastic tasjes verstrekt na verbod

plastic tas

Op Nu.nl verscheen afgelopen week een artikel over het succes van het verbod op plastic tasjes. Sinds het verbod op het vertrekken van gratis plastic tasjes vanaf 2016 zijn er maar liefst 70% minder plastic tasjes verstrekt. Steeds meer mensen nemen hun eigen tasjes mee als ze gaan winkelen en dat scheelt niet alleen in de productie van plastic tasjes, maar ook in potentieel zwerfafval.

Soja heeft ten onrechte een slecht imago

sojabonen

Op De Correspondent was deze week een uitgebreid artikel te lezen over de sojaboon. De sojaboon hoeft niet per definitie zo slecht te zijn voor het milieu en hele volksstammen als er vaak wordt gesteld en daarbij loopt Nederland ook nog eens voorop in de verduurzaming van de sojaboon. Een erg interessant artikel!

Arts schrijf liever groen recept voor

medicijnen

In Trouw stond deze week een artikel over een interessant experiment met medicijnen onder huisartsen in Meppel. Deze huisartsen hebben namelijk besloten om bij het uitschrijven van de recepten voor medicijnen niet meer alleen te kijken naar de gezondheid van de patiënten, maar ook rekening te houden met het effect van de medicijnen op de flora en fauna. Geneesmiddelenresten komen namelijk in de riolering terecht en sommige medicijnen hebben een veel schadelijker effect op de waterkwaliteit en het waterleven dan andere medicijnen. Door bij het uitschrijven van medicatie hier al rekening mee te houden wordt de waterkwaliteit gewaarborgd.

Gratis woonruimte voor studenten in ruil voor vrijwilligerswerk

studenten

Alle (voormalig) studenten in en rond Amsterdam zullen weten dat woonruimte vinden in Amsterdam een absolute nachtmerrie is. Gelukkig was in een artikel van de Volkskrant te lezen dat er een wel heel mooie oplossing is bedacht voor de huidige woonruimtesituatie voor studenten. Het project VoorUit biedt studenten namelijk gratis woonruimte aan in ruil voor vrijwilligerswerk in de buurt!

Het gaat weer beter met de bijen

bij

Nog een interessant artikel uit Trouw van deze week. Het lijkt namelijk langzaamaan iets beter te gaan met de bijenpopulatie in ons land. Uit het artikel over de huidige bijenstand in ons land blijkt dat de wintersterfte onder bijen aanzienlijk minder is dan een aantal jaren geleden. Alhoewel de sterfte nog hoger ligt dan afgelopen jaar is de bijensterfte deze winter onder de 20% gebleven en dat is goed nieuws voor imkers en voor de bestuiving van gewassen.

De A6 bij Almere wordt de eerste energieneutrale snelweg van Nederland

snelweg

Rond Almere wordt momenteel gewerkt aan niet alleen de verbreding van de weg tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost, er wordt ook hard gewerkt aan het energieneutraal maken van dit stuk snelweg in Nederland.  Een stuk snelweg van 13 kilometer lang zal voorzien in de eigen energiebehoefte door de aanleg van zonnepanelen. Volgens Rijkswaterstaat is dit project slechts het begin. Het plan is dat in 2030 alle wegen, tunnels, bruggen en sluizen voorzien in hun eigen energiebehoefte!There are 8 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Ik verbaas me er nog steeds over hoeveel mensen er eigenlijk zijn die het nieuws niet meer (willen) volgen. Ik dacht lange tijd dat ik de vreemde eend in de bijt was omdat ik er niet meer tegen kon. Fijn dat ik je zo toch op de hoogte kan houden van het laatste positieve nieuws :).


Post a new comment

CommentLuv badge