keurmerken

Milieucentraal Keurmerkenwijzer

Voor iedereen die zich bezighoudt met duurzaamheid is Milieucentraal een niet te missen bron van informatie. Al eerder liet ik jullie op Awkward Duckling kennismaken met de ontzettend handige Afvalscheidingswijzer van Milieucentraal en vandaag laat ik jullie zien hoe je wegwijs kunt worden in het woud van keurmerken met de handige Keurmerkenwijzer van Milieucentraal.

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om duurzamere keuzes te maken met de enorme hoeveelheid keurmerken die er zijn om ons wegwijs te maken. Of je nu wilt dat jouw producten fairtrade, diervriendelijk, biologisch, vegan of dierproefvrij zijn: voor alles is er wel een keurmerk (of zelfs meer dan één). Maar hoe meer keurmerken er komen, hoe moeilijker het wordt om te navigeren in het woud van keurmerken op de verpakkingen. Want wat zegt zo’n keurmerk nu eigenlijk, wat zijn de minimale eisen en welke keurmerken zijn nu eigenlijk het meest betrouwbaar? Gelukkig helpt de Keurmerkenwijzer van Milieucentraal met al deze vragen. De Keurmerkenwijzer is toegankelijk via de website of de bijbehorende app en maakt zo op eenvoudige wijze alle keurmerken die kunnen voorkomen op onze producten inzichtelijk. Je kunt zoeken naar een specifiek keurmerk, maar ook per categorie zoeken naar producten en keurmerken. De keurmerken zijn onderverdeeld in 19 categorieën: Voeding, Kleding, Cosmetica, Schoonmaakmiddelen, Apparaten en Lampen, Hout, Papier, Bloemen en Potgrond, Verpakkingssymbolen, Klussen en Verbouwen, Energielabel, Duurzame Energie, Klimaatcompensatie, Winkels en Horeca, Toerisme en Recreatie, Goede Doelen, Veiligheid en Kwaliteit en Overig. Binnen deze categorieën zijn er mogelijk ook weer subcategorieën om zo gericht mogelijk te zoeken. De uiteindelijke keurmerken per categorie worden overzichtelijk weergegeven in een lijst waarin je in één oogopslag kunt zien hoe het keurmerk rekening houdt met het Milieu, Dierenwelzijn en Mens & Werk en wat de mate van controle en transparantie is. Zowel grote keurmerken zijn opgenomen in het overzicht als kleine, internationale of winkelgebonden keurmerken en logo’s. Als je vervolgens op het desbetreffende keurmerk klikt krijg je een uitgebreide beschrijving te zien van het keurmerk, de eisen die er worden gesteld en hoe de controle wordt uitgevoerd.

Wil jij ook gebruik maken van deze handige tool zodat je altijd precies weet waar je aan toe bent? Bezoek dan de website van de Keurmerkenwijzer van Milieucentraal of download de app gratis in de appstore of Playstore. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Milieucentraal waar je nog veel meer handige adviezen en tools vindt voor een duurzaam leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *