Wit is ook een kleur

Kijktip: Wit is ook een kleur

Zo af en toe kijk je een documentaire waar je zó van onder de indruk bent dat je eigenlijk zou willen dat iedereen deze kijkt. Dat was precies het gevoel dat ik had tijdens het kijken van de documentaire ‘Wit is ook een kleur’. De documentaire dwingt kijkers eens op een heel andere manier te kijken naar ‘witte’ mensen en racisme.

Wit is ook een kleur

De documentaire ‘Wit is ook een kleur’ is gemaakt door Sunny Bergman die we al kennen van haar eerdere indrukwekkende documentaires als ‘Beperkt houdbaar’ en ‘Sunny side of sex’. De vraag die centraal staat in deze documentaire is ‘op welke manier kleurt wit zijn het denken’? Sunny Bergman onderzoekt latente en geïnternaliseerde racistische opvattingen en blanke privileges door denkbeelden uit te dagen, het debat uit te lokken in een groep en interessante experimenten uit te voeren. Hieruit wordt nog maar eens duidelijk dat racisme niet alleen een probleem is bij lageropgeleiden, PVV-stemmers en extremisten.

Wit is ook een kleur

De documentaire ‘Wit is ook een kleur’ van Sunny Bergman werd op zondag 18 december uitgezonden, maar is nog steeds te zien. De documentaire is hieronder te bekijken of anders via de website van de VPRO. Hier vind je ook veel meer interessante informatie over de onderzoeken uit de documentaire en andere extra’s.

Bron foto’s: VPROThere are 4 comments

Add yours

Post a new comment