Sworkit

Kom in beweging met Sworkit

Eén van mijn goede voornemens van het nieuwe jaar was om bewuster en gezonder te leven en daar hoort ook regelmatig bewegen bij. Ik ben de frequentie van yoga al aan het opvoeren, maar ik wilde ook graag dagelijks stretchen en een aantal oefeningen aan mijn routine toevoegen om wat meer te werken aan uithoudingsvermogen en kracht. Ik was al tijden op zoek naar een handig programma om hiermee aan de slag te gaan, maar niets leek echt te voldoen. Tot ik op de app Sworkit stuitte waarmee ik zelf een workoutroutine kan samenstellen voor de kleine momentjes die ik heb om even te bewegen.

We zijn tegenwoordig allemaal zo druk dat ‘geen tijd’ een veelgehoord excuus is om niet te sporten. Met de app Sworkit is het mogelijk om zelfs op die korte momenten die je tussendoor even tijd hebt te werken aan je uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en conditie. Je kunt de oefeningen in de app op elke plek op elk moment doen zonder dat je hier speciale hulpmiddelen voor nodig hebt en omdat je de mogelijkheid hebt om zelf een duur van de workout te selecteren kun je met de app zowel kiezen voor een lange routine of een paar oefeningetjes tussendoor.

Sworkit

De app heet Sworkit, een samentrekking van Simply Work It, en heeft ontzettend veel mogelijkheden, zelfs in de gratis versie. In het aanbod vind je oefeningen voor strength, cardio, yoga en stretching en elke oefening wordt voorgedaan door één van de ‘leraren’ van Sworkit zodat je precies weet wat de oefening inhoudt. Elke categorie heeft zo zijn eigen routines die je kunt volgen, maar je kunt ook losse oefeningen doen binnen het tijdframe dat jij hebt aangegeven. Zo kun je voor een yoga workout kiezen voor de Yoga Sun Salutation, Yoga for Runners, Pilates of Everyday Feel Good Yoga en bij cardio bijvoorbeeld kiezen voor Full Intensity Cardio of Boot Camp Inspired. Het is ook mogelijk om de app zelf een programma samen te laten stellen met oefeningen gebaseerd op de beschikbare tijd die jij hebt aangegeven.

Het meest bijzondere van de Sworkit app en het grote voordeel van dit programma boven alle andere fitnessprogramma’s is dat je volledige vrijheid hebt om een workout naar keuze samen te stellen. Op het tabblad ‘Custom Workouts’ heb je de mogelijkheid een nieuwe workout op te zetten. Voor deze workout kun je kiezen uit maar liefst 224 (!) verschillende oefeningen die je naar eigen inzicht kunt selecteren. De oefeningen zijn allemaal verdeeld in groepen, zo weet je precies welke oefeningen geschikt zijn om je core, onderlichaam of rug te trainen en welke oefeningen je het best kunt doen om te stretchen. Je vindt hier oefeningen in de groepen Upper Body, Core Strength, Lower Body, Stretches, Back Strength, Cardio, Pilates en Yoga. In de gratis versie van Sworkit kun je maar liefst 3 verschillende custom workouts samenstellen.

Sworkit

Een moderne app is tegenwoordig natuurlijk niet compleet zonder de mogelijkheid om statistieken in te zien en doelen te stellen. Deze mogelijkheden zijn er dan ook volop in Sworkit. Op het tabblad ‘My Sworkit’ vind je informatie over jouw workouts vandaag, gedurende de week en all time. Hier zie je precies hoeveel tijd je hebt besteed aan de oefeningen, hoeveel sessies je hebt gedaan en hoe lang je gemiddeld bezig hebt met een workout. Voor elke workout krijg je een medaille als een soort aansporing en de app onthoudt welke oefeningen je als laatst hebt gedaan zodat jouw favoriete workouts altijd voor handen zijn. Je hebt de mogelijkheid om persoonlijke doelen in te stellen en in de statistieken kun je zien wat jouw dagelijkse en wekelijkse doelen zijn en hoe je presteert. Ik moet zeggen dat deze overzichten ook erg stimulerend werken en door reminders in te stellen wordt je er dagelijks aan herinnerd om aan de slag te gaan.

Ik ben erg te spreken over de app van Sworkit en gebruik deze dagelijks om stretchoefeningen en de Yoga Sun Salutation te doen en ook regelmatig om andere workouts te doen, net waar ik zin in heb op dat moment. Alhoewel de losse oefeningen, die eindeloos te combineren zijn, het grote pluspunt zijn van de app schuilt hierin ook gelijk het grootste nadeel. Omdat het opzichzelfstaande oefeningen zijn ontbreekt het aan een flow als je een routine samenstelt en om écht goed in een workout te komen is zo’n flow eigenlijk onmisbaar. Het is en blijft natuurlijk een aaneenschakeling van losse oefeningen en de flow moet je er zelf een beetje bij denken. Dat gaat wat eenvoudiger als je wat meer bedreven bent in bijvoorbeeld yoga en bij de stretchoefeningen, maar voor een goede en intensieve workout mis je dit aspect wel echt. Verder is het een fantastische app om in beweging te komen wanneer je hier niet echt de middelen en tijd voor hebt omdat het toegankelijk, overzichtelijk en, niet onbelangrijk, gratis is. De app van Sworkit is beschikbaar in de App Store of Google Play. De app zelf is gratis, maar er is ook een premium versie beschikbaar die werkt zonder reclames en extra’s biedt als Ask-a-Trainer support, exclusieve workouts en de mogelijkheid biedt tot een onbeperkt aantal zelf samengestelde workouts. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op de website van Sworkit.

Bron foto’s: https://sworkit.com/There are 6 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Je kunt inderdaad zo een workout samenstellen die helemaal naar jou behoefte is en er zijn ook een heleboel lichte oefeningen bij die je waarschijnlijk wel kunt doen. Mooi dat ik je zo toch een goede tip heb kunnen geven. Succes!

 1. Afra Kortram

  Ik gebruik deze app al een tijdje en ben tevreden. Ik kan ook niet alles doen, ben rugpatient,. De beginnersoefeningen lukken (nog) niet. Maar de staande stretching oefeningen lukken, ben met 5min/dag begonnen. Nu naar 10min aan het gaan, 5min stretching en 5min zelf samengestelde cardio. Wat ook perfect lukt zijn de low-impact oefeningen(goede oefeningen maar die kosten geen directe inspanning en zijn licht om te doen)

  • awkwardduckling

   Fijn dat jij er ook zoveel aan hebt. Ik ben ook heel selectief op de oefeningen die ik wel en niet doe en het mooie aan het programma is dat dit ook allemaal gewoon kan. Ik ben er ook nog steeds heel erg tevreden mee.


Post a new comment

CommentLuv badge