de nieuwe zijderoute

Kijktip: De nieuwe zijderoute

Dat onze wereldgeschiedenis tumultueus is geweest is een understatement en zelfs, of juist, nu leven we ook in verwarrende tijden. Alhoewel men op allerlei gebieden werkt aan het verbeteren van de samenleving, de economie en het welzijn lijkt de westerse wereld zoals wij deze kennen steeds meer in verval te raken. We worden links en rechts ingehaald door andere landen en regio’s op gebieden als innovatie, welvaart en duurzaamheid. In de VPRO Tegenlicht aflevering ‘De nieuwe zijderoute’ wordt de huidige situatie van het Westen onder de loep genomen en in perspectief geplaatst.

Aan het woord in de documentaire komt de Britse historicus Peter Frankopan. Hij is de auteur van de wereldwijde bestseller ‘De Zijderoutes‘ en hij weet zowel in zijn boek als in deze Tegenlicht aflevering feilloos de vinger op de zere plek te leggen en de wereldgeschiedenis in een heel nieuw perspectief te plaatsen. Hij stelt in de documentaire dat het Westen zich, door de decennia heen, volledig heeft vervreemd van de rest van de wereld. Terwijl de economische voorspoed en welvaart in Afrika, Zuid-Amerika en Azië toeneemt lijkt de welvaart en groei in de westerse landen te stagneren of zelfs af te nemen. Peter Frankopan spreekt zelfs van het verval van het oude Europa en legt in een helder en interessant verhaal uit hoe Europa zich heeft ontwikkeld door de eeuwen heen en hoe dit zover heeft kunnen komen.

Je kunt de VPRO Tegenlicht aflevering ‘De nieuwe zijderoute’ terugkijken via de video hieronder of de website van VPRO Tegenlicht. Je vindt op de website ook veel achtergrondinformatie over dit onderwerp en over Peter Frankopan en je vindt hier tevens een overzicht van alle lokale Tegenlicht meet ups over dit onderwerp.

Dit artikel bevat een affiliate link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *