kledingbibliotheek

5 tips om te minimaliseren op kleding

Ik heb op Awkward Duckling al wel vaker tips gegeven om te minimaliseren op kleding, maar het leek mij leuk om alle tips nog eens overzichtelijk op een rij te zetten. Met deze tips wordt het uitzoeken van jouw kledingkast een peulenschil en ik voorzie je ook nog eens van een aantal leuke mogelijkheden om jouw garderobe minimalistisch te houden zodat je altijd jouw favoriete kledingstukken voor handen hebt en nooit meer met een kast vol kleding zit en niets heb om te dragen. Dat doen we niet meer vanaf nu.

#1 De grote schoonmaak

kleding minimaliseren

Ga er eens goed voor zitten en neem jouw volledige garderobe eens onder de loep. Je kunt de tactieken van Marie Kondo gebruiken en bij elk kledingstuk je afvragen of je er blij van wordt, je kunt de kleding ook onderverdelen in verschillende stapels (bewaren/misschien/wegdoen). Het is hoe dan ook belangrijk om echt kritisch naar elk kledingstuk te kijken en afstand te doen van alles wat te groot of te klein is, beschadigd is, niet lekker zit of gewoon helemaal jouw smaak niet (meer) is. Op deze manier houd je een garderobe over met kleding waar jij je wel prettig bij voelt en dat is een uitstekend begin. Als je nog essentiële kledingstukken mist kun je deze gericht aanschaffen en zo onderhoud je een garderobe waar jij blij mee bent.

#2 Capsule wardrobe

kleding

Een capsule wardrobe is helemaal de trend tegenwoordig. De capsule wardrobe is een efficiënte en minimalistische garderobe bestaande uit kledingstukken die uitstekend passen bij jou, het seizoen en bij elkaar. Het is alsof je een kledingkast hebt met alleen maar favoriete kledingstukken daarin die ook nog eens heel goed met elkaar te combineren zijn. Door een beperkt aantal kledingstukken in de kast te hebben hangen die goed met elkaar te combineren zijn heb je dagelijks minder problemen met het uitkiezen en combineren van kleding en weet je vooraf al dat je er piekfijn uitziet en dat je voor elke gelegenheid een outfit in je bezit hebt. Het geeft je ook de mogelijkheid om juist meer te investeren in echt mooie en eerlijke kleding. Een capsule wardrobe is op allerlei verschillende manieren samen te stellen en geheel naar eigen smaak in te richten. Voor voorbeelden van capsule wardrobes kun je eens een kijkje nemen op het blog van Laura & James, met tips voor capsule wardrobes voor verschillende seizoenen en zelfs voor kinderen, of het blog Naoki, waar Sophie werkt aan het samenstellen van haar eigen capsule wardrobe.

#3 Wees een kritische consument

Alhoewel veel mensen het heerlijk vinden om te shoppen maak je niet altijd de beste keuzes tijdens impulsaankopen en dit geldt ook voor kleding. Het is natuurlijk verleidelijk om in de uitverkoop dat ene jurkje mee te nemen, of om bij die discounter een hele stapel kleding aan te schaffen, want ‘het kost bijna niet’ en ‘ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee’. In de meeste gevallen heb je zo toch uiteindelijk één of meerdere miskopen te pakken en dat is pas écht zonde van het geld en absoluut niet duurzaam. Maak de keuzes voor nieuwe kledingstukken weloverwogen. De fast fashion industrie werkt je hierin actief tegen door de vluchtigheid van mode tegenwoordig, dat weet ik, maar neem toch eens wat bedenktijd als je een leuk truitje of jurkje ziet hangen zodat je weet of je het wel echt wilt. Kies daarnaast eens vaker voor kleding die bedoelt is om meer dan één seizoen mee te gaan van een duurzamere stof en een duurzamer merk. Hier heb je vaak veel langer plezier van. Sara van When Sara Smiles en Hermien van Kouwe Kleren schrijven regelmatig over mooie, duurzame merken.

#4 Kies voor lenen en ruilen

kledingbibliotheek

Wil je toch toegang hebben tot een uitgebreide garderobe zonder daarvoor heel veel kleding aan te schaffen? Dan is het ruilen en lenen van kleding misschien wel dé oplossing. Kledingruilfeestjes worden op steeds meer locaties in ons land georganiseerd, zoals door Little Green Dress of Swap Your Stuff. Zo ruil je kleding waar jij op bent uitgekeken tegen andere kledingstukken die voor jou weer helemaal nieuw zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf een kledingruilfeest organiseren met vrienden en familie. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om kleding te lenen in plaats van te kopen. Natuurlijk kon dit altijd al van vriendinnen en zussen, maar dit kan nu ook bij een heuse kledingbibliotheek. De meest bekende kledingbibliotheek is zonder twijfel LENA the fashion library. Deze kledingbibliotheek is in Amsterdam te bezoeken en heeft binnenkort ook een online bibliotheek zodat nog veel meer mensen van hun dienst gebruik kunnen maken.

#5 Daag jezelf uit

Daag jezelf eens uit om kritischer te zijn als consument en jezelf te verdiepen in de kledingindustrie en de talloze mogelijkheden om een duurzame, minimalistische garderobe aan te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen deel te nemen aan een challenge om jezelf eens uit te dagen meer stil te staan bij de kleding die je koopt, zowel qua frequentie en kosten als qua duurzaamheid. Je kunt kiezen voor deelname aan de #onepieceamonth challenge, of de onlangs gestarte 6 Months No New Clothes Challenge. Op deze manier word je je meer bewust van je consumptiepatroon en ontdek je de vele andere mogelijkheden om er toch leuk en verzorgd uit te zien zonder telkens nieuw kledingstukken te kopen. Dat is nog eens minimalistisch!

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

5 tips om te minimaliseren op kleding
 

7 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op kleding”

 1. Wauw wat zitten we met dezelfde ideeën! Ik doe ook mee met de 6 months no new clothes challenge. Je geeft echt handige tips! Ik wist niet dat de kledingbibliotheek ook online kwam, super fijn want ik vind het zo’n handig concept. Maar niet heel handig als je in Overijssel woont haha. Een capsule wardrobe lijkt wel tricky. Ik wil eerst nog goeie kledingstukken aanschaffen voordat ik daarmee begin 🙂

  1. Haha, ik zie nu net jouw artikel en zie dat we naast hetzelfde onderwerp ook nog eens dezelfde foto hebben, dat is nog eens freaky :D. Leuke tips geef je, echt een heel andere invalshoek. Onze artikelen zijn zo een leuke toevoeging op elkaar :).

   Ik ben ook wel blij met de komst van de online kledingwinkel want ik woon ook in Overijssel en dan is de Randstad helaas niet om de hoek. Ik heb wel een idee voor een capsule wardrobe in mijn hoofd, maar daar moet ik echt nog even mee wachten want zo’n dramatische omslag in garderobe staat mijn portemonnee nog niet toe.

 2. Een maand lang iedere dag een andere outfit aandoen.
  Deze methode helpt om te leren combineren en te zien welke kledingstukken je echt niet meer kiest.
  Als je ook nog de complimenten noteert die je ontvangt, ga je voor het volledige stijlpakket.
  En blijkt het dat je capsule wardrobe allang in je kast hangt.

 3. CCM van Kesteren

  Ik kwam dit artikel van je tegen. Hwb toevallig mijn kast helemaal uitgemest.
  Veel weggedaan, weggegeven en een doos kkaar voor 2e hands winkel.
  Een wardrobe capsule lijkt me heerlijk. Ik zit alleen met het volgende:
  Ik draag geen spijkerbroeken, korte jasjes of korte tops.
  Hoe moet ik dan te werk gaan. Er valt dan nl veel minder te combineren?
  Graag een reactie.

  1. Hoi Carola,

   Wat fijn dat je zo enthousiast bent. Het is zeker mogelijk om een capsule wardrobe aan te leggen zonder spijkerbroeken of tops en jasjes. Met rokjes, jurkjes, vestjes en truien valt volop te combineren. Ik weet uiteraard niet wat jouw stijl is, maar neem zeker eens een kijkje op het Instagramaccount van @lauralagomcom. Zij draagt ook veel jurkjes en rokken en weet het altijd leuk te combineren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *