Instock Amsterdam

Instock in Amsterdam

Ik heb  jullie op Awkward Duckling al regelmatig kennis laten maken met Instock en hun prachtige initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Niet alleen heeft Instock diverse restaurants waar wordt gekookt met reststromen om zo verspilling tegen te gaan, ze hebben ook hun eigen Instock kookboek uitgebracht en een eigen Pieper Bier, gemaakt van overschotten van aardappelen, gelanceerd. Keer op keer weten zij te verrassen en aandacht te vragen voor voedselverspilling, maar tot voor kort was ik nog nooit in de gelegenheid geweest om zelf aan te schuiven in één van de Instock restaurants. Gelukkig kwam daar vorige week verandering in toen ik afreisde naar Amsterdam voor de Zero Waste Lecture van Bea Johnson en uitgenodigd was door Jessie van A New Zero voor de meet & greet met Bea Johnson en het aansluitende diner bij Instock.

Instock Amsterdam

Het restaurant is een initiatief van enkele medewerkers van Albert Heijn (Bart, Merel, Selma en Freke). Het plan voor restaurant Instock werd geboren tijdens een brainstormsessie: ze zouden voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten door creatief te koken met dat wat normaliter wordt beschouwd als restanten en op de afvalhoop belandt. De directie van Albert Heijn was enthousiast en het plan won ‘het beste idee van Young Ahold’ waardoor ze de unieke kans kregen om met hun idealen en plannen aan de slag te gaan. Het eerste restaurant opende de deuren als pop-up aan de Polonceaukade in Amsterdam in 2014. Daarop volgde al snel een toko in de Amsterdamse buurt De Pijp (welke nu is gesloten) en een foodtruck dat diverse festivals aandoet. Het concept bleek een enorm succes en al gauw volgde een definitieve locatie voor het restaurant in de Czaar Peterstraat in Amsterdam en vorig jaar een nieuwe vestiging in Den Haag en in Utrecht.

Instock Amsterdam

In de restaurants van Instock wordt aandacht gevraagd voor en actie ondernomen tegen voedselverspilling. Dit doen zij onder andere door te koken met de reststromen van diverse Albert Heijnwinkels. Het restaurant ontvangt dagelijks deze overgebleven of ongewenste producten, de ‘oogst van de dag’ genoemd, en daarmee maken de zeer getalenteerde en creatieve chefs van Instock een prachtige maaltijd. Maar daar blijft het zeker niet bij. De knappe koppen achter Instock zijn altijd bezig met het verbeteren van hun processen en het vergroten van hun bereik. Zo heeft het Amsterdamse restaurant onlangs afspraken gemaakt om voortaan de reststromen van Albert Heijn niet meer op te halen bij de individuele winkels in de stad, maar bij het distributiecentrum in Zaandam. Dit maakt het proces nog efficiënter en het uiteindelijke effect groter.

Instock Amsterdam

Tijdens ons bezoek aan Instock werden we hartelijk welkom geheten in het prachtige restaurant en kregen we door Freke van Nimwegen een korte uitleg over het restaurant en de werkwijze van Instock. Het was leuk om Freke eens in het echt te ontmoeten en om haar zo eens te horen spreken over hun projecten en missie. We konden volop vragen stellen over de werkwijze van het restaurant, de producten waar mee gewerkt wordt en de talloze initiatieven van Instock. Het was fijn om te horen dat er nog constant wordt gewerkt aan het innoveren van de restaurants en de producten en de maatschappelijke betrokkenheid van het restaurant. Zo hoorden wij bijvoorbeeld dat het restaurant samenwerkt met de lokale voedselbank. Klanten die een bezoek brengen aan Instock kunnen ter plekke een cadeaukaart van € 12,50 aanschaffen voor de cliënten van de voedselbank. Instock verdubbeld deze waarde en de cadeaukaarten worden vervolgens door de voedselbank verdeeld onder hun cliënten.

Instock Amsterdam

Het dagmenu dat wij kregen aangeboden bestond uit vier indrukwekkende gangen. Elk gerecht was prachtig opgemaakt en bestond uit allerlei kleine en smaakvolle elementen die samen een prachtig geheel vormden. Ik kan hier onmogelijk alle elementen en smaken beschrijven, dan doe ik de gerechten geen recht aan. Ik ben niet zo gewend aan ‘pretty food’, als je begrijpt wat ik bedoel, dus de gerechten die wij voorgeschoteld kregen waren een echte verrassing en ontdekking voor mij, maar ik heb van elke gang genoten en stond verbaasd van de creativiteit van de chefs en de veelzijdigheid van de gebruikte kooktechnieken.

Instock Amsterdam

Al met al was ik, zelfs met mijn aanvankelijke enthousiasme, aangenaam verrast door het restaurant en door het heerlijke diner. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden om bij een volgend bezoek aan Amsterdam of een volgende afspraak zeker eens te reserveren bij Instock. Je vindt Instock in Amsterdam in de Czaar Peterstraat 21. Natuurlijk kun je het restaurant ook bezoeken in Den Haag aan het Buitenhof 36 of in Utrecht aan de Vleutenseweg 382. Neem vooral een kijkje op de website van Instock voor meer informatie over de restaurants en over Instock zelf.

Bron foto’s: Fotografie Groen voor A new zero

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *