Reizen Waes

Kijktip: Reizen Waes

Een paar maanden geleden tipte een blogger een aantal leuke programma’s met Tom Waes, een Vlaamse presentator die diverse programma’s presenteert. Ik kende Tom Waes toen nog helemaal niet, maar de tip bleef hangen. Toen ik onlangs stuitte op zijn reisprogramma Reizen Waes op de NPO herinnerde ik me weer dat het best een leuk programma scheen te zijn en na de eerste aflevering was ik direct verkocht. In Reizen Waes reist Tom Waes met zijn crew de hele wereld over en doet de meest bizarre en spraakmakende locaties aan. De serie, welke wordt uitgezonden op de NPO, is momenteel aan zijn derde seizoen bezig waarin Tom Waes en crew een bezoek brengen aan onder andere Bangladesh, Sierre Leone, Venezuela en Tuvalu.

Reizen Waes

Reisprogramma’s doen het al jaren goed op televisie. Maar al te graag kijken we massaal naar de meest adembenemende tropische eilanden, afgelegen oerwoudlocaties en supertrendy steden wereldwijd. Reizen Waes doet het echter net even iets anders: in dit reisprogramma trekken Tom Waes en zijn crew naar de meest bijzondere locaties wereldwijd die de gemiddelde toerist al snel links laat liggen. Het zijn locaties die niet heel toegankelijk zijn voor toeristen, die niet voldoen aan het ‘plaatje’ van de ideale vakantiebestemming en niet sexy zijn of ronduit problematische locaties gedomineerd door milieuvervuiling, klimaatverandering, overbevolking en misdaad. Het team weet deze locaties prachtig in beeld te brengen, met aandacht voor de problematiek, maar ook zeker voor de lokale bevolking en toch ook de schoonheid van het land.

Reizen Waes

In de allereerste aflevering van dit nieuwe seizoen brengt het team een bezoek aan Sierra Leone. Nu het land ebolavrij is verklaard kon Tom Waes er een bezoek aan brengen en samen met een gids brengt het team een bezoek aan de hoofdstad Freetown, de verlaten stranden en natuurparken van Sierra Leone en speelt Tom Waes een spelletje squash met de president. In de tweede aflevering reizen ze af naar één van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld: Bangladesh. Dit land is tegenwoordig zeker geen onbekende meer door alle misstanden in de kledingindustrie, maar het team weet dit land prachtig in beeld te brengen in al zijn tegenstrijdigheden. Van de drukte van hoofdstad Dhaka tot het kustgebied met het lange zandstrand en de vervuilende scheepswerf van Chittagong. De daaropvolgende aflevering gaat over de autorondreis door Georgië. Daar ontmoet het team Stalinaanhangers en maken ze kennis met een eeuwenoud en levensgevaarlijk rugbyspel.

Reizen Waes

Dit derde seizoen van Reizen Waes bestaat uit maar liefst 9 afleveringen. De uitzendingen zijn begonnen op 10 februari en elke vrijdag rond 20.30 uur op NPO 3 kijk je een nieuwe aflevering. De afleveringen die al zijn uitgezonden zijn nog tot 10 dagen na uitzending terug te zien via uitzending gemist. Mocht je verder terug willen kijken dan raad ik je aan de website van de VRT te bezoeken. De komende weken kun je de afleveringen over Tuvalu, China (deel 1 en 2), Haïti, Venezuela en het Noorden van de VS nog verwachten op NPO 3. Voor meer informatie over de afzonderlijke afleveringen of om de afleveringen terug te kijken kun je een bezoek brengen aan de website van de VPRO.

Bron foto 1,3,5: VRT
Bron foto 2: Nico Surings voor VRTThere are 8 comments

Add yours
  1. Sofie

    Wij kijken het programma al van in het begin, goed is het hè. Bij ons is de aflevering van Tuvalu al geweest: het heeft me erg geraakt hoe de bevolking daar echt de gevolgen draagt van de klimaatopwarming.

    • awkwardduckling

      Ja, ik ben er echt enorm van onder de indruk. Hij weet dingen zo goed in perspectief te plaatsen en een land en een bevolking van alle kanten te laten zien. Helaas heb ik de eerste 2 seizoenen niet gezien, maar ik ga zeker eens kijken of ik die ook via VRT kan bekijken. Ik ben benieuwd naar de aflevering over Tuvalu.


Post a new comment