Dag van de Aarde

Earth Day 2017

Morgen, op zaterdag 22 april, is het Dag van de Aarde oftewel Earth Day: de dag waarop er jaarlijks internationaal wordt stilgestaan bij onze aarde en men zich wereldwijd inzet voor een mooiere en duurzamere wereld en de bescherming van het milieu. Door diverse activiteiten, bijeenkomsten en initiatieven wordt er in ons land en in vele andere landen gewerkt aan het welzijn van onze aarde en aandacht gevraagd voor de problemen die onze aarde in gevaar brengen.

Dit jaar wordt Earth Day alweer voor het 47ste jaar georganiseerd. De allereerste editie vond plaats in 1970 en mobiliseerde maar liefst 20 miljoen Amerikanen! Vanaf dat moment ontstond er een beweging die zich inzette voor meer bewustzijn voor en meer actie omtrent milieuproblematiek. Op Earth Day worden er wereldwijd allerlei acties georganiseerd binnen thema’s als groene scholen, bedreigde dieren, groene steden, klimaatverandering, campagnes voor gemeenschappen en herbebossing. In totaal zijn er sinds het begin van Earth Day al meer dan 2.023.369.537 acties opgezet voor een betere wereld. Zo’n actie kan een groots initiatief zijn, maar ook een kleinere actie zoals minder vlees eten, het planten van een boom, lokaal winkelen of het recyclen van afval dragen al bij aan een duurzamere wereld en vormen een mooie actie op deze dag.

Ook in Nederland worden diverse activiteiten georganiseerd, waarvan de meest spraakmakende toch wel de March for Science is. Wereldwijd vindt er op Earth Day een March for Science plaats om de wetenschappelijke gemeenschap te ondersteunen en te beschermen. Deze steun is hard nodig nu er een groeiende beweging is die zich distantieert van wetenschappelijk bewezen zaken als klimaatverandering. Het is hoog nodig dat men zich tegen deze beweging keert en het vertrouwen in de wetenschap uitspreekt omdat we voor een duurzamere wereld de wetenschap hard nodig hebben. De Nederlandse March for Science vindt plaats op zaterdag 22 april van 12.00 uur tot 16.00 uur en start op het Museumplein in Amsterdam. Natuurlijk vinden er ook diverse andere acties plaats. Zo is 22 april ook uitgeroepen tot landelijke zaaidag voor bijen en vlinders. De organisatie Bijenlint wil met deze actie zowel particulieren als bedrijven en overheden oproepen tot het aanleggen van bloemstroken zodat er een groot bloemenlint voor bijen en vlinders ontstaat in ons land. Ook worden er lokaal kleine acties georganiseerd door diverse organisaties, zoals filmvertoningen, groepsyogasessies en themalezingen en -bijeenkomsten. Neem eens een kijkje in de lokale uitagenda om te zien wat er bij jou in de regio wordt georganiseerd.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment