We Doen Het Zelf Wel Festival

We Doen Het Zelf Wel Festival

Afgelopen weekend was ik aanwezig bij het We Doen Het Zelf Wel Festival, een festival voor actieve burgers die zich in willen zetten voor een mooiere samenleving, een hechtere gemeenschap en een duurzamere wereld. Het festival vond plaats op zaterdag 25 maart in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Tijdens het festival waren natuurlijk de ondernemende burgers van de documentairereeks We Doen Het Zelf Wel aanwezig, maar er waren nog veel meer inspirerende lokale initiatieven vertegenwoordigd.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Op de markt in de centrale hal van het We Doen Het Zelf Wel Festival kregen alle aanwezigen de gelegenheid om kennis te maken met al deze initiatieven. Daarnaast werden er diverse lezingen en workshops georganiseerd waarbij mensen werden geïnspireerd tot het zelf actie ondernemen en werden geïnformeerd over de praktische zaken die daarbij komen kijken. Zo waren er workshops te volgen over zaken als crowdfunding, conflicthantering, inclusie, een lening aangaan en omgaan met de overheid. Gedurende de hele middag vonden er diverse lezingen plaats van inspirerende personen als Marjan Minnesma, Arjo Klamer en Tine de Moor en kregen bezoekers volop de kans om met elkaar in gesprek te gaan over hun plannen.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Nadat ik kennis had gemaakt met de locatie en de diverse initiatieven op de markt schoof ik aan bij De Tafel van Natasja. Deze bijeenkomst in de plenaire zaal was een talkshow geleid door Natasja van den Berg. Aan tafel zaten Marjan Minnesma, Jan Terlouw, Tine de Moor en Arjo Klamer en samen spraken zij over de samenleving en verandering en het belang van actieve burgers bij deze verandering. Tijdens de talkshow werden er opnames gemaakt voor een uitzending over het festival waarin deze talkshow een prominente rol speelt. Helaas liep het programma hierdoor wel wat uit en was het tafelgesprek door de rumoer van de locatie erg moeilijk te volgen. Toch was het leuk dat ze voor de gelegenheid deze interessante sprekers bij elkaar aan tafel wisten te krijgen. De talkshow wordt binnenkort uitgezonden in een uitzending over het festival.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Na deze talkshow sloot ik aan bij de lezing van Marjan Minnesma in een andere ruimte. Marjan Minnesma, oprichter en directeur van Urgenda, ken je misschien wel van de klimaatrechtzaak waarbij Urgenda samen met 900 mede eisers de staat aanklaagde over het huidige klimaatbeleid en won. In haar lezing sprak ze over de invloed die burgers en hun initiatieven kunnen hebben op de verduurzaming van de samenleving. Hoe belangrijk zijn deze burgerinitiatieven daarbij en wat voor ontwikkelingen ziet zij daarbij? Natuurlijk wilde ik dolgraag Marjan Minnesma horen spreken omdat ze een ontzettend inspirerend persoon is en ik werd niet teleurgesteld.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Haar focus lag tijdens de lezing natuurlijk voornamelijk bij energie en ze legde aan de hand van voorbeelden en de huidige politiek uit hoe de invloed van burgers werkt. Hoe krijg je verandering bij grote bedrijven door deze kleine bewegingen? Deze kleine bewegingen geven allereerst een boodschap af, geven van onderaf pressie om verandering door te voeren, maar hoe groter een beweging groeit, hoe meer invloed de beweging heeft. Beide factoren zijn middelen om echte verandering te bewerkstelligen, vooral op het gebied van energie. Natuurlijk ziet ook zij dat veel van de burgerinitiatieven voortkomen uit boosheid en wantrouwen naar de ‘grote’ bedrijven, maar ze benadrukt toch vooral dat we ook weer terug moeten naar onderling vertrouwen. Dat waar Jan Terlouw ook over sprak tijdens zijn nu al bekende lezing bij DWDD. We hebben de overheid en de bedrijven, oftewel de grote spelers, nodig om echte meters te maken en verandering te bewerkstelligen want de tijd van discussiëren en ‘polderen’, zoals zij het noemde, is ruimschoots voorbij. Marjan Minnesma benadrukt dat er wel degelijk wordt geluisterd naar de burger, zolang er maar genoeg ‘herrie’ wordt gemaakt. Als voorbeeld haalt zij de negatieve aandacht voor windmolens aan. Als een handjevol mensen met hun klachten ervoor kan zorgen dat er zoveel aandacht komt voor de nadelen van windmolens kunnen positieve geluiden zorgen voor juist een impuls van windenergie.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Direct daarna was het tijd voor de Wijksafari in het Soesterkwartier in Amersfoort. Het Soesterkwartier is een wijk in Amersfoort waar diverse burgerprojecten en ondernemers actief zijn op het wagenwerkterrein van de NS. Dit voorheen braakliggende terrein wordt steeds meer een bruisende broedplaats als resultaat van een samenwerking tussen bewoners, initiatiefnemers, de NS en gemeente. De wandeling duurde een uur en toonde de verandering in de wijk en de diverse initiatieven daar. De rondleiding werd geleid door een aantal actieve burgers uit de wijk die verenigd zijn in een werkgroep met een visie van een culturele, educatieve en creatieve broedplaats. Als voorbeeld hebben zij het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam, al hopen zij hun terrein niet kwijt te raken aan grote ontwikkelaars. Ook hier werd benadrukt dat toch vooral de onderlinge samenwerking tussen burgers, eigenaars, gemeente en bedrijven belangrijk is voor het succes van het project.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Al met al was het een drukke, informatieve en vooral inspirerende middag op het We Doen Het Zelf Wel Festival. In tegenstelling tot veel andere events die ik bezoek was het publiek hier heel divers. Op het festival kwam jong en oud samen en waren mensen uit het hele land en van verschillende komaf aanwezig. Het was prachtig om te zien dat er zoveel verschillende mensen waren die allemaal geïnteresseerd waren in een hands on aanpak van verandering en hier bijeenkwamen om inspiratie en informatie op te doen en te netwerken met elkaar.

We Doen Het Zelf Wel Festival

Natuurlijk is dit We Doen Het Zelf Wel Festival slechts een impressie van de vele burgerinitiatieven in ons land en gelden de workshops en lezingen die op deze dag zijn gegeven als zetje voor nog talloze andere initiatieven. Wil je weten wat er allemaal speelt in het land? Kijk dan de afleveringen van We Doen Het Zelf Wel terug via de website van HUMAN of volg de Facebookpagina van We Doen Het Zelf Wel.

4 gedachten over “We Doen Het Zelf Wel Festival”

  1. Het ziet er echt super interessant en inspirerend uit, wat fijn dat je daar bij kon zijn! Het lijkt me ook heel motiverend om te zien hoeveel mooie initiatieven er zijn, hoeveel mensen zich inzetten voor een betere wereld.
    Bij de naam van dit festival moest ik trouwens direct denken aan een liedje van Radio Oorwoud (de Belgische band van WWF): “Zelf wel” zoek maar eens op spotify, is leuk 🙂

    1. Het was ook heel inspirerend, vooral omdat er zoveel mensen en zoveel verschillende initiatieven waren. Echt door het hele land zijn mensen samen bezig met het verbeteren van hun directe leefomgeving.

  2. Haha, zitten we bij elkaar in 1 ruimte zonder elkaar te zien! Ik was ook bij Marjan Minnesma, daarna nog wat andere dingen bezocht. Wij waren met een groepje uit de wijk, waarvan er volgens mij 5 met de rondleiding door de wijk meeliepen waar jij ook aan meedeed. It’s a small world!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *