minimaliseren op post

5 tips om te minimaliseren op post

In dit digitale tijdperk is het natuurlijk niet meer dan logisch dat er steeds minder post wordt verstuurd. Goed voor de papierbak, wellicht iets minder leuk voor de postbedrijven. Alhoewel wij al flink hebben geminderd op de te ontvangen post in huis zijn er nog steeds af en toe poststukken die wij liever niet zouden ontvangen en elke keer vind ik het enorm zonde om zo’n magazine, folder of papiertje weg te moeten gooien. Ik kan me zo voorstellen dat dit bij heel veel mensen nog aan de orde van de dag is en daarom deel ik vandaag 5 handige tips om te minimaliseren op post.

#1 Zeg nee tegen reclame en huis-aan-huisbladen

minimaliseren op post

De meest eenvoudige en effectieve manier om te minimaliseren wat er allemaal door die brievenbus verschijnt is door te minimaliseren op reclame en eventueel ook huis-aan-huisbladen. Bij de gemeente kun je gratis een nee-ja sticker of nee-nee sticker afhalen. Deze plak je op jouw brievenbus en de postbezorger met tassen vol met reclame slaat voortaan jouw brievenbus over. Hoe meer mensen dit doen, hoe minder van die onzinnige folders er uiteindelijk worden gedrukt. Ik hoop natuurlijk nog steeds dat er uiteindelijk een andere regelgeving van kracht is waarbij je standaard geen reclame ontvangt tenzij je dit expliciet aangeeft op jouw brievenbus, zoals in Amsterdam sinds dit jaar het geval is.

#2 Zeg nee tegen geadresseerde reclame

minimaliseren op post

Ontzettend irritant en ongewenst: geadresseerde reclame. Ik heb duidelijk een nee-nee sticker op mijn brievenbus, maar hiermee houd je helaas geen geadresseerde reclame tegen van niet nader te noemen loterijen en ander gespuis. Via de website Postfilter kun je gelukkig aangeven dat je niet gediend bent van deze geadresseerde reclame. Je kunt aangeven geen geadresseerde reclame meer te willen ontvangen, maar je kunt dit ook specificeren op bedrijfssector en zelfs op bedrijf. Zo ben je in één klap van die spam af.

#3 Digitaliseer jouw post

minimaliseren op post

Nu steeds meer bedrijven hun administratieve handelingen digitaliseren is het steeds vaker mogelijk om eenvoudige berichtgevingen digitaal te ontvangen. Zo ontvang je voor de meeste rekeningen allang afschriften meer en kun je bij instanties als DUO en diverse overheidsinstanties heel veel post al digitaal ontvangen.

#4 Lees kranten en tijdschriften online

minimaliseren op post

Met platformen als Blendle, Bliyoo en Magzine is het ontzettend eenvoudig om jouw favoriete krant of tijdschrift digitaal te lezen. Zo heb je altijd leesvoer voorhanden en ontvang je niet langer zoveel post in de bus. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de krant te delen met anderen of een krant en tijdschrift bij jouw favoriete koffiezaak of in de bibliotheek te lezen. Natuurlijk kan ik me zo voorstellen dat er uitzonderingen zijn. Als je online lezen echt niet prettig vindt of graag een tijdschrift ontvangt waar de papieren versie echt toegevoegde waarde heeft, zoals ik persoonlijk heb met Flow Magazine, dan moet je natuurlijk vooral nog die betreffende editie per post laten versturen. Het gaat er enkel om wat jij prettig vindt om wel of niet te ontvangen.

#5 Digitale beste wensen

minimaliseren op post

Natuurlijk heeft ‘echte’ post wel wat. Ik vind het ook heel fijn om af en toe een leuk kaartje te ontvangen en voor speciale gelegenheden, zoals de geboorte van een kind, is een ‘echt’ kaartje toch leuker om te bewaren in een plakboek dan een digitale felicitatie. Maar het is natuurlijk wel een stuk eenvoudiger en duurzamer om wat vaker een digitale beste wens te sturen voor verjaardagen of feestdagen. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om dit jaar, en alle jaren die volgen, geen kerstkaarten meer te sturen. Zo sparen we een heleboel papier en postzegels uit en de ‘fijne feestdagen en beste wensen’ groet kunnen we ook digitaal of in levende lijve overbrengen.

5 tips om te minimaliseren op de post

3 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op post”

    1. Wat een geluk dat je van geadresseerde reclame geen last hebt. Het is hier vooral van een bepaalde loterij en soms van energieleveranciers. Wat een leuk artikel over de kerstkaarten, erg handig!

  1. Pingback: Groen lezen week 10 | Zeeuwse minder missie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *