minimaliseren op boodschappen

5 tips om te minimaliseren op boodschappen

Iedereen die zich op de één of andere manier bezighoudt met minimaliseren weet dat de keuken, en dan vooral de overvolle keukenkastjes, een steeds weer terugkerend issue is. Natuurlijk moet er gegeten en gedronken worden en willen we voor ieder wat wils in de kastjes en in de koelkast hebben staan, maar waarom zoveel? Ik sta er ook telkens weer versteld van hoe vol mijn kasten staan met waren die ik misschien één keer heb gebruikt. Ik probeer deze producten dan zo snel en efficiënt mogelijk op te maken, maar het is natuurlijk veel handiger om al bij het boodschappen doen rekening te houden met wat je werkelijk nodig hebt om overvolle kastjes, een lege portemonnee en voedselverspilling tegen te gaan. Daarom deel ik vandaag 5 handige tips om te minimaliseren op boodschappen.

#1 Maak een weekmenu

minimaliseren op boodschappen

Het klinkt misschien enorm oubollig, maar ik zweer bij mijn weekmenu. Als je alleen woont is het wellicht nog te doen om elke dag boodschappen te doen en te verzinnen wat je wilt eten, maar met een gezin valt of staat de avondmaaltijd met een goede planning. Ik maak elk weekend een menu voor de komende week en op zondag halen we daarvoor de boodschappen. Zo hebben we in één keer nagenoeg alles in huis om elke avond een maaltijd op tafel te zetten. Het scheelt hierbij natuurlijk wel dat wij vegetarisch eten en dat wij dus geen vlees of vis een week lang hoeven te bewaren. Maar ook als je dit later in de week zou kopen dan loont het nog om de meeste boodschappen in één keer in huis te halen.

#2 Maak op wat je in huis hebt

minimaliseren op boodschappen

Dit punt sluit aan bij het vorige item. Ik probeer tijdens het maken van een weekmenu zoveel mogelijk de gerechten op elkaar af te stemmen zodat de producten ook helemaal opgebruikt worden. Zo zorg ik ervoor dat wanneer ik een zak aardappelen haal we 2 of 3 aardappelgerechten die week eten, of als ik Griekse yoghurt haal dat we twee gerechten eten waarvoor ik die yoghurt nodig heb. Als je jouw maaltijden plant met een weekmenu is dit natuurlijk makkelijker te doen dan wanneer je dagelijks besluit wat je wilt eten. Toch is het dan ook niet onmogelijk om op te maken wat er in de kast staat. Via een website als Kliekipedia kun je heel eenvoudig zien wat je kunt maken met de producten die je nog hebt liggen om zo voedselverspilling tegen te gaan. Maar ook via platformen als Allerhande en 24Kitchen kun je heel gericht zoeken op ingrediënt en de meest heerlijke recepten maken.

#3 Weersta de impulsaankoop

minimaliseren op boodschappen

Het klinkt misschien als wat simpels, maar hoe vaak doe je wel eens boodschappen en belanden er allemaal zaken in het winkelwagentje die je eigenlijk niet op je lijstje had staan? Mij gebeurt het om de haverklap. Dat is ook niet zo gek: een supermarkt is op alle fronten ingericht om jou te verleiden tot een aankoop en als je gaat winkelen als je moe of hongerig bent kom je veel sneller in de verleiding om toch een snack mee te nemen of meer te kopen dan je van plan was. Een boodschappenlijstje is een handig begin om je te weren tegen impulsaankopen. Ook werd er onlangs uit onderzoek bekend dat mensen die online hun boodschappen bestellen vaker gezondere keuzes maken, dus online bestellen is ook een goede optie omdat je zo minder in de verleiding wordt gebracht.

#4 Koop hoeveel je nodig hebt

minimaliseren op boodschappen

Dit klinkt misschien als hetzelfde punt als #3, maar dat is het niet. Een grote valkuil bij het boodschappen doen is namelijk om te kiezen voor de bulkverpakking of aanbiedingen als 2+1 gratis. ‘Het komt toch wel op’ denkt men vaak. Voor producten die je heel vaak gebruikt geldt dit natuurlijk ook wel, maar als je gewoon eens een keertje kennis wilt maken met een bepaald soort noten, voor een specifiek gerecht op zoek bent naar een bepaalde graansoort of toch eens die vrucht wilt proberen dan gaat de leus ‘less is more’ toch wel echt op. Koop in dit geval bij voorkeur enkel wat je nodig hebt zodat je niet met halfvolle verpakkingen in de kasten blijft zitten. Eén handige manier om dit te doen is om meer verpakkingsarm of verpakkingsvrij te winkelen. Door jouw boodschappen in de juiste hoeveelheden die je nodig hebt te kopen blijf je nooit met restjes zitten. Niet iedereen heeft een verpakkingsvrije winkel in de buurt zitten, maar er zijn meerdere manieren om verpakkingsvrij of verpakkingsarm te winkelen. Bezoek bijvoorbeeld eens per week de markt. Hier kun je namelijk jouw fruit, groente, brood, kaas, noten, zuidvruchten en misschien zelfs wel je vlees(waren) en vis met jouw eigen bakjes en zakjes in de door jou gewenste hoeveelheid halen. Ook een winkel als Ekoplaza heeft talloze mogelijkheden om zelf jouw granen, noten, zuidvruchten, muesli en rijst te tappen en natuurlijk kun je ook de lokale notenwinkel, molen of kaasboer bezoeken voor verse producten in de hoeveelheden die jij wenst. Zelfs de Jumbo en Albert Heijn zijn goed op weg om klanten de mogelijkheid te bieden om hun eigen hoeveelheden te scheppen/tappen.

#5 Maak meer zelf

minimaliseren op boodschappen

Iedereen heeft het tegenwoordig heel druk en uitgebreid in de keuken staan is er voor de meeste mensen niet meer bij, maar het kan af en toe best lonen om eens wat vaker zelf aan de slag te gaan en je eigen kruidenmixen, sauzen, broden en lekkernijen te maken. Met slechts een paar basisingrediënten kun je alle kanten op en zo hoef je nooit meer je kastjes vol te stouwen met allerlei potjes, pakjes en zakjes. Zo maken wij eigenlijk altijd zelf onze koekjes, taarten, cakes en andere zoetigheden en ook onze bouillonpoeder, diverse kruidenmixen en sauzen. Het is eigenlijk zo gedaan en meestal vele malen lekkerder dan wanneer je het uit de supermarkt koopt.

5 tips om te minimaliseren op de boodschappen

12 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op boodschappen”

 1. Ik koop veel in bulk in – de droge producten toch, en kom daardoor weinig in de supermarkt.
  Een weekmenu maken is daarbij echt wel super handig!
  En gelukkig hebben we een groot gezin waarin veel wordt gegeten: er is altijd wel een geïnteresseerde in de banaan-die-dringend-op-moet of dat laatste restje pasta 🙂

  1. Ja, met een groot gezin komt het meestal wel op natuurlijk en gelukkig maar. Mijn kindjes zijn nog zo klein dat ik het meeste in de kast niet zo makkelijk aan ze kan slijten ;). Gelukkig houden we tegenwoordig niet meer zoveel over met het weekmenu, alleen met verjaardagen is het soms nog lastig in te schatten hoeveel we nodig zullen hebben. Vaak houden we zoveel over dat we er nog dagen van kunnen snacken.

 2. Wij maken ook een weekmenu. Wij eten flexitarisch dus nog wel regelmatig vlees en vis. Die vriezen we dan gewoon in en de avond voor gebruik leggen we het in de koelkast.
  Voor impulsaankopen ben ik ook gevoelig, vooral als ik leuke dingen zie die ik kan testen voor mijn blog 🙂

  1. Ja, dat heb ik ook! Vooral als ik naar een biologische winkel of een speciaalzaak ga wordt ik erg hebberig en nieuwsgierig. Gelukkig gaat dat meestal wel op dus dan zo’n impulsaankoop iets minder erg.

 3. Omdat wij geen auto rijden en overdag aan het werk zijn en pas laat thuis zijn, bestel ik regelmatig boodschappen online. Ik kan op de fiets met twee kinderen namelijk niet veel boodschappen meenemen. Het grappige is dat ik sinds ik boodschappen online bestel, we goedkoper uit zijn. Ik vermijd impuls aankopen, ik hou me aan een weekmenu, ik hoef nooit wat weg te gooien en ik hou me aan het budget. Voor ons werkt dit ideaal 🙂

  1. Dat hoor ik wel van meer mensen en eigenlijk is het ook logisch omdat je heel praktisch boodschappen doet. Wij bestellen af en toe een grote hoeveelheid online, maar vervallen toch vaak in groots gesleep met veels te veel tassen omdat wij ook geen auto hebben en alles op de fiets doen?. Het plan is wel om vaker online te bestellen, maar dit komt er helaas niet altijd van.

 4. Wat een fijne tips! Ik ben inderdaad ook té gevoelig voor de aanbiedingen en lekkere dingen in de supermarkt. Vooral bij de Albert Heijn met allemaal lekkere vega snacks, oohhh. Ik wil gaan proberen om een dag boodschappen te doen voor meerdere dagen, dan ben je toch minder verleid.

  1. Het is een stuk handiger, ook qua tijd, om voor een paar dagen boodschappen, maar in praktijk kan het nog best lastig zijn om vooruit te plannen. Bij ons gebeurt het helaas ook nog te vaak dat we toch nog voor een of twee dingetjes naar de supermarkt moeten.

 5. Het is inderdaad beter om boodschappen te doen voor de gehele week. Soms vind ik het ook wel eens even een uitje. Praatje hier en daar. Toch probeer ik nu niet iedere dag naar de winkel te gaan. Anders ben ik ook net als iedereen een beetje de neiging heft te veel of dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt. Kastvulling noem ik het. We zijn met zijn 2 maar er gaat wekelijks geld uit voor 4. Hmm

  1. Bizar he? Wij geven eigenlijk ook nog relatief teveel uit aan boodschappen en blijven eraan werken. Eens per week boodschappen doen zorgt er ook weer voor dat je meer tijd beschikbaar hebt gedurende de week en het is inderdaad ook een soort uitje. Als je toch maar eens per week de boodschappen doet, kun je er net zo goed de tijd voor nemen :).

 6. Ik loop meestal de buitenkant van de winkel. Daar staan vaak de versproducten. In het midden van de meeste supermarkten staan de verleidingsartikelen zoals koek, snoep, chips en frisdrank. Verder hou ik me aan mijn boodschappenlijstje wat ik thuis heb gemaakt. Sinds kort shop ik ook online. De boodschappen worden vanaf 25 euro al gratis thuis geleverd. Geen vervoerskosten en gesjouw meer met de boodschappen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *