minimalisme

5 tips om te minimaliseren op afval in huis

Iedereen heeft zijn of haar eigen redenen om bezig te zijn met opruimen en minimaliseren. Soms geeft het rust om minder spullen om je heen te hebben en andere mensen minimaliseren om financieel te besparen, maar een andere motivatie, en een belangrijke drijfveer voor mijzelf, is het minimaliseren vanwege de ecologische voordelen. Minimaliseren gaat voor mij hand in hand met duurzamer leven en consuminderen en er zijn talloze manieren om te minimaliseren en tegelijkertijd te verduurzamen in huis. Vandaag geef ik daarom 5 handige tips om te minimaliseren op afval in huis. Door te minimaliseren op afval ruim je enorm op in huis, bespaar je op maandelijkse kosten en ben je ook nog eens heel duurzaam bezig.

#1 Koop vaker verpakkingsvrij

verpakkingsvrij

De meest eenvoudige manier om te minimaliseren op afval in huis in zonder twijfel het beperken van potentieel afval dat het huis inkomt. Door bij de bron al heel bewust om te gaan met verpakkingsmaterialen en ander mogelijk afval kun je al een heleboel mogelijk afval uitsparen. Kies bijvoorbeeld vaker voor verpakkingsvrije producten als je boodschappen doet. Zo schakel je heel eenvoudig over op onverpakte groente en fruit, neem je vers brood en diverse kazen simpelweg mee in je eigen zakjes en bakjes en ook noten, zaden, granen, thee en koffie zijn op steeds meer plekken verpakkingsvrij te krijgen en mee te nemen in je eigen bakjes en zakjes. Verpakkingsvrij winkelen wint steeds meer aan populariteit in ons land en er zijn steeds meer winkels met een geheel of deels verpakkingsvrij aanbod. Als je dit een erg grote stap vindt kun je natuurlijk ook met kleinere stapjes beginnen door stil te staan bij welke verpakkingsmaterialen je in huis haalt. Kies bijvoorbeeld minder vaak voor producten verpakt in plastic en blik en vaker voor glas of papier: dit is al een stuk beter voor het milieu en eenvoudiger te recyclen.

#2 Verspil minder voedsel

Le Souk

Je zou er versteld van staan hoeveel voedsel we eigenlijk per huishouden in ons land verspillen. Per persoon per jaar belandt zo’n 50 kilo aan prima voedsel in de prullenbak. Deze verspilling van voedsel is natuurlijk zonde en zorgt voor onnodig afval. Deze verspilling is erg eenvoudig tegen te gaan in eigen keuken. Koop iets bewuster in, maak een weekmenu en plan daar de boodschappen omheen en kook vooral met wat je nog in huis hebt zodat je niets hoeft weg te gooien. Op een platform als Kliekipedia vind je heel veel kookinspiratie met ingrediënten die je nog in huis hebt zodat er niets verspild wordt.

#3 Hergebruik producten

verpakkingsvrij

Nog een eenvoudige doch effectieve manier om afval te voorkomen is om producten te hergebruiken. Natuurlijk leent lang niet alles zich voor hergebruik, maar die broodzak kan echt wel bewaard worden om nog een keer een brood in te halen en die potjes lenen zich uitstekend voor het bewaren van spullen of het knutselen met kinderen. Eierdozen worden op diverse scholen en in allerlei winkels ingezameld voor het knutselen of voor hergebruik en van oude kranten maak je ontzettend leuke en creatieve werkjes. Voor andere artikelen die door het opruimen bijvoorbeeld geen plaats meer hebben in huis of kledingstukken waar de kinderen zijn uitgegroeid zijn er talloze manieren om deze een nieuw leven te gunnen. Verkoop spullen via Marktplaats, maak iemand anders er blij mee of schenk jouw spullen aan de lokale kringloopwinkel.

#4 Recycle

Plasticdieet

Sowieso is het eigenlijk voor ieder huishouden een must om afval te scheiden: het is een kleine moeite met groot effect. Door afval te scheiden maak je het recyclen van de grondstoffen in het afval heel eenvoudig en heb je onder de streep uiteindelijk een stuk minder afval. Begin klein door je glas, papier, gft-afval en plastic van elkaar te scheiden in eenvoudige containers. De meesten gemeenten halen dit tegenwoordig ook apart op of het kan op het milieuplein apart worden ingeleverd. Door het apart inzamelen van deze afvalstromen bespaar je niet alleen een heleboel grondstoffen, maar je krijgt ook goed inzicht in jullie eigen afvalproductie waardoor je ook gerichter kunt werken aan het verminderen van afval.

#5 DIY, oftewel maak meer zelf

marseillezeep

Zoals ik al eerder zei is de meest eenvoudige manier om afval te verminderen het voorkomen van afval. Door minder verpakkingsmaterialen in huis te halen bereik je al een heel stuk winst. Een ontzettend eenvoudige manier om minder verpakte producten aan te schaffen is door meer zelf te maken. Hierbij kun je denken aan minder koken met pakjes en zakjes en vaker kiezen voor vers, maar ook aan het maken van je eigen kruidenmixen, sauzen, limonade en brood. Je hoeft echt geen keukenprins(es) te zijn om wat meer zelf te maken, je hoeft alleen maar een recept te volgen. En geloof mij: de meeste zelfgemaakte producten zijn vele malen smaakvoller dan de voorverpakte variant. Heb je de smaak van het zelf maken eenmaal te pakken dan kun je overwegen om je eigen schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten te maken. Zo maak ik bijvoorbeeld mijn eigen wasmiddel, handzeep en allesreiniger, maar ook mijn eigen suikerscrub en lippenbalsem. Het is echt heel eenvoudig en het resultaat mag er wezen. Daarnaast profiteer je ook nog eens van heel natuurlijke producten zonder toegevoegde rare stofjes en bespaar je heel veel geld omdat het zelf maken van producten nu eenmaal een stuk voordeliger is. Goed voor de portemonnee, goed voor de gezondheid en heel erg duurzaam!

5 tips om te minimaliseren op afval in huis

12 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op afval in huis”

  1. Ja, super goed stuk! Dit is precies waar ik op het moment allemaal mee bezig ben. Goed om ook weer even het perspectief van een ander te lezen; geeft mij weer meer motivatie!

    1. Leuk om te horen! Soms is het ook gewoon even handig om het bij iemand anders te lezen en het op een rijtje te zien, dan worden de stappen ook weer wat overzichtelijker in mijn optiek. Heel veel succes met het afval verminderen!

  2. Leuk hoor! Is mijn bedrijfsmissie en ook mijn privé missie! Heel verslavend. Ik wil dit jaar proberen eens voor mezelf wat tweedehands kleding te vinden. Succes!

  3. Ik ben helemaal voor minder afval, en doe ook echt mijn best. Maar met 3 kids vind ik het best uitdaging. Dit artikel helpt me weer om beter gefocusseerd te blijven! Bedankt.

    1. Het is ook lastig om het een prioriteit te maken als je al een druk huisgezin hebt. Dat weet ik als geen ander. Daarom kan het helpen om de aandacht te focussen op slechts één ding en daar een nieuwe gewoonte van te maken. Zo maak je kleine stapjes naar je doel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *