BlueCity

De circulaire economie van BlueCity in Rotterdam

Op steeds meer locaties in ons land worden oude, vaak ongebruikte, panden omgetoverd tot creatieve broedplaatsen waar kunstenaars, ondernemers en andere creatievelingen samenkomen. Voorbeelden hiervan zijn creatieve broedplaats Druk in Utrecht, de Biotoop in Haren en Lola in Amsterdam. Ook Rotterdam heeft zo’n broedplaats waar diverse creatievelingen en ondernemers samen werken aan een groot circulair centrum en wel op een heel bijzondere locatie: BlueCity is namelijk gevestigd in een oud zwembad!

BlueCity

In het oude tropisch zwemparadijs Tropicana aan de Maasboulevard in Rotterdam is sinds begin 2016 een nieuw circulair ecologisch centrum ontstaan: BlueCity. In deze creatieve hub hebben ongeveer 50 ondernemers en creatievelingen zich verzameld om van 12.000 m2 tropisch zwemparadijs een blauwe economie te maken. Ik hoor je denken: een blauwe economie? Jazeker. De ondernemers van BlueCity zetten zich namelijk niet alleen in voor duurzaamheid, ze werken actief aan een nieuwe circulaire economie waarin afval niet bestaat, er wordt gewerkt met de materialen die voor handen zijn en er wordt uitgegaan van samenwerking in plaats van concurrentie. Door deze unieke opvatting en samenwerking vullen de ondernemers elkaar perfect aan en ontstaat een fantastisch netwerk dat als voorbeeld kan dienen voor de rest van de stad, het land en de wereld.

BlueCity

In BlueCity zijn verschillende ondernemers gevestigd die nauw met elkaar samenwerking in dit unieke centrum. Zo vind je hier onder andere bar-restaurant Aloha, meubelmaker Okkehout, stadsimker Abderrahim Bouna, oesterzwammenkwekerij RotterZwam, duurzaam leerproducent FruitLeather, producent van kokedama’s en nog veel meer leuks Loot (te zien op de allereerste foto), kwekerij Rebelurbanfarms, de organisatie van streekmarkt Rotterdamse Oogst en spirulinaproducent Spireaux. Deze bedrijven werken naast elkaar en met elkaar. Zo gebruikt RotterZwam de koffieprut van Aloha voor hun oesterzwammen en staan deze oesterzwammen weer op het menu bij Aloha. De CO2 van RotterZwam wordt gebruikt door Spireaux, de bijenwas van de stadsimker wordt gebruikt door Okkehout en in het BlueCity Lab wordt het mycelium van RotterZwam gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen. Dit is slechts een greep uit de fantastische circulaire economie binnen BlueCity.

BlueCity

Natuurlijk willen de ondernemers van dit bijzondere centrum succesvol ondernemen, maar hun doelen zijn hoger dan enkel dat. Ze willen blijven innoveren met hun ondernemingen en ideeën, afval verminderen door dit als grondstof te beschouwen, werkgelegenheid scheppen en sociaal kapitaal opbouwen. Met al deze idealen en mogelijkheden biedt BlueCity de perfecte locatie en sfeer voor startende ondernemers die graag bij willen dragen aan een mooiere wereld en een groene, of in dit geval blauwe, economie.

BlueCity

Naast een fantastische locatie voor ondernemers worden er ook allerlei activiteiten georganiseerd bij BlueCity. Daarnaast zijn er ook locaties te reserveren voor diverse gelegenheden. Houd een vergadering in Het Bubbelbad of in de Tropenkas, een groepsbijeenkomst in de RotterZwamruimte of een groots feest in de Balzaal. Ook als zelfstandig ondernemer kun je terecht bij BlueCity. Zo zijn er diverse flexplekken te huur, maar kun je met een abonnement ook toegang krijgen tot alle faciliteiten van het BlueCity Lab en gebruik maken van alle apparaten voor jouw eigen idee of onderzoek. Op deze manier heb je op een heel eenvoudige manier toegang tot onder andere een 3D printer, een CNC-freesmachine, een lasercutter, een hout- en biokunststofwerkplaats, een wetlab voor biowetenschappelijk onderzoek en zelfs het taste lab.

BlueCity

Je vindt BlueCity aan de Maasboulevard 100 in Rotterdam. Voor meer informatie over de diverse ondernemers van BlueCity, de circulaire economie en de vele mogelijkheden en activiteiten van het centrum kun je een bezoek brengen aan de website van BlueCity.

Ook leuk in Rotterdam:

Bron foto’s: BlueCity

1 gedachte over “De circulaire economie van BlueCity in Rotterdam”

  1. Ik heb deze foto’s van Tropicana van één van de ondernemers daar ontvangen dus ik heb de rechten niet zelf. Als je gebruik wilt maken van één van de foto’s kun je contact opnemen met Tropicana en dan kunnen ze wel een selectie toesturen waarschijnlijk. Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *