Ik ben hier nu

Leestip: Ik ben hier nu

In mijn lijst met goede voornemens voor 2017 liet ik al weten dat ik me de laatste maanden meer bezig ben gaan houden met meditatie en mindfulness en dat ik hier in 2017 meer mee wil gaan doen. Ik heb al aardige stappen in de goede richting gezet met het vinden van diverse apps gericht op meditatie en mindfulness, zoals de app Calm, het inlassen van dagelijkse meditatiemomenten en het lezen over en oefenen met mindfulness met het boek ‘Ik ben hier nu’ waar ik je vandaag alles over zal vertellen.

Ik ben hier nu

‘Ik ben hier nu’ is een boek geschreven door Alexandra Frey en Autumn Totton, beter bekend als The Mindfulness Project. Deze van origine Britse website zet zich in voor de promotie van mindfulness en biedt diverse cursussen aan in London en diverse internationale online programma’s. Met het boek ‘Ik ben hier nu’ maken ze mindfulness toegankelijk voor een groot publiek door informatie over mindfulness in eenvoudige korte stukjes aan te bieden en praktische oefeningen te bieden waarmee de lezers zelf aan de slag kunnen.

Ik ben hier nu

Maar eerst: wat is mindfulness? Mindfulness, zoals omschreven door Jon Kabat-Zinn, betekent dat je op een specifieke manier oplet: bewust, op dit moment en zonder te oordelen. Het gaat over in het hier en nu zijn, accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn zonder te oordelen en even stil te staan in de hectiek van alledag. Mindfulness helpt hierbij als een simpele en zeer doeltreffende methode om je aandacht te trainen. Deze training kan door middel van meditatie, maar ook door mindfulness te integreren in het dagelijks leven.

Ik ben hier nu

Het boek bied zowel ondersteuning bij meditatie als tips om mindfulness in het dagelijks leven te integreren. Het bevat ruim 70 opdrachten die allemaal op de één of andere manier gerelateerd zijn aan het trainen van mindfulness. Zo vind je in het boek richtlijnen voor meditatie, ademoefeningen, tips over zithoudingen tijdens de meditatie en meditatienotitiepagina’s. Daarnaast staat het boek vol met leuke, speelse en nuttige oefeningen om mindfulness te integreren in het dagelijks leven of om even stil te staan bij het hier en nu. Zo ga je op zoek naar ideetjes om de dagelijkse routine te doorbreken, sta je eens stil bij waar je dankbaar voor bent, luister je naar de geluiden om je heen, ga je op zoek naar lachende gezichten in je omgeving, sta je stil bij de zorgen, pleziertjes, uitdagingen en successen van vroeger en nu en luister je eens heel aandachtig naar één van jouw lievelingsliedjes.

Ik ben hier nu

De principes achter de oefeningen in ‘Ik ben hier nu’ zijn mij natuurlijk niet geheel onbekend. Veel oefeningen kende ik al uit meditiatieprogramma’s, zoals het luisteren naar geluiden in de omgeving, de dankbaarheidstraining en de ademhalingsoefeningen. Ook deden sommige opdrachten me erg denken aan de opdrachtenkaartjes van de SPEELregels. Dat deed echter geen afbreuk aan het plezier dat ik heb beleefd aan dit boek, ik vind het juist leuk om te zien dat de principes van mindfulness op steeds meer manieren toegankelijk worden gemaakt voor een groter publiek. Het boek heeft qua oefeningen ook zeker wel iets weg van het populaire ‘Wreck this journal’. Het boek is een ontzettend leuke manier om eenvoudig en laagdrempelig kennis te maken met mindfulness en even stil te staan bij de kleine, maar belangrijke, dingen in het leven.

Ik ben hier nu

Het boek ‘Ik ben hier nu’ is in november 2016 verschenen en bij diverse boekhandels te verkrijgen en te bestellen via Bol.com. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van The Mindfulness Project.


Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.



There are 3 comments

Add yours

Post a new comment