Goede Voornemens 2017

Mijn duurzame goede voornemens voor 2017

Alhoewel ik natuurlijk het hele jaar door werk aan het verduurzamen van mijn leven en altijd op zoek ben naar nieuwe manieren om het beste uit mijzelf en mijn leven te halen ben ik ook één van die velen die eind december eens terugblikt en vooruitkijkt. Alhoewel ik relatief tevreden ben met de stappen richting een duurzamer leven die we de afgelopen jaren hebben gezet zijn er zeker nog dingen die ik anders zou willen doen of waar ik meer bij stil wil staan. Vandaag zet ik deze goede voornemens voor het nieuwe jaar op een rij.

Meer veganistisch eten

Vegansuper

Al jaren speelde ik met het idee, maar in 2016 is het er dan toch van gekomen: ik ben vegetariër geworden. De aanloop naar deze keuze was moeilijker dan de uiteindelijke beslissing zelf en nu ik al zoveel maanden geen vlees en vis meer eet kan ik eerlijk zeggen dat ik niet anders meer wil. Het vegetarisch eten bevalt me ontzettend goed en ik mis het eigenlijk helemaal niet om vlees en vis te eten. Toch ben ik nog niet helemaal tevreden met mijn eetpatroon en zou ik graag nog wat meer positieve veranderingen willen doorvoeren. Zo wil ik graag (nog) vaker veganistisch eten, vaker kiezen voor plantaardige melk en minderen met eieren.

Palmolievrij kopen

palmolie

Dat er heel wat mis is met palmolie zal voor veel mensen geen totale verrassing zijn. De teelt van de palmvrucht, waar palmolie van geproduceerd wordt, gaat gepaard met grootschalige ontbossing met dramatische gevolgen voor het volledige ecosysteem. Nu hoef ik voor palmolie in mijn verzorgingsproducten niet te vrezen omdat ik al heel erg selectief ben met de producten die ik aanschaf. Het grootste obstakel is de palmolie in onze keukenkastjes. Sinds enige tijd ben ik oplettender met wat ik aanschaf en keer op keer word ik verbaasd door de producten waar palmolie eigenlijk in verwerkt is. Zo vind je palmolie in talloze producten, zoals pindakaas, chocoladepasta, chocolade en zelfs ijs. Omdat ik absoluut niet wil bijdragen aan deze verschrikkelijke praktijken heb ik besloten om over te stappen op palmolievrije producten. Daar zijn we enige maanden geleden al mee begonnen, maar in 2017 willen we helemaal palmolievrij leven.

Bewuster leven

Mindfulness

Met twee kinderen, een huishouden om te runnen en het zelfstandig ondernemerschap is het dagelijks leven behoorlijk hectisch. Je hebt het idee de hele dag te rennen en te vliegen en altijd, maar dan ook echt altijd, achter de feiten aan te lopen. Er zitten gewoon te weinig uren in een dag om alles te doen wat je wilt doen. Tijd vrijmaken voor mezelf, voor hobby’s of voor even niks doen is wel het laatste wat je wilt en kunt doen, en juist daarom zou ik het vaker moeten doen. Een rustmoment inbouwen in een dag voelt als verspilde tijd, maar juist dat rustmoment zou ervoor kunnen zorgen dat je de rest van de dag beter aankunt en meer in balans bent. Daarom ben ik sinds enkele maanden steeds meer bezig met yoga, meditatie en mindfulness. Ik merk dat ik het lastig vind om dit op regelmatige basis in te bouwen in mijn dag, maar het is wel echt nodig en ik hoop dat ik een beter ritme kan vinden in 2017 waar meer tijd is voor berusting en reflectie.

Vaker offline zijn

Zenmeditatie

Ja, ik weet het, het is een trend, maar soms is een trend ook gewoon een goede ontwikkeling. Ik probeer steeds bewuster te leven, meer stil te staan bij het hier en nu en meer de rust in mijzelf te vinden door middel van yoga, meditatie en mindfulness, maar die rust vinden wordt toch behoorlijk lastig als je altijd aan het scherm van je telefoon gekleefd zit. Ik heb nu eenmaal gekozen voor het bloggen en schrijven als carrière (een erg groot woord voor de omvang van mijn carrière, maar goed) en daar hoort een grote online aanwezigheid en het op het hoogte blijven van alles bij, maar het is ook wel eens goed om even offline te zijn en niet constant geprikkeld te worden. Mensen met een baan buitenshuis trekken de deur van het kantoor ‘s middags achter zich dicht en zijn vrij: als zelfstandige ben je nooit echt vrij en daarin schuilt het gevaar. Ik vind wat ik doe ontzettend leuk en ik wil er ook zoveel mogelijk mee bezig zijn, maar soms moet je er gewoon even afstand van nemen en tot rust komen. Daarom heb ik de notificaties van een flink aantal apps al uitgezet, heb ik me voorgenomen geen artikelen en social media meer te checken ‘s avonds en ontvang ik alleen nog maar e-mail op mijn telefoon tussen 08.00 uur en 20.00 uur, daarna is het over en kan het wachten tot de volgende dag.

Consuminderen

Alhoewel ik geen groot shopper ben merk ik, sinds ik er bewuster mee omga, hoezeer het consumeren in het dagelijks leven is gesleten. De laatste jaren proberen wij al steeds beter na te denken over onze consumentkeuzes door minder nieuw en juist voor duurzaam te kiezen, maar we zouden graag nog meer positieve stappen willen zetten door meer zelf te maken en nog vaker te kiezen voor tweedehands. Alhoewel ik niets heb tegen winkelen en het aanschaffen van mooie producten waar je blij van wordt denk ik wel dat we wat vaker stil kunnen staan bij wat we precies kopen en dat het helemaal niet nodig is dat dit altijd helemaal nieuw is. Gebruikte producten kunnen vaak prima nog een ronde mee en belasten de aarde niet nogmaals door het productieproces en het verbruik van grondstoffen. Daarnaast is tweedehands kopen en zelf maken vaak vele malen voordeliger en dus een stuk gunstiger voor de portemonnee. Ik begin januari in elk geval met de deelname aan de 6 months no new clothes-challenge.

Hebben jullie ook goede voornemens voor het nieuwe jaar? Ik wens jullie allemaal een gezellige en veilige jaarwisseling toe en alvast een fantastisch 2017!

Bron foto 6: Sarah Dorweiler, Evano CommunityThere are 14 comments

Add yours
 1. Linda

  De meeste dingen die je noemt zijn voor mij ook doorlopende uitdagingen. Daarnaast moet ik echt minder vaak en ver gaan vliegen!

  Het lijkt me belangrijk om eerst te bepalen waar je het milieu het meest mee belast, dus ik heb aan de hand van het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn een impactcalculator ontwikkeld waarmee je snel een overzicht krijgt: http://www.zaailingen.com/bereken-je-eigen-milieuimpact/

  Daarnaast heb ik een reeks aan challenges verzameld om vervolgens mee aan de slag te gaan: http://www.zaailingen.com/uitdaging-kies-je-challenge/

  De 6-months-no-new-clothes challenge is een goede aanvulling 🙂

 2. Marieke

  Herkenbaar lijstje. Ik ben ook geschrokken van het feit dat overal palmolie in zit. Wij zijn inmiddels overgestapt naar 100% pindakaas, dus dat is al een begin. Dit wil ik verder nog uitwerken in 2017. Vaker offline ben ik ook mee bezig. Ik heb dan een kantoorbaan, maar mijn werk speelt zich wel online af. En ‘s avonds blog ik. Ben dus constant bezig en dat is in combinatie met een gezin behoorlijk druk ja 🙂 Ik wens je een fijne jaarwisseling!

  • awkwardduckling

   Ik heb nu toevallig de pindakaas van De Pindakaaswinkel en mij bevalt deze goed, maar de heren in huis zijn nogal gecharmeerd van het welbekende pindakaasmerk ;). Het is inderdaad lastig als je een baan buitenshuis nog moet combineren met een blog, dan ben je echt de klok rond bezig op de computer. Ik hoop dat je in 2017 een goede balans hierin kunt vinden. Jij ook een fijne jaarwisseling!

 3. KouweKleren

  Mooie doelen heb je gesteld! Kijk er naar uit om je ontwikkelingen te blijven volgen. Palmolie is iets waar ik steeds meer over hoor, maar nog nooit echt bij stil heb gestaan. Weet jij of er al zoiets bestaat als een app (net als die voor microplastics) of een overzicht van producten? Dan kan ik daar ook eens naar kijken.


Post a new comment