minimaliseren baby uitzet

5 tips om te minimaliseren op de baby uitzet

Zoals sommigen van jullie wel weten ben ik vorig jaar bevallen van mijn tweede kindje. Mijn dochter is ondertussen alweer 8 maanden oud en nu, twee kinderen verder en hopelijk iets wijzer, ben ik de nesteldrang ver voorbij en kan ik enigszins objectief zien welke producten nuttig zijn gebleken in de babytijd en welke aankopen eigenlijk compleet overbodig zijn. Ik heb al eens eerder tips gedeeld om te minimaliseren met kinderen, maar vandaag zal ik specifieker ingaan op het minimaliseren op de baby uitzet. Zo weet je beter wat er wel, of juist niet, nodig is en voorkom je nodeloze uitgaven en veel overbodige spullen in huis.

#1 Kleding

minimaliseren baby uitzet

Wat mij betreft met stip op nummer 1: babykleding. Natuurlijk is babykleding onmisbaar, maar de enorme hoeveelheid kleding die de meeste pasgeborenen in de kast hebben hangen is compleet overbodig. Natuurlijk is elk setje even schattig en natuurlijk krijg je nog meer leuke setjes van familie en vrienden, maar voor je het weet heb je een kast vol en maar één baby die met geen mogelijkheid al die schattige pakjes kan dragen. De meeste kleding wordt gekocht en gegeven in maat 56 of 62, maar voor je het weet is jouw baby daaruit gegroeid en kom je ineens tot de conclusie dat je bijna niets in de kast hebt hangen vanaf maat 68. Daarnaast zijn veel kledingstukken ook eigenlijk helemaal niet zo praktisch als ze schattig zijn. Die talloze drukknoopjes, dat vervelende stofje, dat onnozel geplaatste knoopje aan de achterzijde….. als je een baby midden in de nacht of helemaal onder gepoept moet verschonen is schattigheid van de kleding ineens toch minder interessant dan de functionaliteit. Natuurlijk wil je goed voorbereid zijn en een paar schattige pakjes kopen, maar houd hierbij toch vooral voor ogen dat babykleding veel vies wordt, dat je veel zult wassen, dat de hoeveelheid knoopjes en de plaatsing van de knoopjes wel degelijk uitmaakt, dat je veel cadeau zult krijgen en dat je echt geen maandsalaris aan kleine pakjes hoeft uit te geven om jouw baby warm te houden. Daarnaast is er ook heel veel tweedehands verkrijgbaar. Vrienden met kinderen zullen met liefde een pakket kleding willen lenen/geven, in tweedehands winkels hangen de rekken vol met nog mooie kleding en op platformen als Marktplaats en Krijgdekleertjes kun je ook voor weinig geld kwalitatief goede kleding kopen.

#2 Babymeubels

minimaliseren baby uitzet

Wat ons betreft de grootste miskoop bij de geboorte van ons eerste kind: de babymeubels. Natuurlijk dachten wij dat het onmisbaar was om een complete slaapkamerset voor de allerkleinste aan te schaffen met een bij elkaar passend bedje, kledingkast en commode en het was een flinke uitgave toentertijd. Pas na de geboorte ontdekten wij dat de kledingkast en commode met de vele leuke plankjes en laatjes compleet nutteloos was. Natuurlijk konden we er wel wat spullen in kwijt, maar de plankjes waren te klein om ze echt te benutten en de lades te diep om functioneel te zijn. Achteraf was een reguliere kledingkast en een willekeurig dressoir op de juiste hoogte met een paar handige lades ook afdoende geweest. Laat je niet verleiden in die babyzaken tot de aankoop van één van deze veel te dure babykamersets, maar koop gewoon een stevig bedje of wiegje en een paar meubels waar je de baby uitzet in kunt opbergen. Deze meubels zijn ook nog functioneel wanneer jouw kindje de babyleeftijd al ver voorbij is.

#3 Verzorgingsproducten

minimaliseren baby uitzet

Het maakt me niet uit wat die baby uitzetlijstjes ook zeggen: je hebt geen volledige plank vol met verzorgingsproducten voor jouw pasgeboren baby nodig! Wederom trapte ik er bij de eerste helemaal in en had ik niet alleen een wasgel en shampoo, maar ook een bodylotion, badolie, haarlotion, billencrème en nog talloze andere smeersels want ‘je weet maar nooit’. In praktijk gebruikte ik alleen de wasgel en heb ik de rest uiteindelijk weg kunnen geven of zelf opgebruikt. Een babyhuidje is teer en heeft echt niet veel nodig en veel smeren en wassen kan in sommige gevallen zelfs averechts werken. Spaar een heleboel geld uit en kies voor slechts enkele natuurlijke en kwalitatief goede verzorgingsproducten zonder rare toevoegingen voor het tere huidje van jouw baby.

#4 Speelgoed

minimaliseren baby

Natuurlijk is het heel verleidelijk om, met gierende hormonen en nesteldrang, heel veel leuke speeltjes en knuffeltjes te kopen voor het kleintje, maar na een paar maanden en weer wat realiteitszin besef je je ineens dat je een huis vol met rommel hebt waar nog nooit naar is omgekeken. Hoe leuk en schattig al die rammelaars, knisperboekjes, knuffeltjes, speelballen en knuffeldoeken ook zijn, er zal nauwelijks mee gespeeld worden, laat staan dat het functioneel is dat je van elk speeltje 3 verschillende uitvoeringen hebt. Baby’s hebben de eerste maanden al meer dan genoeg aan hun omgeving en hun eigen handen en voeten. Wanneer ze interesse beginnen te tonen voor speeltjes, vele maanden verder, maakt het echt niet uit waar ze eigenlijk mee spelen. Mijn kinderen zijn altijd meer geïnteresseerd geweest in bakjes met dekseltjes uit de keuken dan hun eigen kleurrijke speeltjes en pas als ze richting de 1 jaar komen heeft het pedagogisch gezien misschien enig nut als ze zich met speelgoed bezighouden, al verschillen hier ook de meningen over. Natuurlijk is een knuffeltje of een mooie rammelaar wel leuk, maar investeer dan liever in duurzaam en veilig speelgoed en schaf simpelweg minder aan. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk ook genoeg cadeau zult krijgen en er tweedehands ook prachtige speeltjes te koop zijn.

#5 Flessenwarmer

minimaliseren baby uitzet

Als je kiest voor het geven van flesvoeding, ongeacht wanneer, dan is de aankoop van een flessenwarmer eigenlijk voor veel mensen een logische stap. Dat was het bij de geboorte van ons eerste kind ook. Want het is zo lekker handig: een apparaat dat de fles opwarmt tot betrouwbare temperatuur terwijl jij de luier aan het verschonen bent. Toch is dit apparaat volledig overbodig (en traag en onbetrouwbaar) gebleken. Als je borstvoeding geeft heb je sowieso geen boodschap aan dit apparaat en als je flesvoeding geeft zijn er talloze andere manieren om een fles te bereiden. Wijzelf maken een fles door een juiste balans aan gekookt en koud water te mixen, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het flesje op te warmen in een bakje warm water of onder de warme kraan of juiste het gekookte water af te laten koelen. Ik zou zelf minder snel kiezen voor opwarming in de magnetron, maar ik heb gehoord dat dit ook een mogelijkheid is. Ook voor het opwarmen van voeding is een flessenwarmer volledig overbodig. Als je zelf voeding maakt kun je deze namelijk niet gebruiken en als je een potje wilt verwarmen is dit net zo snel gedaan in een pannetje.

Natuurlijk zijn er, naast deze suggesties, nog talloze andere producten die achteraf toch niet zo nuttig waren als ze op het eerste gezicht leken te zijn of producten die volgens de vele uitzetlijstjes onmisbaar zijn en toch in de praktijk niet nodig bleken te zijn. Ik denk hierbij aan een luieremmer en potje, een tummy tub (in combinatie met regulier badje), een luiertas (een gewone tas volstaat ook echt), een nachtlampje, schoentjes en een haarborstel met kam (voor welk haar dan?). Zijn er producten van de baby uitzet die jij nutteloos vindt of achteraf niet nodig bleek te hebben?

5 tips om te minimaliseren op de baby uitzet

Bron foto 1: Bonnie Kittle @ Unsplash
Bron foto 6: Tim Bish @ Unsplash

2 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op de baby uitzet”

    1. Tijd om de box weg te doen ;)? Wij hadden dat bij onze tweede ook. Mijn zoon lag best vaak in de box, maar onze dochter wilde er niets van weten en binnen enkele weken hadden we de box maar uit elkaar gehaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *