Ecosia

Ecosia: de groene zoekmachine

In de begintijden van het internet (jazekers, zo oud ben ik al!) was het navigeren op internet nog niet zo eenvoudig en gebruikte we allerlei ‘obscure’ zoekmachines zoals Ilse en toch vooral Startpagina’s om te vinden waar we naar op zoek waren. Langzamerhand kwam Google op en wanneer het is gebeurd weet ik niet exact, maar op de één of andere manier zijn we allemaal overgestapt op de zoekmachine van Google en noemen we het zoeken naar informatie op het world wide web zelf googelen. Begrijp me niet verkeerd: Google was ook mijn go to zoekmachine en ik was niet anders gewend, maar er is meer dan alleen Google om jou te helpen bij de online zoektocht naar informatie. Zo heb je de welbekende alternatieve zoekmachines van Bing en Yahoo!, is er DuckDuckGo, de privacygerichte zoekmachine, maar ook Ecosia, de duurzame zoekmachine die bomen plant met de advertentie inkomsten vanuit hun dienst.

Ecosia

Ecosia is een duurzame zoekmachine en sociale onderneming die in 2009 is opgezet door de Duitse Christian Kroll. De zoekmachine is in gebruik nagenoeg hetzelfde als elke andere zoekmachine die je gewend bent, maar gebruikt achter de schermen zoekresultaten van andere zoekmachines om jou een resultatenoverzicht te geven. Op deze manier krijg je de advertenties van Ecosia te zien en met deze advertenties genereert het bedrijf inkomsten welke vervolgens worden gebruikt om bomen te planten en het regenwoud te beschermen. Het bedrijf schenkt 80% van de inkomsten aan bescherming van het regenwoud via een samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. Met dit project is grootschalige herbebossing mogelijk en wordt er gewerkt aan bodembescherming, biodiversiteit, schone lucht en waterregulatie.

Het gebruiken van de zoekmachine van Ecosia is relatief eenvoudig. Via de website installeer je een gratis extensie in je taakbalk waarmee je gebruik maakt van de zoekmachine. Je kunt Ecosia ook instellen als default zoekmachine in plaats van Google: in dit geval wordt elke zoekterm die je in je taakbalk intikt direct via Ecosia verwerkt en niet meer via Google. De opmaak van de resultatenpagina is nagenoeg identiek aan die van Google waardoor er eenvoudig mee te werken is. De resultaten worden op dezelfde wijze getoond, aan de rechterzijde en bovenin vind je advertenties en de resultaten zijn te zien op de tabbladen ‘web’, ‘afbeelding’, ‘nieuws’, ‘video’s’ en ‘kaarten’, net als bij Google. Wil je toch de resultaten ook nog in Google bekijken en een vergelijking maken dan doe je dat eenvoudig met één muisklik in ditzelfde menu.

Ecosia heeft al meer dan 3 miljoen actieve gebruikers wereldwijd en met al deze zoekopdrachten zijn er al meer dan 5 miljoen bomen geplant. Op de website vind je een heel leuk overzicht van de huidige resultaten en op de website en de zoekpagina kun je zien hoeveel bomen jij al samen met andere gebruikers hebt geplant. Zo voelt die kleine online verandering die jij hebt gemaakt heel tastbaar. Neem eens een kijkje op de website van Ecosia voor meer informatie of kies er gelijk voor om over te stappen naar de zoekmachine van Ecosia. Het is echt zó gebeurd en ontzettend makkelijk in gebruik terwijl je er zoveel moois mee bereikt.

Update: Linda van Zaailingen heeft een uitgebreid interview gehad met de mensen achter Ecosia en daarin is de duurzaamheid van het bedrijf en het gebruik van de minder groene servers van Bing aan de orde gekomen. Uiteindelijk blijkt Ecosia toch de meest duurzame keuze te zijn. 

9 gedachten over “Ecosia: de groene zoekmachine”

  1. Leuk om te horen! Het is echt maar een kleine verandering die zo is gebeurd en verder merk je weinig verschil maar draag je wel bij aan iets moois. Hopelijk bevalt het je goed, mij in elk geval wel.

 1. Ik heb Ecosia nu een paar maanden als default search engine ingesteld. Ik merkte wel dat ik vaak nog naar Google ging, omdat Ecosia toch wel wat minder resultaten geeft. Dat kostte me toch wel een extra stap, maar bij het lezen van je blog bleek dat ik toch nog niet zo’n doorgewinterde Ecosia gebruiker ben. Wat fijn dat je gewoon binnen het systeem al naar Google kan gaan! Dank voor dit inzicht 🙂

  1. Ik heb het zelf nog niet gehad dat ik niet tevreden was met de zoekresultaten, maar wie weet als ik het langer gebruik dat ik toch tegen hetzelfde aanloop. Gelukkig zit die knop daar om het wel heel makkelijk te maken, erg slim van ze :).

 2. Jelle Reitsma

  Op andere laptops heb ik Ecosia al ingesteld als ZM maar op deze moet het nog gebeuren. Ik loop vast op vragen als “URL met %s op de plaats van de zoekterm” en de “sleutel”. Dit omdat Ecosia handmatig hier toegevoegd moet worden.
  Maar het zal lukken, ook omdat op de andere laptops en telefoons Ecosia prima werkt en we liefst schoon zoeken!
  Heeft iemand een tip over beide problemen boven? Graag bericht hierover, vervolgreacties komen bij mij binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *