duurzame vloer

10 handige duurzame hacks

Er zijn natuurlijk al ontzettend veel tips in omloop die het dagelijks leven net even wat duurzamer maken. Laat bijvoorbeeld de kraan niet onnodig lang lopen tijdens het tandenpoetsen, recycle je afval en zet de verwarming niet hoger dan nodig is. Allemaal handige tips natuurlijk die we zoveel mogelijk toepassen, maar wist je al dat je een aantal alledaagse gebruiksproducten heel eenvoudig kunt vervangen door duurzamere varianten? Deze alternatieven zijn vaak niet alleen beter voor mens en milieu, maar gaan ook veel langer mee. Vandaag deel ik de 10 meest handige duurzame hacks, oftewel producten die je leven veel makkelijker en duurzamer maken!

#1 Navullingen Stabilo markers

10 duurzame hacks

Wie kan er zonder markers? Niet alleen onmisbaar voor studenten, maar eigenlijk voor iedereen die regelmatig leest, studeert of belangrijke zaken graag markeert. Het enige jammere aan markers is dat deze relatief snel leeg zijn en dan in hun geheel in de prullenbak verdwijnen. Zo zonde en onnodig, want tegenwoordig zijn er heel handige navullingen voor Stabilo markers beschikbaar!

#2 Wasbare wattenschijfjes

wasbare wattenschijfjes

Wie er nog dagelijks in de weer is met wegwerpwattenschijfjes doet er goed aan om nu even op te letten want het kan zoveel duurzamer! Tegenwoordig zijn er volop wasbare wattenschijfjes verkrijgbaar: zachte, gebruiksvriendelijke, en niet pluizende, schijfjes die je gewoon kunt uitwassen en keer op keer opnieuw kunt gebruiken. Dit scheelt afval en uiteindelijk ben je een stuk voordeliger uit.

#3 Herbruikbare koffiebekers

zuperzozial cruising travel mug

Dat to go koffiebekers niet heel erg duurzaam zijn zal voor niemand als een verrassing komen. De bekers bestaan uit karton met een plastic coating waardoor ze niet te recyclen zijn. Doe daar nog een plastic dekseltje op en het feest is compleet. Elk jaar worden er maar liefst 500 biljoen (!) wegwerpbekers geproduceerd. Dit kan anders en de oplossing is kinderlijk eenvoudig. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je koffie (of thee) ter plekke op te drinken in een mok of kopje, maar je kunt ook heel eenvoudig een herbruikbare koffiebeker aanschaffen die je keer op keer weer kunt laten vullen. Deze bekers zijn in allerlei uitvoeringen, kleuren en van diverse materialen te krijgen en het mooie hieraan is ook nog eens dat je bij veel koffiezaken ook nog eens korting krijgt als je je eigen beker meeneemt. Herbruikbare koffiebekers zijn verkrijgbaar van diverse merken, waaronder Zuperzozial, KeepCup, ECOffee en Klean Kanteen.

#4 Herbruikbare drinkflessen

10 duurzame hacks

In dezelfde categorie als herbruikbare koffiebekers vinden we herbruikbare drinkflessen. Plastic waterflesjes zijn zó passé en er zijn tegenwoordig zo ontzettend veel mooie en praktische alternatieven op de markt dat je haast niet meer zonder herbruikbare drinkfles kunt. Of je nu kiest voor de robuuste Dopper, de stoere Klean Kanteen of de bijzondere Bobble: een herbruikbare drinkfles is onmisbaar in je tas.

#5 Herbruikbare notitieboekjes

Correctbook

Voor iedereen die, net als ik, een vreemde obsessie heeft met notitieboekjes heb ik dé duurzame oplossing voor al dit papierverbruik: herbruikbare notitieboekjes. Al eerder liet ik jullie op Awkward Duckling kennismaken met Correctbook: een oneindig herbruikbaar notitieboekje met pagina’s die werken als een whiteboard. Met een speciale pen schrijf je de pagina’s vol en deze kun je net zo eenvoudig weer uitwissen. Ondertussen zijn er al diverse bedrijven die net als Correctbook hun eigen herbruikbare notitieboekjes produceren, zoals Bambook en GreenBook. Kleine sidenote: als je linkshandig bent is dit waarschijnlijk geen goede oplossing omdat je al snel de inkt weer uitveegt en de ringen vaak in de weg zitten met schrijven.

#6 Navulbare knijpzakjes

10 duurzame hacks

Dé uitkomst voor iedere ouder on the go: knijpzakjes met groente en fruit. I-de-aal om mee te nemen, geliefd bij de meeste kinderen, maar natuurlijk totaal niet duurzaam. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook navulbare knijpzakjes op de markt die je net zo makkelijk meeneemt en die ook nog eens heel leuk zijn vormgegeven zodat kinderen ze maar al te graag leegeten. Zo zijn er de zakjes van Squiz met allerlei leuke prints, die je hierboven op de foto ziet, maar er zijn vast veel meer alternatieven te vinden. Deze zakjes kun je keer op keer weer vullen en wassen zodat je heel lang doet met één knijpzakje.

#7 Herbruikbare rietjes

10 duurzame hacks

In de categorie ‘grootste ergernissen wat betreft single use plastic’  staan plastic rietjes toch wel erg hoog bij de meeste mensen die afval proberen te verminderen. Thuis gebruiken we eigenlijk nooit rietjes, maar helaas krijg je bij diverse koffiezaken en restaurants regelmatig een rietje in je drinken, vooral als je met kinderen op stap bent. Ik probeer zoveel mogelijk vooraf te melden dat we geen rietje hoeven, maar ik heb dan ook het geluk dat mijn zoon nooit interesse heeft gehad in drinken met een rietje. Mocht je nu toch een rietje bij de hand willen hebben voor je kinderen of zelf graag gebruik maken van rietjes dan zijn er genoeg duurzamere alternatieven op de markt. Wat dacht je bijvoorbeeld van herbruikbare rietjes van siliconen of rvs? Superhandig en duurzaam.

#8 Herbruikbare thee- en koffiefilters

10 duurzame hacks

Het gebruiken van een herbruikbaar theefilter is natuurlijk niets nieuws. Het welbekende thee-ei lag bij onze opa’s en oma’s al in de kast en is nog steeds overal verkrijgbaar in diverse soorten en maten. Het overstappen naar herbruikbare theefilters is dan ook een ontzettend makkelijke manier om te besparen op afval. Je kunt kiezen voor het ‘ouderwetse’ thee-ei of -netje, maar er zijn tegenwoordig allerlei thee infusers verkrijgbaar in leuke uitvoeringen. Ook voor de liefhebbers van filterkoffie zijn er tegenwoordig herbruikbare koffiefilters verkrijgbaar. Deze filters, van bijvoorbeeld CoffeeSock, zijn wasbaar en dus keer op keer opnieuw te gebruiken. 

#9 Bijenwasdoeken

De Hibou

Misschien niet bij iedereen bekend, maar de ultieme vervanging voor plastic zakjes, kaaspapiertjes, plastic folie, aluminiumfolie en nog veel meer: de bijenwasdoek. Met deze handige doek bewaar je jouw boodschappen hygiënisch, neem je snel en makkelijk je boterhammen mee en sluit je heel eenvoudig borden en bakjes af in de koelkast. Je kunt ze zelf maken, maar ook bestellen bij Greenjump of een andere duurzame (web)winkel aanschaffen van een merk als Bee’s Wrap of Abeego.

#10 Wasbare luiers

wasbare luiers

Als we het hebben over de ultieme duurzame hack dan is het wel het gebruik van wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Niet iedere ouder is even overtuigd van het gemak van wasbare luiers, maar het staat als een paal boven water dat je hier een heleboel afval mee bespaard. Wasbare luiers zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten van diverse merken. Zo kun je kiezen voor all-in-one luiers, pocketluiers, vouwluiers en voorgevormde luiers van merken zoals Little Lamb, Alva Baby, SoftBums en Anavy.

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

10 slimme duurzame hacks

Bron foto 4: Capventure
Bron foto 6: https://www.facebook.com/correctbook/
Bron foto 7: Pers-Wereld.nl

23 gedachten over “10 handige duurzame hacks”

 1. Wat een handige tips! Ik ben nog op zoek naar een fijn waterflesje en dat notitieboekje lijkt me zo tof! Weet je of er een vegan bijenwasdoek bestaat? (:

  1. Ik heb zelf de Dopper waterfles en ben er, na al die jaren, nog steeds heel blij mee. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit een vegan wasdoek gezien, maar een bijenwasdoek is makkelijk zelf te maken dus ik wellicht dat je de bijenwas in zo’n recept kunt vervangen door sojawas? Er zijn vast wel mogelijkheden te vinden.

 2. In plaats van marker gebruik ik altijd markeerpotloden van Stabilo. Bijna net zo fel als markers maar dan helemaal zonder plastic! Ik wist trouwens niet dat er ook navullingen voor bestaan.
  En verder hebben we het meeste uit je artikel al :-), behalve rietjes en knijpflesjes want dat gebruiken we nooit. Alleen dat opschrijfboekje… ik vrees dat ik toch nog te verslaafd ben aan papier en dingen eindeloos teruglezen….

 3. Nooit geweten dat er navullingen beschikbaar zijn voor markers, handig! En die notitie boekjes zijn geniaal daar ga ik zeker naar kijken als ik door mijn huidige voorraad heen ben :-).

 4. Slim! Ik ben hier zelf de laatste tijd best veel mee bezig. Het is toch ook echt ongelooflijk hoeveel (plastic) afval je gebruikt. Zelfs als ik mijn boodschappen in een biowinkel doe kom ik steeds weer thuis met een berg afval. Het maakt al wel een verschil dat ik zelf veel kleine tasjes meeneem om de losse groenten in te doen. Als ik de keuze heb tussen plastic en glas kies ik voor glas omdat ik dat weer kan gebruiken om iets anders in te doen. Die wasbare wettenschijfjes staan ook op mijn verlanglijstje. Ook dat maakt een enorm verschil natuurlijk. Thanks voor je leuke post! Spread the word :).

  1. Leuk om te horen dat je er zoveel mee bezig bent. Ik verbaas me ook keer op keer weer over al het plastic dat toch het huis in komt, maar alle beetjes helpen en dingen als eigen tasjes en zakjes en kiezen voor glas in plaats van plastic maakt wel degelijk een verschil.

 5. Goede tips! Ze staan zowat allemaal op mijn to-buy lijstje, haha. Maar die notitieboekjes kende ik niet, wat een goed idee zeg! Ik ga er eens naar kijken. Ik weet niet of ik het fijn vind werken, want ik kan vaak niet goed tegen de geur van die speciale pennen.

  1. Het is met die notitieboekjes echt een kwestie van voorkeur. Als je graag jouw aantekening wilt bewaren, linkshandig bent of niet van die geur houdt dan is het misschien minder geschikt voor je. Ik vind het een fantastisch idee, maar kan er, omdat ik linkshandig ben, ook geen gebruik van maken helaas.

 6. Wat een handige tips! Vooral die herbruikbare notitieboekjes, daar had ik nog nooit van gehoord. Ik krijg er zelf ook weer allemaal ideeën van, van deze lijst. Ga eens wat kritischer denken over weggooien. Die wattenschijfjes heb ik al eens eerder gezien en zijn inderdaad ook erg fijn. Dan hoef je er ook niet zo zuinig mee te zijn (ik vouw hem altijd drie keer om voordat ik hem weg gooi)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *