SPEELregels

Maak het leven speelser met SPEELregels

Met het nieuwe jaar weer voor de deur wordt het tijd voor reflectie en vooral vooruitkijken. Wat is er het afgelopen jaar allemaal gebeurd? Wat heb ik dit jaar ondernomen en behaald? Wat kan er beter? Ik ben een sucker voor lijstjes en reflecteren, maar door deze nadruk op meetbare doelen, presteren en deadlines vergeet ik nog wel eens echt te genieten van het dagelijks leven. Ook aan het eind van dit jaar moet ik tot de conclusie komen dat ik door de hectiek van alledag weinig tot genieten van de kleine dingen ben gekomen en dat is dan ook echt iets waar ik het komende jaar meer bij stil wil staan. Het is voor ons volwassenen nog niet zo eenvoudig om even afstand te nemen van alles dat moet en het leven iets luchtiger en speelser te benaderen. Juist daarom bedacht Marieke van Bureau Play de SPEELregels: een kaartenset vol kleine ‘opdrachtjes’ om volwassenen in het dagelijks leven uit te dagen eens uit hun dagelijkse routine te stappen en op kleine avonturen te gaan om de speelsheid weer te introduceren in het dagelijks leven.

SPEELregels

SPEELregels is een kaartenset van Bureau Play, een initiatief van Marieke van Dam. Met Bureau Play zet zij zich in om het spelen weer terug te brengen in het volwassen leven. We spelen te weinig, doorbreken de dagelijkse routine en zelfopgelegde regels te weinig en daardoor ontbreekt het vaak aan spontaniteit en plezier. Door uit deze dagelijkse routine te stappen ontdek je nieuwe dingen in je omgeving, in huis en in jezelf en en dat is precies wat de SPEELregels doen. Deze kaartenset bestaat uit 52 kaarten met verschillende soorten opdrachten die kunnen worden uitgevoerd. Als je zin hebt in een nieuw avontuur of het doorbreken van de dagelijkse routine trek je een kaartje uit het pak SPEELregels en voer je de opdracht uit. De opdrachten in het pak kaarten zijn heel divers en kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden. Zo kun je de opdracht ‘Plak of teken iets liefs ergens op straat. Glimlach de komende dagen steeds even als je er langs loopt’ krijgen, maar ook ‘Ga in jouw omgeving naar een straat of wijk waar je nog nooit bent geweest. Bekijk het door de ogen van een toerist’. Deze laatste opdracht heb ik recent nog uitgevoerd, maar is iets wat ik mijn hele leven eigenlijk al af en toe doe. Ik vind het leuk om eens af te wijken van de gebruikelijke route en nieuwe straten en plekjes te ontdekken. Zo kom je tenslotte ook de leukste winkeltjes en restaurants tegen. Een andere opdracht is ‘Do it yourself. Maak zelf iets waarvan je gewend bent om het in de winkel te kopen’. Dit doe ik natuurlijk ook al met grote regelmaat door zelf verzorgingsproducten en schoonmaakproducten te maken, maar enige tijd geleden ben ik ook begonnen met het zelf maken van speelgoed voor mijn kinderen. Alhoewel het soms even lastig is vind ik het wel ontzettend leuk om te doen en je beleeft er daarna ook veel plezier aan als je kinderen volop lol hebben met datgene dat jij hebt gemaakt. Nog één van mijn favoriete kaartjes is ‘Kijk eens om je heen. Wat is het grappigste dat je ziet? Blijf er een paar minuten naar kijken’. Dit probeer ik sinds ik het kaartje heb getrokken ook steeds vaker te doen omdat het je ‘dwingt’ om wat meer in het moment te zijn en te genieten van de dingen om je heen, net als de opdracht ‘Ga op zoek naar verborgen geluiden. Luister heel goed. Welke geluiden hoor je die je eerst niet opvielen?’. 

SPEELregels

De boodschap van dit alles is natuurlijk om eens nieuwe dingen te ontdekken, iets anders te doen en te breken met je gewoontes. Natuurlijk hoef je de opdracht niet tot in detail te volgen: het is juist leuk om je eigen creativiteit de loop te laten. Wil je een echt speelse dag invoeren? Kies er dan bijvoorbeeld eens voor om al je keuzes te maken met behulp van iene miene mutte of roep heel vaak joepie (ja, dat zijn ook echte opdrachten!). Ik merkte al direct hoe moeilijk het eigenlijk is om te breken met de normale gang van zaken en dingen eens heel anders te doen. Waar je als kind onbevangen nieuwe ervaringen tegemoet treedt en geen problemen hebt met het doorbreken van ritmes valt het als volwassene nog niet mee om je even niet te conformeren aan de ‘gangbare’ norm. Je bent toch bang voor vreemde blikken en het onbekende. Juist daarom vond ik het een leuk experiment om met deze kaarten aan de slag te gaan. Bij een aantal kaarten moest ik toch even slikken en sommige opdrachten durfde ik niet zo goed aan, zoals ‘Klantenservice bellen? Voer het gesprek met een accent. Hoe slechter je het beheerst, hoe leuker’, maar de ‘kleinere’ opdrachtjes waar je even in het hier en nu mee wordt gezet en heel bewust bezig bent met jezelf en je omgeving vindt ik ontzettend leuk en fijn om te doen en écht een toevoeging aan mijn dagelijks leven.

SPEELregels

Leer meer over Bureau Play en de missie van Marieke om meer plezier en avontuur in ons volwassen leven te introduceren in haar TEDxApeldoorn talk. Wil je zelf ook een set SPEELregels bestellen? Breng dan een bezoek aan de website van Bureau Play. Vergeet ook niet jouw avonturen te delen met een foto of video op social media met de hashtag #speelregels. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd door Bureau Play. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours

Post a new comment