Bea Johnson Zero Waste Lecture

Zero Waste Lecture van Bea Johnson

De laatste jaren ben ik mij in toenemende mate gaan interesseren in en gaan bezighouden met het verminderen van mijn afval en het verminderen van mijn spullen. Een echte zero waster zou ik mijzelf zeker niet noemen, maar ik ben in deze duurzame koers wel heel erg geïnspireerd door dé wereldwijde zero waste goeroe Bea Johnson. Toen ik vernam dat Bea Johnson een bezoek zou brengen aan Amsterdam voor een lezing was ik er dan ook als één van de eersten bij om een kaartje aan te schaffen. Want een lezing van zo’n grote inspiratiebron wil je natuurlijk niet missen!

Bea Johnson Zero Waste Lecture

Voor wie niet bekend is met Bea Johnson en de zero waste lifestyle volgt hier een kleine toelichting. Bea Johnson is afkomstig uit Amerika en heeft Franse roots. Zij heeft jaren geleden samen met haar gezin geleidelijk aan de overstap gemaakt naar een zero waste lifestyle nadat ze besefte hoeveel onnodige spullen zij eigenlijk bezaten en hoeveel afval ze produceerden. In haar streven naar een eenvoudiger leven zag Bea Johnson de sleutel in deze zero waste lifestyle: een lifestyle waarbij je streeft naar het produceren van zo min mogelijk afval. Omdat dit een behoorlijk ingrijpende verandering is voor ieder gezin dat volledig meedraait in de hedendaagse consumptiemaatschappij heeft Bea Johnson samen met haar gezin met vallen en opstaan geleerd wat wel werkt en wat juist niet werkt en al deze ervaringen, haar handige oplossingen voor alledaagse zero waste ervaringen en heel veel recepten om diverse producten eenvoudig zelf te maken heeft zij gebundeld in haar enorm succesvolle boek Zero Waste Home. Door dit boek heeft Bea Johnson wereldwijd bekendheid vergaard als dé zero waste goeroe.

Bea Johnson Zero Waste Lecture

Op dinsdag 14 maart vond de zero waste lecture van Bea Johnson plaats bij Pllek in Amsterdam. Ik had de fantastische mogelijkheid om, op uitnodiging van Jessie Kroon van A New Zero, vooraf al kennis te maken met Bea Johnson. Met een groep mensen kregen we een meet & greet met haar in het Ecomama Hotel in Amsterdam. Vervolgens zijn we voor een gezellige rondvaart op de eerste 100% duurzame rondvaartboot van Pure Boats gegaan en kregen we de gelegenheid om nog verder te praten en kennis te maken met de initiatiefnemers van deze nieuwe maatschappij en hun eerste boot. Tenslotte meerden we aan om de hoek van het Instock restaurant waar we de gelegenheid hadden om verder kennis te maken met elkaar en natuurlijk het restaurant zelf.

Bea Johnson Zero Waste Lecture

De lezing vond plaats om 20.00 uur bij Pllek in Amsterdam. Alhoewel de interesse groot was in de lezing waren de plekken beperkt en dat zorgde ervoor dat de kaarten uitverkocht waren, maar het gezelschap relatief besloten was. Er was meer dan genoeg gelegenheid om Bea Johnson goed te zien en te horen en, indien je wilde, vragen te stellen. In anderhalf uur tijd wist Bea Johnson op een ontzettend leuke en toegankelijke wijze haar zero waste lifestyle toe te lichten. Aan de hand van foto’s van haar gezin en haar huis liet ze alle aanwezigen kennismaken met de zero waste lifestyle en hoe dit is geïmplementeerd in alle aspecten van haar leven, van haar voorraadkast tot haar hond aan toe. Ze legde uit hoe de zero waste lifestyle werkt met een gezin en hond, waar hun grenzen liggen, hoe ze bepaalde recepten voor verzorgingsproducten zelf heeft ontwikkeld en hoe dit niet altijd een succes bleek te zijn (zoals met een zelfgemaakte lip plumper van brandnetel, ouch!). Met deze leuke persoonlijke anekdotes wist ze haar reis, met vallen en opstaan, heel toegankelijk te maken en interesse te wekken bij het aanwezige publiek. Ze is niet voor niets voor zoveel mensen een voorbeeld.

Bea Johnson Zero Waste Lecture

Bea Johnson legde haar stappenplan voor een zero waste lifestyle uit aan de hand van de 5 R’s: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle en Rot. Deze 5 R’s vormen samen een waar mantra voor zero wasters wereldwijd en geven aan in welke volgorde en op welke manieren je op alle gebieden in jouw leven kunt werken aan het verminderen van afval. Het begint bij Refuse, oftewel het weigeren van spullen. Wat er niet in komt hoeft er namelijk ook niet uit en zorgt niet voor afval. Denk hierbij aan het weigeren van plastic tasjes, flyers, folders, etc. Daarnaast draag je ook een boodschap uit met wat jij koopt en aanneemt. De volgende stappen, Reduce en Reuse, houdt in dat je je richt op het verminderen van verbruik en verspilling en het stimuleren het hergebruik van materialen. Zo koop je bijvoorbeeld efficiënter in, denk je beter na voor je overgaat tot een aankoop en hergebruik je bijvoorbeeld gebruikte potjes en tasjes om zo al jouw beschikbare bronnen optimaal te benutten. De laatste stappen van de 5 R’s zijn Recycle en Rot. Als echte zero waster is Bea Johnson geen groot fan van recycling omdat zij dit ziet als een verspilling van grondstoffen. De sleutel tot een duurzamer leven ligt namelijk bij het verminderen van afval, niet het efficiënt verwerken daarvan. Mocht je echter toch geen andere oplossing hebben dan is recycling natuurlijk een must zodat de grondstoffen hopelijk nog een mooie bestemming krijgen. Biologisch afbreekbare producten laat Bea Johnson tenslotte composteren zodat deze weer bruikbaar zijn bij de bemesting van tuinen.

Bea Johnson Zero Waste Lecture

Het was heel erg leuk om op zo’n laagdrempelige manier kennis te mogen maken met Bea Johnson. Alhoewel ze in de eerste kennismaking wat afwachtend was bleek ze al snel honderduit te kunnen vertellen over haar lifestyle, ervaringen en leven. Over hoe ze zero waste implementeert in alle aspecten van haar leven is ze heel helder en ze vertelt ook heel open over haar gezin, vrienden en familie. Wat mij vooral opviel tijdens de kennismaking met Bea Johnson en de lezing ‘s avonds was dat ze een zeer uitgesproken persoon is. Zero waste is voor haar meer dan een lifestyle, het is echt haar passie en leven. Ze is bijvoorbeeld erg uitgesproken over de claim dat San Francisco een zero waste stad is en zet zich met hart en ziel in voor de verspreiding van de zero waste boodschap door de hele wereld over te reizen en mensen overal te inspireren en informeren.  Ook al was haar bezoek aan Nederland van korte duur, ik denk dat ze een heleboel mensen hier volop heeft weten te inspireren en te helpen bij een duurzamer leven.

Bron foto’s: Fotografie Groen voor A new zero

10 gedachten over “Zero Waste Lecture van Bea Johnson”

 1. Wat ontzettend leuk dat je hier bij was! Ze is dan ook echt wel een inspirerend mens.
  Helaas is een avond weg van de baby (ook al is hij bijna 9 maanden) zat er helaas nog niet in voor mij, maar ik hoop dat ze nog eens terugkomt in ons taalgebied zodat ik haar ook kan horen spreken.

  1. Het is ook erg lastig om een avond weg te gaan als je een baby hebt, zelfs als ze al 8 of 9 maanden zijn. Het viel mij ook behoorlijk zwaar omdat de lezing tot erg laat was en ik met de kindjes gewend ben om relatief vroeg naar bed te gaan ;). Ik hoop ook dat ze snel weer eens terug komt en dat je er dan wel bij kunt zijn want ze is ontzettend inspirerend.

 2. Wow, het lijkt me geweldig om Bea Johnson in real life te ontmoeten, ze lijkt zo’n leuk mens! Ik ontdekte haar maar even geleden omdat ik een paar weken terug een week lang volledig zero waste leefde (nu bouw ik beetje bij beetje m’n afvalhoeveelheid af). Ik wou dat ik erbij was (zegt het meisje dat in het “verre België” woont) 🙁

  1. Ze is inderdaad erg leuk in de omgang en ik was erg verbaasd dat ze hier nog de energie voor had en tijd voor nam met haar drukke schema. Wat leuk om te horen dat jij je sinds kort zo bezighoudt met zero waste. Dan heb je aan Bea Johnson een heleboel inspiratie in elk geval :).

  1. Ze is voor mij ook zo’n enorme inspiratiebron! Het is niet eens zozeer een specifieke tip die ik blijven hangen (de meeste tips geeft ze ook in haar boek en online), maar het zijn de foto’s van haar huis en haar gezin die op mij de meeste indruk hebben gemaakt. Het liet echt zien hoe een zero waste gezin en huis functioneert en hoe reëel zo’n lifestyle uiteindelijk toch is.

 3. Echt ontzettend leuk dat ze hier in Nederland was! Helaas kon ik er niet bij zijn, maar vanaf een afstandje geniet ik lekker mee. Ik vind haar echt bijzonder inspirerend, ik kan nog veel van haar leren!

 4. Het was zeker een inspirerende avond en wat heb je er leuk over geschreven!! Wij vonden het ook tof om jou, een mede ‘activist’ voor een groenere levensstijl, te ontmoeten. Zo gaan de blogs op het internet toch net iets meer leven 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *