Minimalist Baker’s Everyday Cooking

Kookboektip: Minimalist Baker’s Everyday Cooking

Ik leerde Dana Shultz, beter bekend als de Minimalist Baker, kennen via Pinterest, zoals ik tegenwoordig wel meer fantastische recepten en nieuwe blogs ontdek.  Haar prachtige foto’s van smakelijke gerechten sprongen direct van de pagina af en aangezien ik op zoek was naar smakelijke vegan recepten was ik al snel verslaafd aan haar blog Minimalist Baker. Op Minimalist Baker deelt Dana Shultz recepten die eenvoudig te bereiden zijn door het gebruik van slechts 1 pan, een korte bereidingstijd of het gebruik van slechts een paar ingrediënten. Daarbij zijn heel veel recepten veganistisch en/of glutenvrij door persoonlijke dieetwensen en -restricties en persoonlijke overtuigingen. Dit maakt het blog van Dana Shultz een bron van inspiratie voor iedereen die meer plantaardig en glutenvrij wil koken zonder al te veel gedoe en sinds kort zijn een heleboel van haar recepten ook gebundeld in haar eerste boek ‘Minimalist Baker’s Everyday Cooking’.

Minimalist Baker's Everyday Cooking

Dana Shultz kookboek ‘Minimalist Baker’s Everyday Cooking’ bevat maar liefst 101 plantaardige en grotendeels ook glutenvrije recepten voor elk moment van de dag en elke gelegenheid. Ik kende de Minimalist Baker voornamelijk van de smakelijke baksels, maar ze biedt ook een uitgebreide selectie aan recepten voor hoofdgerechten, voor- en bijgerechten en dips en sauzen. De recepten zijn opgedeeld in 5 hoofdstukken: Breakfast, Appetizers + Sides, Main Dishes, Desserts en Beverages. Daarnaast bevat het boek een heleboel veganistische basisrecepten zoals een recept voor flax eggs, amandelmelk, een glutenvrije bloemmix, vegan parmezaanse kaas en vegan barbecue saus. Zo heb je met één boek een ontzettend handig naslagwerk voor een vegan eetpatroon voorhanden.

Minimalist Baker's Everyday Cooking

Het boek is overzichtelijk ingedeeld en aantrekkelijk vormgegeven. Bovenaan elk recept staat duidelijk aangegeven wat de verwachte bereidingstijd is, of het een éénpotsgerecht is, of het een recept is met weinig ingrediënten en of het recept glutenvrij is. Zo komt de stijl en opmaak van haar blog duidelijk terug in het boek en is direct duidelijk wat je van een recept kunt verwachten. De opmaak van de recepten is heel duidelijk: aan de linkerkant vind je een kolom met de ingrediënten (de hoeveelheden aangegeven in zowel cups als gram) en het recept is beschreven in duidelijke stappen. Elk recept is voorzien van een mooie foto zodat je precies weet wat je kunt verwachten van het gerecht. Ik ben heel visueel ingesteld wat betreft kookboeken en voor mij zijn deze foto’s bij de recepten altijd een absolute must. Ik denk niet dat ik ooit een recept heb bereid uit een kookboek waar geen foto bij stond.

Minimalist Baker's Everyday Cooking

Ik ben natuurlijk volop aan de slag gegaan met het kookboek en tot op de dag van vandaag is het een bron van inspiratie bij ons in de keuken. Mijn zoon en ik zijn vooral dol op de Banana Chocolate Pecan Muffins. Dit was ook de allereerste keer dat ik flax eggs gebruikte en ik was enorm onder de indruk van het resultaat. Flax eggs zijn vegan eivervangers op basis van lijnzaad. Ik verwachtte er niet heel veel van, maar de muffins waren enorm luchtig en smakelijk dankzij de flax eggs in het recept. De flax eggs hebben dus nu, dankzij Dana Shultz, een vaste plek veroverd in mijn receptenboek. Op de planning staan sowieso nog de Pumpkin Chai Tea Lattes, de Carrot Walnut Bread, de Sun-Dried Tomato Hummus en de Spicy BBQ Jackfruit Sandwiches. Ik heb al meerdere keren gelezen dat jackfruit een fantastisch vegan alternatief kan zijn voor pulled pork, maar ik heb het zelf nog niet aangedurfd. Wellicht komt daar verandering in met dit recept.

Minimalist Baker's Everyday Cooking

Ik kan iedereen die graag wat meer plantaardig of glutenvrij wil eten het boek ‘Minimalist Baker’s Everyday Cooking’ van harte aanbevelen. Het boek staat boordevol toegankelijke recepten die niet al te moeilijk te bereiden zijn en toch veel mensen zal aanspreken. Zo kun je jezelf, of juist anderen, op een eenvoudige en laagdrempelige manier kennis laten maken met de smakelijke en veelzijdige plantaardige en glutenvrije keuken. Het boek is nog niet in het Nederlands uitgegeven, maar is bij Bol.com in het Engels verkrijgbaar voor € 30,99. Neem ook zeker een kijkje op het blog van Minimalist Baker voor meer informatie over Dana Shultz en een heleboel heerlijke recepten.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 6 comments

Add yours
 1. geertruurzaam

  De site ken ik al en ik maak er regelmatig dankbaar gebruik van!
  Flexx-eggs worden hier ook veel gebruikt, dat werkt echt super. Voor mijn muffins gebruik ik 300 g speltbloem, + 120 g suiker + 1 el bakpoeder + 120 ml olie + 120 ml plantaardige melk + 120 ml sojayoghurt en dit zijn de luchtigste muffins ooit 🙂
  geertruurzaam onlangs geplaatst…Fair Wear Friday # Groen katoenMy Profile

  • awkwardduckling

   De meeste kookboeken zijn ook best wel duur dus het is een flinke investering gelijk, maar sommige boeken zijn het zeker waard. Je kunt ook eens een kijkje nemen in de bibliotheek. Dit boek staat er bijna zeker niet bij, maar heel veel bekende boeken kun je zeker in de bibliotheek vinden en zo kun je eens wat gerechten uit jouw favoriete boeken proberen voor je overgaat tot aankoop.


Post a new comment

CommentLuv badge