duurzame menstruatieproducten

Duurzame menstruatieproducten

Alhoewel een zwangerschap vaak gepaard gaat met de nodige fysieke en emotionele ongemakken is er naast het eindresultaat nog een enorm groot voordeel aan 9 maanden zwanger zijn: je bent namelijk ook minimaal 9 maanden vrij van de maandelijks terugkerende menstruatieongemakken. Dat ik dan ook baalde als een stekker toen een paar maanden geleden de eerste menstruatie zich weer aandiende is een understatement. Voor mijn zwangerschap was ik al op zoek naar duurzame menstruatieproducten en ik heb recentelijk deze zoektocht weer voortgezet omdat dit maandelijks terugkerende fenomeen een groot onderdeel uitmaakt van ons leven als vrouwen en er hier toch nog steeds erg weinig over wordt geschreven in de zin van gezondheid en duurzaamheid.

Maar wat is er dan mis met ‘reguliere’ menstruatieproducten? Veruit de meeste vrouwen gebruiken maandverband of tampons, of een combinatie hiervan, tijdens hun menstruatie. Dat heb ik ook jaren gedaan en dat beviel me eigenlijk goed. Een paar jaar geleden leerde ik echter steeds meer over alle stoffen waar deze producten van gemaakt zijn en dan voelt het gebruik van deze producten toch iets minder prettig. Tampons worden gemaakt van cellulosevezels, beter bekend als viscose, en vaak een laagje van verschillende polymeren, zoals polyester, polyethylen en polypropylen. Deze tampons worden zo mooi wit gemaakt met chloor of andere chemische middelen. Hetzelfde geldt voor maandverband, dat daarbij ook nog vaak ‘gedrenkt’ is in parfums om toch maar vooral het risico op luchtjes tijdens de menstruatie te verminderen (met als gevolg dat je in een wolk van parfum gehuld bent en het nog duidelijker te ruiken is, voor jezelf en voor anderen, dat het die tijd van de maand weer is). De vagina is één van de meest kwetsbare en absorberende delen van het lichaam en om de vagina elke maand bloot te stellen aan al deze stoffen voelt toch niet goed. Daarnaast zijn deze producten niet biologisch afbreekbaar en creëren we zo behoorlijk wat afval met onze menstruatieproducten. Een product als de pil gebruiken en deze doorslikken om een menstruatie over te slaan vind ik ook geen optie, ik geloof niet dat dit erg goed is voor de gezondheid. De maandelijkse cyclus is onderdeel van ons vrouwenlichaam dus ik hoop voor de menstruatie dan ook een product te vinden dat zo natuurlijk mogelijk is en goed voelt. Vandaag bespreek ik de verschillende duurzame opties op het gebied van menstruatieproducten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn.

Duurzamere en gezondere maandverbanden en tampons

Yoni

Gelukkig zijn er tegenwoordig duurzamere en gezondere alternatieven voor de door velen zo geliefde maandverbanden en tampons. De meest bekende producent van gezondere menstruatieproducten is zonder twijfel Yoni. Met hun leus ‘Chemicals are not for pussies’ hebben ze een uitgebreide lijn van maandverband, tampons en inlegkruisjes op de markt gebracht die allen vrij zijn van parfums, schadelijke chemicaliën en synthetische stoffen. De producten zijn gemaakt van biokatoen en het bioplastic is gemaakt van maïzena en daarmee zijn de producten een stuk duurzamer en veiliger in gebruik. Een andere producent van duurzamere producten is Natracare of Naty, maar er zijn vast nog wel meer producten verkrijgbaar die toch iets veiliger en natuurlijker zijn.

Wasbaar maandverband

Voor veel mensen is het overstappen naar wasbaar maandverband een heel toegankelijke stap op weg naar een duurzamere menstruatie. Toegegeven: het is even wennen om je vuile maandverbanden niet direct weg te gooien, maar uit te wassen, maar een wasbaar maandverband van katoen is zoveel comfortabeler en minder irriterend. Na gebruik spoel je de maandverbanden even uit en kunnen ze gewoon in de wasmachine. Wasbaar maandverband is in allerlei vormen, kleuren, printen en afmetingen verkrijgbaar van merken als Ecofemme, ImseVimse, LanaLuna. Ella’s House en Myllymuksut.

Period panties

Period panties zijn speciale onderbroeken die je droog houden tijdens de menstruatie. Het ondergoed is een speciale laag, zie het als ingebouwd maandverband, dat net zo absorberend zou werken als regulier maandverband of tampons, maar dan met het comfort en gemak van enkel ondergoed aan. De panties zouden een flink absorptievermogen hebben en anti-bacterieel werken. Na gebruik spoel je ze uit en kunnen ze bij de reguliere was worden uitgewassen en zijn ze klaar voor volgend gebruik. Veel vrouwen gebruiken de period panties als back up bij het gebruik van een ander soort menstruatieproduct of dragen de panties tijdens de lichtere dagen. De meest bekende variant van de period panties is zonder twijfel de THINX period panties waar je dit soort ondergoed in allerlei uitvoeringen kunt krijgen, maar dit ondergoed is ook verkrijgbaar van merken als Lunapanties, Dear Kate en PantyProp.

Menstruatiecup

menstruatiecup

De menstruatiecup is vooral de laatste jaren enorm aan populariteit aan het winnen in ons land. Niet zo gek natuurlijk, want het is één van de duurzaamste en (uiteindelijk) voordeligste menstruatieproducten. Mensen die ik erover horen zweren bij hun cup en willen niet anders meer.  Een menstruatiecup is een cup welke je door een ingenieuze vouwmethode in de vagina inbrengt. Daarbinnen ‘klapt’ de cup open en vangt zo al het bloed op. De cup kan je naar eigen inzicht verschonen, maar kan in principe de hele dag worden ingehouden. Na verwijdering kan het cupje worden leeggegooid en omgespoeld en dan is deze klaar voor verder gebruik. De meeste menstruatiecups worden gemaakt van siliconen en zijn daardoor flexibel doch stevig. Het materiaal is niet irriterend voor de vagina en gaat lang mee. Bekende menstruatiecups zijn de Divacup, de Mooncup, MeLuna, Mamicup en de Lunette Cup. De cups zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en welke cup het meest geschikt is voor jou verschilt per bouw, leeftijd en of je kinderen hebt gehad. Lees vooral ook eens het artikel van Iris op Ikbenirisniet over haar ervaringen met de menstruatiecup. Dit is toch wel één van de meest eerlijke en heldere beschrijvingen van het gebruik van een menstruatiecup en heeft zelfs mij zover gekregen om een cup aan te willen schaffen.

Menstruatiespons

Qua menstruatiesponzen heb je de keuze uit een natuurspons en een synthetische sponsvariant. Het gebruik van een spons is relatief eenvoudig. Je maakt de spons nat, knijpt deze uit en nu is de spons zacht genoeg om deze in te brengen. De spons vormt zich vervolgens naar jouw lijf en absorbeert het bloed. Vervolgens kun je de spons verschonen door deze te verwijderen en om te spoelen. Na jouw menstruatie reinig je de spons grondig en bij maandelijks gebruik gaat zo’n spons wel 6 maanden mee. De natuursponzen zijn volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar en hebben van zichzelf als antibacteriële eigenschappen.

Als je kiest voor een natuurspons kun je je wel afvragen of dit de meest duurzame optie is. Natuursponzen worden namelijk gewonnen uit zee van het sponsdier. Dit diertje heeft flinke regeneratieve vermogens: als de sponzen worden gesnoeid groeit het weefsel relatief snel weer terug. Het schijnt zelf bevorderlijk te zijn voor het dier om regelmatig te snoeien en door de snoei vermeerdert het diertje zich ook weer. Maar de wijze waarop de spons wordt geoogst is van het grootste belang wanneer je kijkt naar de duurzaamheid. Als de spons namelijk grootschalig wordt gekweekt en geoogst zonder de natuurlijk omgeving in acht te nemen heeft dit een zeer negatief effect op de zee en het leefklimaat. Let er bij deze optie dus goed op dat de spons ethisch geoogst is.

De synthetisch variant, ook wel eens soft tampons genoemd,  zoals de Beppy tampon, werkt hetzelfde als een natuurlijke spons. Deze spons is echter gemaakt van polyurethaanschuim en is dus niet gemaakt van een natuurlijk materiaal. Daarnaast gooi je deze kunstmatige sponzen na enkel gebruik weg, wat dus niet heel erg milieuvriendelijk is en daarom een weinig duurzaam alternatief vormt qua menstruatieproducten.

Freebleeding

duurzame menstruatieproducten

Het klinkt misschien wat vreemd, maar er is een steeds grotere groep vrouwen wereldwijd die niet langer meer gelooft in het opvangen of tegenhouden van onze menstruatiebloedingen. Deze vrouwen gebruiken geen of minimale menstruatieproducten en doen aan freebleeding. Freebleeding is vooral een reactie op het opvangen van de menstruatie met producten als tampons en alhoewel sommige vrouwen zich volledig ontdoen van menstruatieproducten geloven andere vrouwen nog wel in het gebruik van bijvoorbeeld period panties. De boodschap is dat de menstruatie een natuurlijk proces is en dat we dit niet hoeven te verbergen. Alhoewel freebleeding voor de meeste van ons wellicht niet direct een optie is zet het wel aan tot nadenken over onze cyclus en is het al meerdere malen een reden tot discussie geweest in de internationale media. Dit is natuurlijk alleen maar toe te juichen, want het is natuurlijk belachelijk dat er anno 2017 nog steeds zo’n taboe rust op de menstruatie. Het is een natuurlijk fenomeen waar nagenoeg elke vrouw mee te maken krijgt en goed over voorgelicht zou moeten worden. Daarnaast is het ook geen gek idee als mannen wat beter op de hoogte zouden zijn van alle ins en outs zodat ze zowel de vrouw als de vrouwelijke cyclus beter begrijpen.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto 2: Yoni
Bron foto 3: https://bababoe.nl/
Bron foto 4: https://www.shethinx.com/

16 gedachten over “Duurzame menstruatieproducten”

 1. Wat leuk dat je hier over schrijft. Ik heb de cup (superding!) En nu na mijn kraamperiode ook wasbaar maandverband. Maar die spons kende ik niet! Dat lijkt mij ook wel wat. Nu nog natuurlijke oplossingen voor anti conceptie… 😉

  1. Tja, natuurlijk anticonceptie blijft lastig. Ik lees steeds meer positieve verhalen over de Lady Comp, maar ik blijf dat toch erg risicovol vinden en nog een kindje erbij wordt me iets te veel van het goede ;).

 2. Freebleeding klinkt inderdaad zo logisch alleen zelf denk ik dan: hoe werkt dat in de praktijk? Wat als ik nou naar een klant moet? Dan laat je het ‘maar gewoon lopen?’ En loop je dus het risico dat je wat sporen achterlaat. Dat laatste lijkt mij vooral niet zo chill (zacht gezegd).

  1. Het is inderdaad praktisch totaal niet haalbaar en volgens mij ook niet al te gebruikelijk, maar er valt wel wat te zeggen voor de vrouwen die hiermee aandacht proberen te vragen voor deze natuurlijke functie van het vrouwenlichaam. Ik zou het zelf ook niet aandurven hoor :).

 3. Ik heb de afgelopen 10 jaar maar een handvol menstruaties gehad, gelukkig! 4x zwanger + 4x heel lang borstvoeding geven hebben ook zo zijn voordelen 🙂
  En natuurlijke anticonceptie? Ik denk bij we het binnenkort heel definitief gaan aanpakken en dat er een knoop in gaat. 4 kinderen is echt wel genoeg, maar ik blijf het een enorme stap vinden…

  1. Ja, dat is het bijkomend voordeel van zwangerschappen en borstvoeding he :). Het is inderdaad wel een behoorlijk definitieve stap qua anticonceptie en kan me voorstellen dat het een flinke keuze is om te maken.

 4. Ik vind Yoni erg fijn als iets groener alternatief! Ik hoor ook heel veel jubelende verhalen over de cup, maar aangezien ik er niet eens een tampon in weet te krijgen, hoe ik het toch maar bij gewoon maandverband 🙂

 5. Goed dat je zo open en uitgebreid over dit onderwerp kletst! Free Bleeding, ik snap het idee, maar qua hygiene gaat het mij toch allemaal net te ver. Zelf ga ik voor de meest makkelijke overstap en de producten van Yoni spreken mij heel erg aan. Hier ga ik zeker even achteraan! Want hoe duurzamer mijn Lifestyle is, hoe heter ?

  1. Dat snap ik best, het is ook meer een maatschappelijk statement dan een echte optie, maar wel een belangrijk iets voor veel vrouwen om eens bij stil te staan. De producten van Yoni zijn inderdaad ontzettend toegankelijk en tegenwoordig ook heel goed verkrijgbaar.

 6. Ik heb zelf een cup waar ik bij zweer, wil nooit meer anders. Ik had nog niet gehoord van die panties, maar ik denk dat het niets voor mij is eerlijk gezegd omdat ik ‘het gevoel’ moet hebben dat iets de boel opvangt. Bij freebleeding vraag ik me af hoe dat dan moet in het dagelijks leven als je bijvoorbeeld de deur uit moet…

  1. Ik hoor echt zoveel positieve verhalen over de cup, ik ben er nu ook heel erg benieuwd naar en hoop dat het ook wat voor mij zal zijn. Die panties lijkt mij persoonlijk ook niet echt een oplossing omdat ik heel specifiek ben ik mijn ondergoed, maar ik kan me zo voorstellen dat mensen het fijn kunnen vinden als back up. Freebleeding is praktisch gezien niet echt te doen voor veel mensen, maar wel interessant om de discussie aan te zwengelen.

 7. Wat een mooie opties, ik was met sommige nog niet bekend! Freebleeding had ik ook nog nooit van gehoord en lijkt mij persoonlijk een beetje eng.. Ik gebruik nu “normaal” maandverband en twijfel om over te stappen op de wasbare variant of Yoni.

  1. Ik heb zelf het wasbaar maandverband nog niet als optie overwogen omdat ik het persoonlijk denk ik prettiger vind ik combinatie met bijvoorbeeld een cup, maar Yoni kan ik echt van harte aanbevelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *