kleding

6 months no new clothes challenge

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en ik geniet elk jaar weer van deze tijd van het jaar. De lucht lijkt vol te zijn van verwachtingen, positiviteit en goede voornemens. Natuurlijk neem ik zelf ook de tijd om eens stil te staan bij het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar en maak ik ook de nodige goede voornemens. Eén zo’n voornemen, waar ik dit jaar ook al mee ben begonnen, maar wat ik komend jaar verder wil voortzetten, is het afstand nemen van fast fashion. Ik ben geen groot kledingshopper, ik ga niet mee met de laatste modetrends en ik geef niet graag geld uit aan kleding, maar toch is het zelfs voor mij moeilijk om meer verantwoorde keuzes te maken op het gebied van mode. De meeste kleding in de grote winkels is niet eerlijk en duurzaam geproduceerd, zoals je ook hier kunt lezen, maar het kiezen voor duurzamere alternatieven staat de portemonnee niet altijd toe en is niet altijd even eenvoudig. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven op fast fashion waar je voor kunt kiezen. Zo kun je kleding zelf maken, online en offline op steeds meer plekken shoppen voor tweedehands kleding en zijn er steeds meer kledingruil en -leeninitiatieven in Nederland. Wil jij ook eens ontdekken op welke manieren je jouw garderobe kunt verduurzamen? Doe dan mee met de 6 months no new clothes challenge!

De 6 months no new clothes challenge is opgezet door Joy Bomer van Everyday Escapism. Deelnemers aan de challenge kiezen ervoor om gedurende 6 maanden geen nieuwe kleding te kopen. Je mag wel zelf kleding maken, kleding ruilen of tweedehands kleding kopen, maar niets nieuws uit de winkels. Met de challenge hoopt Joy aan een grote groep mensen te laten zien dat het helemaal niet nodig is om mee te doen in de mallemolen van massaconsumptie en fast fashion en dat er genoeg mogelijkheden zijn om er leuk, verzorgd en modieus bij te lopen zonder geld uit te geven aan de nieuwste collecties in de rekken van de grote ketens. Ik vind het een fantastisch initiatief en ga zeker meedoen met de challenge. Ik ben al heel bewust bezig met het verduurzamen van mijn garderobe, maar ik merk dat het moeilijk is om leuke, duurzame en betaalbare kleding te vinden als je een uitgesproken (lees: bonte, kleurige, zwierige) smaak hebt en geen maatje 36/38. Ik ben ook erg benieuwd naar alle tips om toch een leuke, gevarieerde en ‘eigen’ garderobe te hebben. Ik ben wel dringend toe aan nieuwe kleding, dus ik ga het er zeker eens op wagen!

Je kunt natuurlijk op elk moment van het jaar starten met de 6 months no new clothes challenge, maar het is natuurlijk wel heel leuk om het nieuwe jaar met dit goede voornemen te beginnen. Volg vooral ook Everyday Escapism om gedurende de 6 maanden van de challenge op de hoogte te blijven van hoe het Joy vergaat en om geïnspireerd te raken door haar tips en artikelen. Doe je mee met de challenge? Vergeet dan vooral ook niet om lid te worden van de Facebookgroep van de #6monthsnonewclothes challenge en deel jouw ervaringen met de hashtag #6monthsnonewclothes.There are 2 comments

Add yours
  1. Bianca van Dalen

    Leuk initiatief! Ik denk dat de kunst is regelmatig kijken of er wat voor je bij hangt in de kringloop, of je het nu direct nodig hebt of niet. Als je een spijkerbroek nodig hebt omdat je laatste tot de draad versleten is dan hangt er niets, maar heb je hem niet acuut nodig dan loop je ertegenaan. Niet dat je dan dus zoveel moet gaan shoppen dat je kasten uitpuilen, maar de nood voor zijn is handig!


Post a new comment