We doen het zelf wel festival

We Doen Het Zelf Wel Festival

Onlangs liet ik jullie op Awkward Duckling kennismaken met het ontzettend leuke HUMAN programma ‘We doet het zelf wel‘, waarin diverse mensen uit alle delen van het land gevolgd worden bij hun plannen om zelf vorm te geven aan hun gemeenschap, dorp of buurt. In de documentairereeks komen prachtige lokale initiatieven voorbij, van een ecodorp in Boekel tot de scharrelondernemers in Breda. Het programma is ontzettend inspirerend en draagt uit dat iedereen op zijn of haar manier met zijn of haar talenten kan bijdragen aan een mooiere samenleving en een betere wereld. Om deze boodschap nog meer kracht bij te zetten wordt het We Doen Het Zelf Wel Festival georganiseerd: een festival voor actieve burgers die betrokken zijn en zich volop willen laten inspireren door alle sprekers en activiteiten op het festival.

Het We Doen Het Zelf Wel Festival is, volgens de organisatoren, een teken dat er iets gaande is in de samenleving. Er is geen vertrouwen meer, er is geen betrokkenheid meer en geen sociale ondersteuning meer en het individualisme en populisme tiert welig in Nederland en vele andere landen. Noem het een stille revolutie, burgeractivisme of sociale betrokkenheid, het wordt steeds duidelijker dat steeds meer mensen van mening zijn dat het zo niet langer meer kan. In plaats van af te wachten tot bedrijven en overheden de problemen aanpakken steken steeds meer mensen zelf de handen uit de mouwen om zowel lokaal als landelijk problemen aan te pakken en ideeën te realiseren. Er ontstaat een steeds groter wordende burgerbeweging die moeilijk over het hoofd te zien is en daarmee ook een inspiratie kan zijn voor vele anderen in het land. Het We Doen Het Zelf Wel Festival geeft deze groep en deze initiatieven een podium.

De hoofdgast van het festival is niemand minder dan Jan Terlouw die met zijn ontroerende pleidooi bij DWDD voor meer vertrouwen in elkaar en het opzetten van een politiek manifest voor duurzaamheid op de politieke agenda zich heeft laten gelden als een enorm betrokken burger die zelf de touwtjes in handen neemt en zich actief inzet voor een mooiere samenleving. Daarnaast kun je ook lezing bijwonen van inspirerende sprekers als Marjan Minnesma, Annemarie Jorritsma, Tine de Moor en Arjo Klamer. Je kunt kennismaken met lokale helden die zich inzetten voor hun omgeving, waaronder enkele helden uit de documentaireserie, en er zijn diverse workshops te volgen, zoals een workshop ‘Starten met crowdfunding’, ‘Storytelling’ en ‘Omgaan met conflicten’. Daarnaast zijn er nog talloze andere activiteiten tijdens het festival en is het toch vooral ook een fantastische gelegenheid om kennis te maken met mooie initiatieven en gelijkgestemden en te netwerken en jouw ideeën te pitchen.

Het We Doen Het Zelf Wel Festival vindt plaats op zaterdag 25 maart van 10.00 uur tot 18.00 uur in de Rijtuigenloods in het Soesterkwartier in Amersfoort. De Early Bird kaartjes kosten € 15,- per stuk en zijn beschikbaar tot en met 6 maart, daarna kosten kaartjes zowel online als aan de deur € 20,-.  Dit kaartje geeft toegang tot het festival en is ook nog eens inclusief 2 drankjes en een hapje. Deze eerste editie van het festival is mogelijk gemaakt door verschillende grote en kleine organisaties die zich bezighouden met burgerinitiatieven. Deze initiatieven hebben samen de Stichting We Doen Het Zelf Wel Festival opgericht zodat het festival een duurzame en inhoudelijke basis kan krijgen. De hoofdpartners van het festival zijn Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), Stichting DOEN, Fonds 1818, VSBfonds, Fonds Sluytermanvanloo en RCOAK en HUMAN is de mediapartner van het festival. Voor meer informatie over het festival, de programmering of het bestellen van kaartjes kun je een bezoek brengen aan de website van We Doen Het Zelf Wel.

Update: Lees hier mijn uitgebreide verslag van het We Doen Het Zelf Wel Festival.

Bron foto: https://www.facebook.com/wedoenhetzelfwelfestival/

4 gedachten over “We Doen Het Zelf Wel Festival”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *