minimaliseren door digitaliseren

5 tips om te minimaliseren door te digitaliseren

Als je een begin maakt met minimaliseren in huis zijn er zo van die dingen die je direct het huis uit kunt doen, zoals handleidingen, plastic tassen en oude verjaardagskaarten. Voor deze eerste opruimronde heb ik al talloze tips gedeeld die je hier en hier kunt terugvinden. Eén van de meest eenvoudige en toegankelijke manieren om verder te gaan, of juist te beginnen, met minimaliseren in huis is het digitaliseren van spullen. Tegenwoordig zijn we omringt door digitale apparatuur en alhoewel het soms allemaal best een tikkeltje minder mag en we iets vaker onze ogen van het scherm kunnen houden zijn computers, laptops, tablets en smartphones toch wel heel erg handig, vooral bij het opruimen. Het is namelijk een uitkomst om veel dingen in huis te digitaliseren! Dit scheelt kasten vol met spullen en door het digitaliseren heb je ook nog eens overal en altijd toegang tot deze items. Vandaag deel ik dan ook 5 tips om te minimaliseren door te digitaliseren.

#1 Foto’s

minimaliseren door digitaliseren

Ik vermoed dat de meeste mensen tegenwoordig hun foto’s maken met digitale camera’s en smartphones dus het digitaliseren van foto’s gebeurt eigenlijk automatisch in de meeste huishoudens. Het is dan ook maar een kleine moeite om enige orde aan te brengen in de foto’s op de computer zodat je altijd een overzichtelijke map hebt met al jouw favoriete foto’s. Ik selecteer mijn foto’s op datum en gelegenheid, zoals dit: 2017-01-17 verjaardag. Door eerst het jaartal, dan de maand en dan de dag te vermelden blijven de mappen altijd in chronologische orde staan en zijn de foto’s, voor mij althans, overzichtelijk geordend. Maar je kunt natuurlijk elk systeem gebruiken waar jij je prettig bij voelt. Ik vind het nog steeds wel leuk en ook belangrijk om nog fotoalbums bij te houden dus eens per jaar zoek ik alle foto’s uit die ik graag wil inplakken en deze laat ik afdrukken. Door gedurende het jaar de foto’s regelmatig in de juiste mappen te sorteren is dit zo gebeurd en omdat je zoveel foto’s digitaal kunt bewaren is het uitkiezen van slechts enkele foto’s om in te plakken ook niet zo’n opgave.

Een tip die ik graag wil meegeven bij het digitaal bewaren van jouw foto’s is: wees kritisch. Toen we onze foto’s nog op rolletjes hadden staan en inplakten in albums hadden we niet zo’n enorme overdaad aan foto’s en was elke foto waardevol. Tegenwoordig hebben we altijd onze mobieltjes in de aanslag en maken we overal een hele rits foto’s en filmpjes van. Dit leidt er al snel toe dat we mappen vol met bijna identieke foto’s hebben of foto’s bewaren die eigenlijk toch niet zo goed gelukt zijn. Ik maak de meeste foto’s met mijn telefoon en zorg er altijd voor dat ik de leukste foto’s direct eruit filter en de rest verwijder zodat ik bij het uploaden van mijn foto’s in de fotomappen niet een absurde hoeveelheid bestanden hoef over te zetten waar je direct het overzicht bij kwijt bent.

#2 Boeken

Kindle

Een manier om heel veel ruimte in huis, en in je tas, te besparen is door het digitaliseren van jouw bibliotheek. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om jouw favoriete boeken digitaal te lezen zodat je geen fysieke boeken meer hoeft aan te schaffen of te bewaren. Zo kun je met een e-reader, zoals die van Kindle of Kobo, heel eenvoudig een hele bibliotheek aan e-books meeslepen op een simpel apparaat zodat je altijd en overal jouw favoriete boeken kunt lezen. Ook luisterboeken winnen steeds meer aan populariteit omdat je altijd en overal via de smartphone jouw favoriete boeken kunt luisteren. Alhoewel ik zelf, en met mij vele anderen, nog steeds gek ben op boeken en boekenwinkels is het soms toch wel heel erg handig om niet meer een enorme bibliotheek in huis te hebben met allerlei boeken die je ooit hebt gelezen of ooit nog gaat lezen. De boeken nemen veel ruimte in en het is een helse klus om ze constant af te stoffen. Ik bewaar tegenwoordig alleen nog de boeken die voor mij van waarde zijn en de rest van de boeken breng ik naar de kringloopwinkel of geef ik weg.

#3 Muziek

Spotify

De tijd dat iedereen kasten vol met elpees en cd’s in huis had is voorgoed verleden tijd. Er zijn nog vinylliefhebbers die elpees als pronkstukken bewaren, maar de meeste mensen luisteren tegenwoordig hun muziek via de computer, via YouTube of via streamingdiensten als Spotify, Deezer, Tidal en Napster waar je tegen een maandelijkse betaling onbeperkt toegang krijgt tot een enorme muziekbibliotheek. Deze streamingdiensten hebben een enorm aanbod aan artiesten en albums waardoor je bijna alles van jouw favoriete artiesten via deze diensten kunt beluisteren. Bewaar je toch liever jouw eigen cd’s dan kun je heel eenvoudig de muziek van deze cd’s kopiëren naar jouw computer en bewaren in een mapje. De cd’s kun je vervolgens opruimen in een doos als je er erg gehecht aan bent of direct weggeven of verkopen en je hebt toch altijd jouw favoriete muziek binnen handbereik zonder dat het ruimte in huis inneemt.

#4 Films

netflix

Voor films geldt eigenlijk hetzelfde als voor muziek: het bewaren van dvd’s heeft weinig toegevoegde waarde als het online aanbod via streamingdiensten als Netflix, HBO en Videoland zo enorm is. Via deze streamingdiensten krijg je met jouw televisie, desktop, tablet of telefoon toegang tot een grote selectie aan films en series uit binnen- en buitenland wanneer je maar wilt. Tenzij je een verzamelaar bent en je graag een enorme kast vol met films in huis hebt is het tegenwoordig helemaal niet meer nodig om dvd’s te kopen en te bewaren. Je kunt jouw favoriete films digitaliseren en bewaren in een aparte map op de computer zodat je ze altijd nog kunt bekijken, maar de meeste films zullen digitaal gewoon verkrijgbaar zijn.

#5 Administratie

administratie

Het digitaliseren van de administratie is van alle tips in dit artikel misschien wel de grootste klus, maar het loont wel direct in ruimte en overzicht. Het bewaren van de administratie op papier neemt ontzettend veel ruimte in beslag en zorgt bij veel mensen voor een onoverzichtelijke chaos terwijl het zoveel makkelijker kan. Gelukkig werken bedrijven tegenwoordig steeds meer met digitale documenten waardoor je aangiftes, correspondentie en bevestigingen digitaal ontvangt en digitaal kunt bewaren. Je kunt ook eens informeren voor jouw andere post of deze digitale verzending een optie is. Dit is namelijk niet alleen veel overzichtelijker, het scheelt ook enorm in papierafval en is dus veel duurzamer. De overige administratie, welke nog via de post wordt toegestuurd, kun je digitaliseren door deze papieren in te scannen. Het is even een flinke klus, maar je kunt wel vanaf het prille begin de papieren ordenen in overzichtelijke mappen zodat je altijd de benodigde papieren voor handen hebt. Zorg wel voor een goed beveiligde computer zodat jouw privacygevoelige gegevens goed beschermd zijn. De papieren die je niet meer hoeft te bewaren kun je vervolgens door de versnipperaar halen en met het oud papier inleveren. Dat ruimt op!

5 tips om te minimaliseren door te digitaliseren

4 gedachten over “5 tips om te minimaliseren door te digitaliseren”

 1. In theorie ben ik het volledig met je eens, maar de praktijk is voor ons toch vaak anders 🙂
  De vier kinderen krijgen elke verjaardag een geprint fotoboekje van hun afgelopen levensjaar, dus het goed bijhouden van de fotoberg is hiervoor een must!
  Boeken lees ik écht alleen maar op papier, ik ben ouderwetsch daarin. Wel haal ik bijna alle romans bij de bib en koop ik enkel bewaarboeken of naslagwerken.
  Muziek: ik ben mee met spotify 🙂
  Films kijk ik nooit.
  En administratie… Het zit keurig gerangschikt in een heleboel mappen, en stiekem vind ik dat best fijn…
  Kortom, ik ben nog niet goed in het digitaliseren!

  1. Het is natuurlijk ook een kwestie van wat werkt voor jou persoonlijk. Digitaliseren is één manier om orde te scheppen in iets wat vaak chaos is, maar er zijn zoveel meer systemen die de boel overzichtelijk kunnen houden. Ik kan bijvoorbeeld ook van een aantal boeken geen afstand doen en houd ook vast aan mijn foto albums, al is dat misschien niet het summum van minimalisme :). Het is wel een ontzettend leuk idee om de kinderen elke verjaardag een fotoboek cadeau te doen! Misschien ga ik dat idee wel van je overnemen :D.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *