minimaliseren online

5 tips om online te minimaliseren

Ik heb de laatste jaren de smaak van het opruimen en minimaliseren flink te pakken gekregen en ook in 2017 zet ik deze ontwikkeling met liefde door. Ik ben steeds kritischer gaan kijken naar mijn eigen spullen en realiseerde me hoeveel spullen eigenlijk overbodig waren, onnodig ruimte innamen en zelfs voor extra belasting zorgde. Ik heb al flink opgeruimd in huis, maar omdat ons leven zich ook steeds meer online afspeelt valt er daar ook nog flink wat orde te scheppen. We brengen namelijk steeds meer tijd online door, maar staan lang niet altijd genoeg stil bij hoe we dit online leven inrichten en ordenen. Daarnaast is social media ook een steeds prominentere rol in ons leven gaan spelen. Alhoewel social media een fantastische uitvinding is en het bijzonder is om altijd maar in verbinding te staan met mensen van over de hele wereld brengt het ook wat nadelige effecten met zich mee. Al eerder gaf ik aan dat er ook zoiets is als teveel online aanwezigheid en de onrust die daarmee gepaard gaat. Een ander neveneffect is dat je mogelijk écht vergeet te leven door het online leven. Hoe vaak zie je wel niet dat mensen meer aan hun telefoon geplakt zitten dan hun omgeving ervaren? Of dat mensen drukker bezig zijn met het delen van hun ervaringen dan het daadwerkelijk meemaken van de ervaring? Zo zonde! Daarom deel ik vandaag 5 handige tips om online te minimaliseren zodat er niet alleen meer orde is in jouw online leven, maar ook meer rust komt in jouw offline leven.

#1 Minderen met social media

minimaliseren online

Vaker offline zijn was al een trend in 2016, maar in 2017 zullen naar verwachting nog meer mensen stilstaan bij hun online aanwezigheid en vaker even afstand willen doen van hun computer en smartphone. Eén supereffectieve manier om dit te doen is door te minderen met social media. Alhoewel ik persoonlijk niet veel heb met social media is het voor mijn blog eigenlijk onmisbaar. Ik ben wel heel selectief in op welke platformen ik aanwezig ben. Zo is Instagram tegenwoordig bijna wel een must, net als Facebook, gebruik ik Pinterest vooral om op de hoogte te blijven van leuke zero waste ideetjes en Twitter om wat meer zakelijke informatie te delen. Verder heb ik bewust gekozen om niet aanwezig te zijn op platformen als Periscope en Snapchat en vermoed ik dat ik me ook in de toekomst verre zal houden van dit soort visueel ingestelde social media. Ook gebruik ik de platformen maar beperkt en zorg ik ervoor dat ik geen dagtaak heb aan het bijhouden van mijn social mediakanalen. Als je hier veel plezier in hebt is dit natuurlijk allemaal prima, maar het minderen met social media kan ook een stukje rust met zich meebrengen omdat je even afstand neemt van constante stimulatie.

#2 Kritischer pinnen op Pinterest

minimaliseren online

Alhoewel ik Pinterest al jaren een enorm leuk platform vind om inspiratie op te doen schuilt er een groot gevaar in: je creëert namelijk online een perfect plaatje, een leven zoals je dat graag zou willen hebben. De kans is groot dat je alles wat je bewaard niet zult maken/krijgen/lezen/kijken/kopen, maar het kan wel een enorme onrust veroorzaken. Ik ervaarde mijn Pinterestaccount op een bepaald moment als een to do-lijstje dat nooit of te nimmer af zou komen. Daarom besloot ik twee jaar geleden al afstand te doen van mijn persoonlijke Pinterestaccount en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Kijk eens kritisch naar je Pinterestborden en als je ook maar enige onrust ervaart is het wellicht een goed idee om flink te minimaliseren op pins en borden.

#3 Zet mobiele notificaties uit

minimaliseren online

Met onze mobiele telefoons bijna altijd op zak is het heel verleidelijk om toch regelmatig even te checken of we geen berichtjes, mailtjes of meldingen hebben. Met toegang tot al onze social mediakanalen en e-mail inbox is de kans groot dat je altijd wel één of meer meldingen hebt waardoor je de hele dag door in de weer bent met deze meldingen. Om niet de hele dag door gestoord en geprikkeld te worden door je online leven is het handig om het geluid en de trillingen op de telefoon uit te zetten. Toch kunnen we, uit gewoonte of verveling, de verleiding om even op onze telefoon te kijken vaak niet weerstaan. Als we dan allerlei notificaties hebben van berichten is het moeilijk om de verleiding te weerstaan toch even te kijken. Een eenvoudige manier om dit te voorkomen is door de notificaties op de telefoon uit te zetten. Die kun je voor bepaalde apps of diensten doen, maar voor veel diensten ook voor een bepaald tijdsbestek doen. Zo heb ik mijn e-mailnotificaties uitgezet voor ‘s avonds en ‘s nachts, tussen 20.00 uur ‘s avonds en 08.00 uur ‘s ochtends zullen mijn e-mails moeten wachten, en krijg ik geen meldingen meer van Twitter, Facebook en Instagram. Dit zorgt voor veel meer rust en biedt meer gelegenheid om ook echt even afstand te nemen van ons online leven.

#4 Uitschrijven voor nieuwsbrieven

minimaliseren online

Naast het uitzetten van allerlei meldingen voor apps en e-mails kun je het aantal notificaties ook drastisch verminderen door te minimaliseren op de berichten die je ontvangt in je inbox. Natuurlijk zijn een aantal e-mails die we ontvangen heel belangrijk en kunnen we tegenwoordig haast niet meer zonder e-mailadres, maar tegelijkertijd worden we vaak overspoeld met reclameuitingen, nieuwsbrieven en andere nutteloze e-mails. Je kunt je eenvoudig uitschrijven voor deze diensten via een link onderaan de betreffende e-mail. Er zijn ook diverse diensten die dit voor je kunnen doen, maar ik vind het persoonlijker fijner om zelf met de bezem door mijn mailbox te gaan. Dit scheelt uiteindelijk heel wat e-mails op een dag en geeft een stukje rust.

#5 Gebruik een nieuwsfeed

minimaliseren online

Natuurlijk wil je graag op de hoogte zijn van het laatste nieuws, maar om de hele dag door te neuzen op websites en social media is niet de meest effectieve manier om op de hoogte te blijven. Verzamel al jouw favoriete websites, blogs en online magazines op één plek zodat je, wanneer je daar behoefte aan hebt, in één overzicht het laatste nieuws hebt verzameld zonder dat je verschillende websites hoeft te bookmarken of door hoeft te klikken. Eén ontzettend handige dienst is Feedly waar alle artikelen die verschijnen op jouw bewaarde websites in een overzicht worden bewaard. Zo browse je heel snel en efficiënt door jouw feed heen en wanneer je iets interessant vindt klik je erop om het op de betreffende website verder te lezen. Dit scheelt enorm veel tijd en geeft een stuk rust.

5 tips om online te minimaliseren


There are no comments

Add yours