Miss Representation

Kijktip: Miss Representation

Jarenlang heb ik mezelf geen feminist durven noemen. Aan feminisme kleefde zo’n naar stigma en op de één of andere manier leek het direct gelinkt te zijn aan een verzet tegen mannen. Tijdens mijn studie maakte ik voor het eerst kennis met het concept gender en modern feminisme in diverse vakken gericht op genderstudies en alhoewel ik wellicht wel één van de meest kritische studenten in het lokaal was werd er toch een vuurtje aangewakkerd. Ik verdiepte me meer en meer in vrouwenrechten, seksualisering van vrouwen in de media en de positie van vrouwen in de huidige maatschappij en een nieuwe passie was geboren en een nieuwe feminist was opgestaan. Alhoewel ik de laatste jaren minder bezig ben geweest met deze interesses heb ik na het zien van de documentaire Miss Representation besloten om me weer actiever bezig te houden met deze passie en ook vaker op Awkward Duckling te schrijven over deze onderwerpen.

Miss Representation

Feminisme is geen beweging die zich verzet tegen de man, het is een idealistische stroming waarbij er wordt gestreefd naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De meeste feministen streven dan ook naar emancipatie, het toekennen van gelijke rechten. Niet alleen voor henzelf, maar voor iedereen ongeacht huidskleur, seksuele voorkeur of geloofsovertuiging. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat vrouwen in de laatste eeuw een enorme sprong voorwaarts hebben gemaakt qua rechten en positie in de samenleving, maar er valt nog een heleboel winst te behalen. Nog steeds is er ongelijkheid in loon tussen mannen en vrouwen, nog steeds bestaat de top in het bedrijfsleven en in de politiek uit overwegend mannen en nog steeds worden vrouwen maar al te vaak op hun uiterlijk beoordeeld in plaats van hun inhoud. Alhoewel er al jaren gestreden wordt tegen de seksualisering van vrouwen in de media lijkt dit alleen maar toe te nemen en is één van de weinige tegengeluiden de seksualisering van mannen in de media. Dat lijkt mij nu net niet de bedoeling te zijn: we streven toch naar respect voor mannen en vrouwen en niet het objectiveren van mannen? Om inzicht te krijgen in deze moderne representatie van vrouwen, en ook mannen, kan ik de documentaire Miss Representation van harte aanbevelen. De film is geschreven en geregisseerd door Jennifer Siebel Newsom en werpt een blik op hoe de media, politiek en cultuur in Amerika vrouwen portretteert. Alhoewel naar mijn idee Amerika, wat betreft de Westerse wereld, toch wat achter is gebleven op het gebied van emancipatie kunnen we zeker ook in Nederland wat leren van deze documentaire. In de documentaire komen jonge meisjes, politici, journalisten, entertainers, activisten en academici aan het woord en wordt de positie van vrouwen vanuit vele kanten belicht.

Miss Representation

Miss Representation is nu te bekijken op Netflix. De documentaire is onderdeel van The Representation Project waarbij ook de documentaire The Mask You Live In hoort waar ik binnenkort meer over zal vertellen. Wil je een voorproefje van Miss Representation? Bekijk dan de trailer hieronder. Voor meer informatie over de documentaire kun je een bezoek brengen aan de website van The Representation Project.

Bron foto’s: https://www.facebook.com/MissRepresentationCampaign/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *