Herbert Hydroponics

Indoor gardening

De lente staat weer voor de deur en iedereen met groene vingers staat alweer te popelen om de tuin in te duiken en met de moestuin aan de slag te gaan. (Moes)tuinieren is aan een enorme opmars bezig de laatste jaren en het is eigenlijk zonde dat we met z’n allen wanhopig wachten tot de lente voor we weer met onze vingers in de aarde wroeten en onze eigen geteelde groente en fruit kunnen planten. Er is namelijk binnenshuis ook steeds meer mogelijk. De meeste mensen zullen met indoor gardening niet verder komen dan de kruidenplantjes van de supermarkt die, hoeveel liefde en water je ze ook geeft, het onherroepelijk binnen 1 a 2 weken begeven. Toch is het niet onmogelijk om binnenshuis met veel succes een eigen moestuin te beginnen. Binnen kun je veel meer telen dan je voor mogelijk houdt, je kunt echt meer telen dan alleen kruiden en een paar cherrytomaten. Van kleine plantjes in de vensterbank tot hele hydroponics systemen: vandaag deel ik de vele mogelijkheden waarop je succesvol binnenshuis kunt (moes)tuinieren.

Planten in de vensterbank

indoor gardening

De meest eenvoudige en toegankelijke manier om te beginnen met het telen van kruiden en eenvoudige andere gewassen in huis is door middel van potjes en bakjes in de vensterbank. Zolang je ervoor zorgt dat jouw plantjes genoeg licht, water en aandacht krijgen zullen ze het prima doen. Natuurlijk zal het nooit een flinke hoeveelheid zijn waarmee je een heel gezin van voeding kunt voorzien, maar voor het incidentele takje tijm, basilicum of munt of een paar blaadjes sla voldoet de vensterbank prima. Voor een extra boost, een meer gereguleerde omgeving of het opkweken van plantjes kun je gebruik maken van diverse soorten kweekbakken.

Vertical gardening

indoor gardening

Wil je een stapje verder dan is vertical gardening, oftewel tuinieren in de hoogte in plaats van in de breedte, een ontzettend ruimte efficiënte en populaire manier van het telen van groente, fruit en kruiden in huis. Bij vertical gardening gebruik je een muur, een raam of een lege wand die je in de hoogte versiert en vult met planten en bloemen. Zo bespaar je ruimte in huis en met de juiste lichtinval, bewatering en zorg kun je zo heel efficiënt een tuin onderhouden. Vertical gardens kun je natuurlijk laten aanleggen door professionals, maar op Pinterest zijn er talloze DIY’s te vinden om zelf een vertical garden te starten met pallets, regengoten, plantenbakken en kruidenrekken. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt het zo groots, divers en gek maken als je zelf wilt. Natuurlijk kun je ook altijd buiten een vertical garden aanleggen. Ideaal als je maar een kleine tuin of een balkon hebt en toch graag zelf groente, fruit of kruiden wilt telen.

Windowfarm

Een windowfarm is te omschrijven als een vertical garden ‘next level’. Met oude plastic flessen kun je een uitgebreid systeem maken van ‘plantenpotten’ die je, via de bijzondere manier waarop de windowfarm is aangelegd, kunt voorzien van water en voedingsstoffen en welke je vervolgens voor het raam hangt. Het systeem is volautomatisch met een luchtpomp en tijdschakelaar en is een open source uitvinding waar wereldwijd maar liefst meer dan 40.000 mensen aan hebben gewerkt. Je kunt het systeem zelf maken, er zijn volop beschrijvingen en voorbeelden beschikbaar, maar ook een bouwpakket aanschaffen. De windowfarm is zo groot te maken als je zelf wilt. Voor meer informatie en inspiratie kun je een kijkje nemen op de website van Stichting Windowfarms Nederland.

The Growroom

The Growroom

Wellicht niet de meest praktisch of ruimtebesparende optie in dit rijtje en niet direct een optie voor iedereen thuis, maar in mijn optiek mocht The Growroom als ruimtebesparend en efficiënt systeem om je eigen groente, fruit en kruiden te telen hier niet ontbreken. The Growroom is een ontwerp van SPACE10 en architecten Mads-Ulrik Husum en Sine Lindholm en is ontstaan uit de behoefte om ruimtebesparende oplossingen te creëren voor urban farming. Omdat er al snel heel veel interesse wereldwijd was voor The Growroom ontstond het idee om er een open source design van te maken met een creative commons license. Dit houdt in dat het ontwerp overal en altijd mag worden gedeeld, gekopieerd en mag worden uitgebreid zonder hiervoor toestemming te hoeven vragen. Het is natuurlijk niet logisch om een concept als dit, wat lokaal eten en lokale productie moet bevorderen, wereldwijd te verschepen. Nu is het dus overal mogelijk om het ontwerp van The Growroom zelf te fabriceren. Daar heb je natuurlijk wel een state of the art 3D printer of diverse speciale apparaten voor nodig om de losse onderdelen te produceren. Gelukkig zijn er steeds meer plekken waar je de beschikking hebt over deze apparatuur, zoals bij Blue City in Rotterdam. De spherical garden is in 17 ‘eenvoudige’ stappen te voltooien. De handleiding voor de bouw, de benodigde materialen en overige informatie voor jouw eigen ontwerp is te vinden op de website van SPACE10.

Hydroponics

indoor gardening

Het klinkt misschien als een heel erg vreemde term, maar hydroponics is een term die je zeker moet onthouden omdat dit een steeds grotere rol gaat spelen in het (moes)tuinieren van de toekomst. Hydroponics, en ook aquaponics, is eigenlijk niets anders dan het telen van gewassen in water in plaats van aarde. Door het toevoegen van voedingsstoffen aan het water (of nog mooier, via een gesloten systeem van hydroponics in combinatie met aquacultuur, oftewel: het houden van vissen) krijgen de planten alle voedingstoffen die ze nodig hebben en zo kun je op een relatief klein oppervlak, zonder dat je afhankelijk bent van aarde, succesvol (moes)tuinieren. Omdat je dit systeem overal kunt integreren is het ook zeer geschikt om thuis te tuinieren. Er zijn diverse systemen ontwikkeld of in ontwikkeling waarmee je thuis aan de slag kan. Zo heb je bijvoorbeeld het nieuwe project Herbert: een verticale tuin voor binnenshuis op basis van LED-verlichting en hydroponics. Maar ook bij Ikea kun je terecht voor een uitgebreid assortiment aan producten om binnen te kweken met behulp van hydroponics. In het assortiment vind je bijvoorbeeld diverse kweeksets, compleet met verlichting, potjes en voeding, en allerlei handige accessoires.

indoor gardening

Bron foto 1 en 6: https://www.kickstarter.com/projects/1706256286/herbert-grow-fresh-organic-food-at-home
foto 4: https://www.youtube.com/watch?v=Jf0soLwcMiA
foto 5: Alona Vibe @ https://space10.io/

8 gedachten over “Indoor gardening”

  1. Bij mij overleven zelf gezaaide kruiden het zelfs niet binnen, haha. Nu ja, misschien was het ook niet de beste kwaliteit. Gewone planten lukken overigens wel. Wij hebben sinds vorig jaar een tuintje en dit jaar plannen we om voorzichtig te starten met een moestuinbak, joepie 🙂

    1. Hahaha, het is ook lastig hoor ;). Bij ons heeft het ook veel oefening gekost, maar vooral mijn man is tegenwoordig heel bedreven in het opkweken van pepertjes en andere plantjes. Het meeste kweken we echter nog steeds in de tuin en zodra het weer het toelaat (zoals nu) gaan de plantjes en kruiden naar buiten. We zijn alweer druk bezig met onze moestuin en ieder jaar gaat het weer een beetje beter :).

  2. Mooie ideeën! Wij woonden hiervoor in een huis met een heel groot raam op het zuiden en toen kweekten we heel veel rode pepers, minipaprika’s en cherrytomaatjes. Zo leuk! En citroengras, daar gaat je huis ook lekker van ruiken.

    1. Oh, wat ideaal! Ik hoop in een volgend huis ook een gunstige lichtinval te hebben zodat mijn plantjes het wat beter doen. Ik wist niet dat je ook zelf citroengras kon kweken, maar dat wil ik nu natuurlijk ook :).

  3. Hee wat tof! Ik ben bezig met een paar plantjes en de paprika plant begint al te groeien haha. Ik voel me zo trots! Binnenkort maar eens kijken wat ik nog meer kan doen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *