Kobo Plus

Kobo Plus

Dat ik fan ben van allerlei streamingdiensten en apps die het leven overzichtelijker en makkelijker maken zal geen geheim zijn. Ik maak al jaren gebruik van diensten als Netflix en Spotify voor mijn films en muziek en ook voor het lezen van mijn favoriete tijdschriften en boeken maak ik gebruik, of heb ik gebruik gemaakt, van diensten als Blendle en Bliyoo. Maar nu heb ik weer een fantastische nieuwe dienst ontdekt die een heel nieuwe wereld aan ebooks voor mij heeft geopend: het Kobo Plus ebook-abonnement.

Het Kobo Plus ebook-abonnement is een unieke samenwerking tussen Bol.com en Kobo, ook wel bekend als producent van e-readers. Met een abonnement krijg je onbeperkt toegang tot een ruime selectie aan ebooks, zowel Nederlandstalig als Engelstalig, welke je op de Kobo e-reader kunt lezen, maar ook op jouw tablet of smartphone via de app voor Android of iOS. Je betaalt maandelijks een vaste prijs, net als bij Netflix en Spotify, en vervolgens kun je onbeperkt lezen uit het aanbod in het abonnement. Inloggen kan eenvoudig met jouw Kobo account of een Bol.com account en vervolgens heb je toegang tot een enorme bibliotheek.

Kobo Plus

Het concept heeft veel weg van het door Bruna opgezette platform Bliyoo, maar het aanbod van het Kobo Plus abonnement is veel uitgebreider, al omvat het geen tijdschriften. Boeken zoals ‘But I could never go vegan!’ van Kristy Turner, ‘Mijn Arabische keuken’ van Mounir Toub, ‘Simply daytox’ van Kyra de Vreeze, ‘In perfecte conditie’ van Ellen Hoog, ‘Het boek van Jet’ van Jet van Nieuwkerk en ‘Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan?’ van Inez van Oord, stuk voor stuk boeken die al tijden op mijn lijstje stonden, kan ik nu eenvoudig via de app lezen waar en wanneer ik wil. Waar de meeste ebook-diensten toch vooral beperken tot een bibliotheek van voornamelijk romans en thrillers vind je in de bibliotheek van Kobo Plus ook heel veel non-fictie boeken en opvallend veel kookboeken (veel plantaardig!) en boeken over gezondheid.

Je kunt natuurlijk optimaal genieten van al deze boeken als je beschikt over een Kobo e-reader, maar helaas heb ik die (nog) niet. Ik heb simpelweg de gratis app gedownload en kan daarmee op mijn telefoon alle boeken die in Kobo Plus staan inzien. Het is misschien niet helemaal handig, maar ik vind het fijn om via mijn telefoon de boeken te kunnen lezen waar en wanneer ik wil. Zoveel tijd om ontspannen een boek te lezen heb ik niet, dus ik benut graag elke vrije minuut. Echter, hoe fantastisch ik het concept en het aanbod vind, zo teleurstellend vind ik de app. Qua vormgeving bevat de app alle functies die je zou kunnen wensen, maar dan weinig overzichtelijk en weinig gebruiksvriendelijk. Ik heb wel vaker gebruik gemaakt van e-reader apps op de telefoon en vele zijn vele malen gebruiksvriendelijker. Alhoewel je eenvoudig boeken kunt opslaan in jouw boekenlijst is het vervolgens lezen van de boeken wel een uitdaging. Nergens in de app staat echt vermeld dat je een ebook kunt openen: hiervoor moet je naar jouw boekenlijst gaan en het boek downloaden. Vervolgens kun je het boek dat gedownload is selecteren om te lezen. Alhoewel ik mijzelf toch zie als een intelligente vrouw met redelijk wat inzicht viel het uitvogelen van deze app me zwaar. Daarnaast ‘schreeuwt’ de app ook niet direct ‘gratis’, als je begrijpt wat ik bedoel. Het lijkt alsof de Kobo Plus functionaliteit is toegevoegd aan de bestaande Kobo app en dit werkt soms heel verwarrend. Zo is het soms niet helemaal duidelijk of je alle ebooks gratis kunt lezen in het aanbod aangezien er prijzen bij de ebooks worden vermeld. Toen ik erachter kwam dat dit niet wordt doorberekend (pfiew!) en eindelijk accepteerde dat ik niet bang hoefde te zijn voor verborgen kosten ontdekte ik dat dit toch niet voor alle tabbladen in de app gold. Wanneer je namelijk op basis van de ebooks die je hebt gelezen diverse leessuggesties krijgt betreft dit wel ebooks waar je voor moet betalen. Het is dus oppassen geblazen met de app!

telefoon

Gelukkig kun je via de website van Bol.com ook het aanbod van Kobo Plus inzien en wel rap en duidelijk de gratis toegankelijke ebooks toevoegen aan jouw bibliotheek. Zo hoef je wat betreft de app eigenlijk alleen gebruik te maken van de leesfunctie, en zodra je dit onderdeel van de app hebt uitgevogeld werkt het prima. Tevens lijkt de app voor iPhone en iPad er een stuk gebruiksvriendelijker en mooier uit te zien dan voor Android apparaten. Het eindoordeel? Het principe Kobo Plus is fantastisch en het aanbod is echt indrukwekkend te noemen, maar de app heeft in mijn optiek nog aardig wat werk nodig op het gebied van duidelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en, als we dan toch bezig zijn, complete look.

Wil jij ook kennismaken met Kobo Plus? Dat kan de eerste 30 dagen gratis! Na de proefperiode betaal je € 9,99 per maand en het abonnement is maandelijks opzegbaar. Voor meer informatie en het aanmelden voor de gratis 30 dagen kun je een kijkje nemen op de website van Bol.com. Hier kun je ook de gratis Kobo Plus app downloaden via de App Store of bij Google Play.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “Kobo Plus”

  1. Ik ben toch nog te veel verslingerd aan papieren boeken, geloof ik… Al haal ik ze wel vrijwel allemaal bij de bibliotheek! Dat is dan wellicht de beste variant van de minder goede keuze 😉

    1. Ik hanteer ook nog een combinatie van nieuwe boeken kopen, tweedehands boeken kopen, boeken lenen bij de bibliotheek en ebooks hoor :). Ik merk dat ik het gaandeweg wel makkelijker vind om afstand te doen van mijn fysieke boeken, maar het leest inderdaad toch altijd nog een stuk prettiger.

  2. Mocht ik het na de 30 dagen toch niks vinden kan ik dan opzeggen voordat de eerste echt maand ingaat? Dat kan ik namelijk nergens terugvinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *