plantenasiel

Het plantenasiel

Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen had ik een kale kamer van 12 m2 en nergens een plantje of bloemetje staan. In mijn optiek was groen in huis alleen maar lastig en aan deze mening heb ik tot een paar jaar geleden vastgehouden. Volgens mij deelde ik deze mening met heel veel generatiegenoten want de meeste vrienden uit die tijd hechtten ook niet zoveel waarde aan planten en bloemen. Tot een paar jaar geleden dan. Ineens was daar de urban jungle trend, oftewel het opleuken van het interieur met allerlei verschillende planten. Om te spreken van een urban jungle heb je niet gewoon één kamerplant in huis. Nee, je hebt een heel arsenaal aan planten in allerlei soorten en maten. Langzamerhand ben ik ook de vele voordelen van planten gaan erkennen. Groen in huis zorgt natuurlijk voor een heleboel gezelligheid en huiselijkheid en daarbij zijn planten bewezen kalmerend en hebben ze een gunstig effect op het leefklimaat in huis. Maar waar haal je al deze planten vandaan? Het tuincentrum is natuurlijk een voor de hand liggende optie, maar hoe en waar worden deze planten geteeld en hoe verantwoord is zo’n plant? Gelukkig zijn er veel duurzamere opties om jouw eigen kamerplant aan te schaffen of urban jungle te creëren. Je kunt veel planten relatief eenvoudig stekken en zo vermeerderen, maar je kunt ook kiezen voor een ‘gerecyclede’ plant van één van de plantenasielen in ons land.

plantenasiel

Heb je nog nooit van een plantenasiel gehoord? Dat is niet zo gek, want tot een paar jaar geleden was dit fenomeen, voor zover ik weet, totaal onbekend in ons land. Een plantenasiel is een opvanghuis voor planten die, om welke reden dan ook, niet meer gewenst zijn op hun oude adres. Er zijn natuurlijk diverse redenen waarom een plant niet meer gehouden kan worden. Zo kan het zijn dat de eigenaar geen ruimte meer heeft, gaat verhuizen of er niet meer voor kan zorgen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de plant en de voormalig eigenaar gewoon geen goede match waren. Sommige planten vereisen nu eenmaal een bepaald soort onderhoud waar niet iedereen in kan voorzien. Het plantenasiel vangt deze planten, en afgedankte planten die bijvoorbeeld bij het grofvuil zijn gezet, op en zorgt ervoor dat ze weer gezond en sterk worden. Dan wordt er gezocht naar een nieuwe eigenaar voor de plant die wel de ruimte, tijd en zorg kan bieden die de betreffende plant nodig heeft.

Het Plantenasiel

plantenasiel

Het allereerste plantenasiel in Nederland is in 2011 gestart door Rachelle Klaassen. Zij besloot zoveel mogelijk mensen in haar woonplaats Amsterdam aan te sporen om hun ‘afgedankte’ planten niet aan de straat te zetten, maar bij haar af te geven. Nu heeft ze een landelijk bereik via de Facebookpagina van Het Plantenasiel waar elke dinsdag de te adopteren planten worden aangeboden. De geïnteresseerden kunnen een bericht achterlaten onder de foto en de plant wordt verloot onder deze geïnteresseerden.

Het Groene Weeshuis

plantenasiel

Het Groene Weeshuis is een initiatief van Esmé Vahrmeijer. Dit plantenasiel in Utrecht is in 2014 opgericht en vangt planten op, zorgt ervoor dat ze weer in volle gezondheid zijn en vervolgens wordt er via de Facebookpagina van Het Groene Weeshuis een nieuw huis gezocht voor de betreffende plant. Alle planten zijn welkom, van palmen tot vetplanten en zowel binnen- als buitenplanten.

Het Plantenhuis

plantenasiel

Het Plantenhuis is een tevens in Utrecht gevestigd plantenasiel opgericht door Femke van der Rijst. Bij creatieve broedplaats Druk aan de Westerkade 30 in Utrecht is het plantenasiel te bezoeken en ook via de Facebookpagina van Het Plantenhuis wordt er gezocht naar een nieuwe eigenaar voor de planten. Femke gaat altijd op zoek naar een goede match tussen plant en de nieuwe eigenaar zodat de plant zeker weten goed terechtkomt. Femke ondersteunt ook graag anderen die zich graag in willen zetten voor het redden van planten van een eigen plantenasiel in hun regio.

Plantenasiel Rotterdam

plantenasiel

Op de Facebookgroep van Plantenasiel Rotterdam kunnen alle leden van de groep hun planten aanbieden of zich aanbieden als verzorger van een aangeboden plant. Mensen bieden hier diverse planten aan, maar ook stekjes van hun planten voor de liefhebbers en er wordt ook regelmatig gevraagd om zorgadvies. De groep is in 2016 opgericht door Rotterdammer Raymond Landegent en heeft in die korte tijd al behoorlijk wat leden opgebouwd. Alhoewel de groep eigenlijk zichzelf reguleert is het, net als de andere plantenasielen, een fantastische manier om mensen met elkaar in contact te brengen.

Naast deze plantenasielen in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam zijn er ook op andere locaties in het land diverse initiatieven actief. Zo heeft mijn woonplaats Deventer ook een eigen plantenasiel opgericht om de ‘oude’ planten van de gemeente te verkopen. Persoonlijk vind ik het jammer dat hier dan weer een prijskaartje aan moet hangen, maar het is in elk geval duurzamer dan het weggooien van de planten. Kijk vooral eens wat er bij jou in de buurt aan mogelijkheden zijn of overweeg om een eigen plantenasiel te beginnen of een Facebookgroep op te richten waar mensen met elkaar in contact kunnen komen.

Bron foto 1: Brina Blum @ Unsplash
Bron foto 2: Jason Briscoe @ Unsplash
Bron foto 3: Lauren Ferstl @ Unsplash
Bron foto 4: Giulia Bertelli @ Unsplash
Bron foto 5: Jordan Whitt @ Unsplash
Bron foto 6: Patrick Schneider @ Unsplash

17 gedachten over “Het plantenasiel”

 1. Ja wat super fijn, hier was ik naar op zoek!! Die in Rotterdam is voor mij redelijk dichtbij. Ik ga de pagina in de gaten houden want ik heb graag nog veeeeeel meer planten 🙂 Ik word zo blij van al dat groen in huis. Ik heb onlangs dankzij mijn schoonmoeder al een plant geadopteerd, zo fijn om te zien dat hij nieuwe blaadjes krijgt en weer helemaal hersteld. Sommige mensen doen de meest prachtige planten weg en zetten hem gewoon bij het grofvuil..!

  1. Zo zonde toch? Die initiatiefnemers van de plantenasielen kunnen zo’n plantje vaak weer helemaal nieuw leven inblazen. Fijn dat ik je hierbij heb kunnen helpen en ik hoop dat je via de Rotterdamse pagina een heleboel mooie nieuwe planten een fijn thuis kunt bieden!

 2. Wat een goed initiatief! Ik hoop dat er in Zwolle ook een plantenasiel verschijnt. Vroeger was ik ook nooit zo van de planten maar nu heb er al een stuk of 13 in alleen al de woonkamer…. oeps!

  1. Heel herkenbaar! Wij zijn sinds een paar jaar ook druk bezig met groen in huis en vooral door het stekken van onder andere de aloe vera en de graslelie zijn er al aardig wat plantjes bijgekomen. Maar ik heb nu dan ook echte urban jungle dromen hoor :).

  2. Paula Scholtz-Ligthart

   Ik kom net jouw antwoord tegen. Maar in Zwolle bestaat al heel erg lang een Plantenasiel. Al sinds halverwege 2013. Misschien ben je er inmiddels al achter gekomen. Tegenwoordig valt het onder Stichting Focus.
   Vriendelijke groet

 3. Jaa dit is zo leuk! Ik ben in de afgelopen jaren ook echt een crazy plantlady geworden. In Tilburg hebben we ook een plantenasiel-Facebookpagina waar mensen nieuwe baasjes zoeken voor planten en stekjes delen. Ik vind het zo leuk dat zoiets er is haha! Toen ik mijn eerste stekje ging ophalen bij iemand thuis was ik zo enthousiast 😀

  1. Dat snap ik helemaal :D. Zo leuk om te zien dat er ook veel lokale Facebookgroepen zijn. Zo belanden ‘ongewenste’ planten tenminste bij iemand die ze met zorg en liefde kan opvangen in plaats van bij het grof vuil.

 4. Wat leuk dit zeg! Ik had hier nog nooit van gehoord. Thanx for sharing.
  Ik heb zelf wel al gestekt en een plant gered na die erge storm van een half jaar terug… Mr. Plant hij heeft het met veel succes gered. Als ik weer is in Utrecht ben ga ik er zekrs kijken.
  Liefs, Mijntje.

 5. Haha, wat grappig dit, ik kende het nog helemaal niet! Wel goede initiatieven 🙂 Ik kan me trouwens echt niet voorstellen waarom je ooit een plant zou wegdoen, maar goed ja, misschien als je kleiner gaat wonen of zo en écht geen plaats hebt …

  1. Ja leuk he? Er zijn af en toe natuurlijk mensen die hun plant niet kunnen houden ivm een verhuizing of omdat ze er niet voor kunnen zorgen en soms zijn plant en eigenaar echt geen goede match. Ik heb ook wel eens plantjes gehad die het in mijn huis en met mijn niet zulke groene vingers niet zo goed deden ?. Gelukkig zijn er initiatieven als dit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *