groene kieswijzer

De Groene Stemwijzer

Op woensdag 15 maart is het zover: dan mogen we weer stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen (ik typte in de eerste instantie verziekingen. Need I say more?). Op die dag mogen we onze persoonlijke visie op het huidige politieke klimaat, de toekomstige politieke koers en onze favoriete politicus weer laten gelden met het uitbrengen van een stem op onze politieke partij en politieke figuur naar keuze. Ik moet eerlijk toegeven dat ik de laatste jaren in toenemende mate gedesillusioneerd ben geraakt over politiek en politieke besluitvoering in zijn algemeenheid, vooral met de opkomst van het huidige populisme en de toon waarop het politieke debat tegenwoordig wordt gevoerd. Toch is stemmen op jouw politieke partij naar voorkeur, in mijn optiek, nu belangrijk dan ooit en natuurlijk wil je hierbij een weloverwogen keuze maken. Om jou te ondersteunen in deze keuze zijn er diverse stemwijzers beschikbaar.

Een stemwijzer is een soort online vragenlijst die aan de hand van diverse stellingen peilt wat jouw mening is op diverse vlakken en hoe jouw mening zich verhoud met de mening van diverse politieke partijen. Op basis van overeenkomsten wordt vervolgens gekeken welke politieke partijen het beste aansluiten bij jouw overtuigingen. De meest bekende stemwijzers, Stemwijzer en Kieskompas, kunnen je eenvoudig en snel helpen bij het maken van een weldoordachte keuze tijdens de verkiezingen. In de meeste kieswijzers wordt gepeild naar jouw mening op het gebied van onderwerpen als immigratie, veiligheid, zorg, werk en inkomen, onderwijs, buitenland, verkeer en ethiek. Er wordt een enkele vraag over duurzame onderwerpen gesteld, maar dit onderwerp blijft ook deze verkiezingsronde zwaar onderbelicht tijdens de kieswijzers. Nu heb ik ook een zeer uitgesproken mening over zaken als onderwijs, zorg, ethiek en immigratie en de partij waarvoor ik ga stemmen moet zeker aansluiten bij mijn opvattingen op deze gebieden, maar ik zou het fijn vinden om te weten hoe de diverse partijen denken over verschillende zaken op het gebied van duurzaamheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse groene kieswijzers beschikbaar waar je precies dit kunt peilen.

De meest toegankelijke en eenvoudige groene kieswijzer is het Groen Kieskompas. Aan de hand van 30 stellingen wordt er gekeken naar jouw mening over onderwerpen als gaswinning in Groningen, CO2-uitstoot en klimaatwetgeving, de bio-industrie, windmolens, kolencentrales, natuuronderwijs en bestrijdingsmiddelen. Je kunt vervolgens jouw positie en de positie van de diverse politieke partijen zien ten opzichte van alle stellingen en je krijgt te zien met welke partijen je de meeste overeenkomstige meningen hebt. Partijen die zijn opgenomen in deze kieswijzer zijn GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, PvdA, D66, DENK, ChristenUnie, 50plus, SGP, PVV, VNL, CDA en VVD. Mede op basis van de resultaten van deze groene stemwijzer kun je een weloverwogen en groene keuze maken voor de partij waar jij op gaat stemmen op 15 maart. Ik hoop van harte dat je uiteindelijk, na het zien van debatten, bestuderen van partijprogramma’s en het invullen van de kieswijzers, uitkomt op een mooie partij waar je principieel achter kunt staan en dat je niet, zoals uit verschillende onderzoeken naar voren komt en waar voor gevreesd wordt, een strategische stem uitbrengt voor een partij met een programma waar je niet in gelooft. Laten we weer idealistisch stemmen en onze overtuigingen laten spreken. Dat is, in mijn optiek, de enige weg naar naar betere toekomst.

2 gedachten over “De Groene Stemwijzer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *