DIY Bijenwasdoek

DIY bijenwasdoek

In een zoektocht naar een duurzamer leven kom je onvermijdelijk tot het besef dat je eigenlijk veel meer dingen zelf zou moeten maken en besef je tegelijkertijd dat je heel veel dingen ook echt heel eenvoudig zelf kunt maken. Sinds ik dit heb ontdekt maken wij thuis steeds meer dingen zelf. Van handzeep tot groentebouillon en van lippenbalsem tot sambal. Het is allemaal ontzettend eenvoudig en natuurlijk deel ik zoveel mogelijk van deze handige DIY’s met jullie. Onlangs ben ik aan de slag gegaan met het zelf maken van bijenwasdoeken: ontzettend handige doeken die je keer op keer voor diverse doeleinden kunt gebruiken en waar je veel verpakkingsmaterialen, plasticfolie en aluminiumfolie mee kunt uitsparen.

Nu zal ik direct toegeven dat de bijenwasdoek alles behalve een eigen uitvinding is. Al sinds ik mij ben gaan verdiepen in een zero waste lifestyle lees ik op blogs en in diverse boeken over deze handige doek die plasticfolie overbodig maakt en ontzettend handig is om allerlei etenswaren in te bewaren. Ik heb in het verleden wel eens een bijenwasdoek gekocht, maar helaas gebruikte ik deze toch lang niet zo vaak als ik zou willen. Nu ik alweer een paar stappen verder ben qua duurzaam leven vond ik het de hoogste tijd om echt aan de slag te gaan met bijenwasdoeken en dan is het natuurlijk het leukst en het meest voordelig om zelf aan de slag te gaan en bijenwasdoeken te maken. Gelukkig is dat allemaal zo moeilijk niet en mag het resultaat er zeker wezen!

De ingrediënten die ik nodig had voor de bijenwasdoek heb ik ontvangen van de ontzettend leuke webshop Natural Heroes. In deze webshop kun je een heel breed aanbod aan ingrediënten vinden om zelf diverse verzorgingsproducten te maken. Het assortiment omvat bijvoorbeeld de bijenwas en de jojoba olie die ik nodig had, maar ook andere onmisbare producten die elke diy’er in zijn of haar keukenkastje moet hebben, zoals diverse soorten zeep, olie, klei en boter.

DIY Bijenwasdoek

Benodigdheden (voor 1 grote bijendoek):

En daarnaast heb je nodig:

 • een lap katoen
 • een kwastje om mee te smeren
 • een bakplaat, bakmat of bakpapier
 • een schaar (een kartelschaar is handig om rafelen tegen te gaan, maar is niet noodzakelijk)

Als je voor dit project een bakplaat of bakmat gebruikt moet je er rekening mee houden dat je deze erg lastig schoonkrijgt. Hetzelfde geldt voor het gebruikte kwastje, deze kun je beter reserveren voor alleen dit doel in de toekomst. Qua lap katoen zijn er volop mogelijkheden. Ik heb een oude kussensloop gebruikt en deze in de juiste afmetingen geknipt, maar je kunt allerlei soorten katoen gebruiken. Zorg er wel voor dat de lap niet te dik is, dan is de lap moeilijk in gebruik, en niet te dun is want dan houdt de lap de bijenwas minder goed vast en kan het loskomen.

Knip de lap katoen in stukken en maak een aantal doeken naar wens. Ik heb 2 doeken ongeveer 35 cm bij 30 cm en 1 kleinere doek van 15 cm bij 15 cm gemaakt. De hoeveelheid van de ingrediënten is voor ongeveer 1 doek dus je kunt zelf bepalen hoeveel doeken je in één keer wilt maken en welk veelvoud van ingrediënten je nodig hebt. Ik raad zeker aan om meerdere doeken per keer te maken omdat het proces wel wat voorbereiding en werk vereist.

DIY Bijenwasdoek

Verwarm de oven voor op 80 tot 100 graden. Zorg ervoor dat je een schone oven en schoon werkvlak hebt zodat er geen vuiltjes of stofjes op de bijenwasdoek belanden. Verwarm de bijenwas au bain marie in een pannetje op het fornuis en voeg, wanneer de bijenwas geheel is gesmolten, de jojoba olie toe. Roer het even door tot het een geheel vormt en dan is het mengsel klaar voor gebruik.

De doek verwarm je even voor in de oven zodat de was minder snel stolt op de doek.  Vervolgens haal je de bakplaat met doek uit de oven en smeer je de doek in met het mengsel. Strijk het vooral dun uit en tot aan de zijkanten. Wanneer de was begint te stollen omdat de doek is afgekoeld kun je de doek weer even kort in de oven verwarmen. Zo ga je door tot de hele doek is ingesmeerd. Vervolgens zet je de doek nog enkele minuten in de oven, smeer je daarna de was nog één keer goed uit en laat je de doek nog één keer goed opwarmen. Als je de doek vervolgens uit de oven haalt kun je deze van de bakplaat verwijderen en even aan de lucht laten afkoelen. Je voelt direct dat de doek tijdens het afkoelen stijver wordt en als de doek enigszins is afgekoeld kun je deze ergens te drogen leggen of hangen. Als de doek helemaal is afgekoeld kun je deze oprollen en op een droge plaats bewaren voor gebruik.

DIY Bijenwasdoek

Het maken van een bijenwasdoek vereist even een bepaald soort handigheid. De eerste doek die ik maakte smeerde ik te dik in waardoor al snel mijn mengsel van bijenwas en jojoba olie opraakte en de doek wat ‘vetter’ aan bleef voelen en stugger was. De volgende 2 doeken gingen een stuk sneller en waren veel beter gedekt. Een wijze les: je hoeft de doeken echt niet heel dik in te smeren. Het is handiger om de bijenwas tijdens het proces wat beter uit te smeren dan een extra laag aan te brengen. Zorg er ook zeker voor dat je alle benodigdheden voor het maken van de doeken klaar hebt liggen. Alhoewel het klusje zo geklaard is werkt het een stuk beter als je niet moeilijk hoeft te doen met hete was, hete ovens en hete doeken. Dat is namelijk vragen om ongelukken.

De bijenwasdoek is te gebruiken om allerlei etenswaren in te bewaren en om dozen en potjes mee af te dekken. Het is een perfect alternatief voor producten als aluminiumfolie en plastic folie. Na gebruik kun je de doek eenvoudig afspoelen onder de kraan met koud of lauw water en eventueel wat simpele zeep. Spoel de doek zeker niet af met heet water omdat de was hiervan kan smelten. De doek gaat zo’n 6-10 maanden mee, afhankelijk van de intensiviteit van gebruik. Als je merkt dat de doek wat minder vorm houdt en de waslaag wat afneemt dan kun je de doek weer op dezelfde manier behandelen en gewoon weer opnieuw gebruiken. Denk eens aan alle pakken folie die je zult uitsparen!

DIY Bijenwasdoek

Deze review is geschreven in samenwerking met Natural Heroes. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

19 gedachten over “DIY bijenwasdoek”

 1. Wat een toffe samenwerking! Toevallig heb ik wél candelilla wax. Zou het daar ook mee kunnen denk je? En heb je daar perse jojoba olie voor nodig? Super leuke DIY zeg!

  1. Je hebt voor een bijenwasdoek niet perse jojoba olie nodig, ik heb een flink aantal diy recepten gezien waar ze de doeken alleen maakten met de bijenwas. Of het gemaakt kan worden en veilig is met candelilla wax zou ik eerlijk gezegd niet weten. Het wordt in dezelfde soort producten gebruikt (zoals lippenbalsem) dus het zou wel eens heel goed mogelijk kunnen zijn.

 2. Dit is echt zo’n goede tip! Pas was ik er nog over aan het nadenken dat ik veel teveel plastic verbruik. Ook met vershoudfolie. Maar ook aluminiumfolie. Zo goed dat daar een alternatief voor is! Binnenkort maar eens aan de slag, dan…

  1. Hallo! Leuke diy. Wat doet de jojobaolie precies? Ik heb er veel over opgezocht maar ik kan het nergens vinden. Bedankt alvast!

 3. Ik zou dit best willen maken, maar ik heb maar zo’n klein bakoventje. Een beetje te klein om doeken te maken om bijv. een paar fikse boterhammen in te verpakken. Ideeën?

  1. Je hebt niet perse een oven nodig om de doek in te verwarmen, het maakt het enkel iets eenvoudiger. Je kunt ook de doek insmeren met de voorverwarmde was en de was continu verwarmen zodat het niet stolt. Je zult wel goed moeten smeren om de hele doek bedekt te krijgen, maar dan is een oventje niet nodig. Succes!

 4. Maar klopt het dat je dan maar aan 1 kant de olie smeert?
  En met welke kant gebruik je hem dan? Of gaat het echt in de doek zitten?

 5. Pingback: Bijenwasdoeken en hun vegan variant zelf maken - Webkonijn

  1. De jojoba olie zorgt voor de flexibiliteit van de doek en werkt ondersteunend qua anti-bacteriële werking. Het is niet absoluut noodzakelijk en soms wordt deze ook vervangen door andere soorten olie. Het voordeel van jojoba olie is wel dat het geen geur of smaak afgeeft aan de producten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *