Pachamamaï

Zero waste verzorgingsproducten van Pachamamaï

Naast de dagelijkse boodschappen is de badkamer één van de plekken waar heel veel (plastic) afval wordt gecreëerd door de talloze flessen, tubes en andere verpakkingsvormen. Dat moet natuurlijk anders en dat kan ook heel eenvoudig anders. Het zelf maken van verzorgingsproducten is relatief eenvoudig: zo maak ik zelf al handzeep, lippenbalsem, scrub en deodorant en kun je bijvoorbeeld ook zelf tandpasta en zelfs make-up maken. Mocht je toch geen zin hebben in experimenten in de keuken dan zijn er genoeg duurzame zero waste alternatieven op de markt. Van Iris, de eigenares van de webshop Druantia, mocht ik kennismaken met de zero waste verzorgingsproducten van Pachamamaï.

Pachamamaï is een van origine Franse coöperatie die ambachtelijke verzorgingsproducten op de markt brengt. De producten worden gemaakt van veelal fair trade en biologische ingrediënten en het assortiment is, naast (nagenoeg) zero waste, ook nog eens 100% natuurlijk, vegan en dierproefvrij! In het assortiment van Pachamamaï vind je shampoobars, soapbars, een deostick en tandpasta. Alle producten zijn zo duurzaam mogelijk verpakt. Zo worden de bars geleverd in een kartonnen verpakking en de tandpasta in een blikje. Ik heb de producten van Pachamamaï opgestuurd gekregen door Druantia, een webshop vol met natuurlijke en duurzame verzorgingsproducten waarvan de eigenares, Iris, er zelfs voor zorgt dat de verzending zo duurzaam mogelijk plaatsvindt. Zo is het papier dat wordt gebruikt voor de bonnen en informatiebladen gemaakt van 100%  gerecycled materiaal en zonder synthetische witmakers tot stand gekomen. De verpakkingen zelf zijn gemaakt van gerecycled karton, gevuld met biologisch afbreekbare verpakkingschips (een bijproduct van de maïsteelt en volledig composteerbaar) en de verpakkingen worden dichtgemaakt met papiertape in plaats van plastic tape. Hier kun je dus met een gerust, groen hart bestellen. Ik heb alle producten natuurlijk uitvoerig getest en laat jullie vandaag weten hoe deze zijn bevallen.

Pachamamaï

De shampoobar van Pachamamaï is verkrijgbaar in 4 soorten: glamourous, notox, pure en sweetie. Ik koos ervoor om de shampoobar Pure te testen omdat de shampoo bedoeld is voor het hele gezin en geen heel uitgesproken geur kan hebben. Ik was niet geheel onbekend met het gebruiken van een shampoobar: hiervoor gebruikte ik al zo’n 1,5 jaar de shampoobars van Lush en dat is altijd goed bevallen. Als je gewend bent aan vloeibare shampoo is het even wennen om over te stappen op een shampoobar. Een shampoobar gebruik je door het blok te laten schuimen tussen je handen en dit schuim vervolgens door je haar heen te masseren. De rest van het proces is precies hetzelfde. Na gebruik laat je de shampoobar drogen aan de lucht, bijvoorbeeld op een zeepkussen. De shampoobar pure is een milde shampoo met klei, pepermunt en wonderolie. Het haar wordt gereinigd door de klei en de wonderolie zou het haar versterken. Ik gebruik de shampoobar nog niet zo lang dat ik daarover kan oordelen, maar ik ben tot nu toe ontzettend blij met deze shampoo. De bar is eenvoudig in gebruik, ruikt heerlijk door de pepermuntolie en mijn haar wordt er heerlijk schoon en zacht van. Eén shampoobar gaat net zo lang mee als twee flessen vloeibare shampoo, al weet ik uit ervaring dat ik eigenlijk nog langer doe met een shampoobar omdat ik van vloeibare shampoo altijd teveel gebruikte. De shampoobars zijn 65 gram en kosten €9,95 per stuk.

De soapbar van Pachamamaï is ook verkrijgbaar in 4 soorten: amanthe, bluette, calenduline en chemin d’alep. Ik denk dat ik hier toch persoonlijk een verkeerde keuze heb gemaakt want ik koos ervoor op de chemin d’alep te testen, die toch wel heel uitgesproken naar laurier geurde. Op zich niet verkeerd, maar ik vond de geur toch ietwat overweldigend in de badkamer. In tegenstelling tot de shampoobar vind ik het gebruik van een soapbar toch ietwat wennen omdat je deze direct op de huid gebruikt en mijn huid na gebruik ook wat stroef aanvoelde. Deze bar was geschikt voor de gevoelige huid, maar wellicht zou een andere bar uiteindelijk beter geschikt zijn voor mij. De zeep bevat een hoog gehalte aan voedende en hydraterende oliën en boter en droogt de huid niet uit en de etherische laurierolie zou huidirritatie moeten verlichten en herstellen. De soapbars zijn 100 gram en kosten €7,95 per stuk.

Pachamamaï

Naast de zeep en shampoo van Pachamamaï mocht ik ook de natuurlijke deodorantstick uitproberen. Deze aluminiumvrije deodorant is op basis van natriumbicarbonaat en zilver om bacteriën te elimineren, klei om het zweet te absorberen en geranium, salie en pompelmoes voor de geur. Je gebruikt de deodorant op een ietwat vochtige huid en dan laat je de deodorant aan de lucht drogen. Ik had nog geen ervaring met dit soort deodorants: tot voor kort gebruikte ik rollers en daarna smeerbare deodorant en ik geef nog steeds de voorkeur aan deze soorten deodorant. Ik had met het smeren van de deodorantstick niet het gevoel dat het effect had en omdat deze eigenlijk reukloos is had ik niet zo’n beschermd gevoel als bij andere deodorants die ik heb geprobeerd. Ik zweet van mijzelf ook niet zoveel dus ik weet niet hoe effectief de deodorant is als je meer transpireert. De deodorant is verkrijgbaar voor €8,95.

De tandpasta crystal is een tandpasta op basis van klei welke wordt geleverd in een superhandig blikje. Om de tandpasta te gebruiken maak je de tandenborstel licht vochtig en scrub je twee- of driemaal over de tandpasta. Daarna poets je gewoon zoals je gewend bent. De tandpasta is wel even wennen als je nog nooit met een ‘ander’ soort tandpasta hebt gepoetst. Het schuimt minder dan ‘reguliere’ tandpasta en smaakt natuurlijk net iets anders, maar ik ben er erg over te spreken. De smaak is aangenaam door de toevoeging van munt en je hebt echt het gevoel dat je tanden goed schoon worden. De tandpasta werkt op basis van xylitol om de zuurtegraad in de mond te verlagen waardoor bacteriën minder de kans krijgen zich te ontwikkelen en de krijtsteenpoeder en klei zorgen voor een milde reiniging. De munt helpt bij de bestrijding van tandsteen en zorgt voor een frisse adem. De tandpasta is vrij van fluoride en SLS en natuurlijk net zoals alle andere producten van Pachamamaï dierproefvrij, vegan en 100% natuurlijk. Vergeet niet het potje aan de lucht te laten drogen voordat je de deksel erop draait, dan blijft de tandpasta lang goed en gaat deze even lang mee als twee tubes ‘reguliere’ tandpasta. Is het blikje leeg dan kun je deze weer vullen met een navulling of gebruiken als handig blikje voor bijvoorbeeld lippenbalsem. De tandpasta is te bestellen voor €8,95 per blikje en een navulling kost €7,95.

Al met al ben ik erg onder de indruk van de producten van Pachamamaï. De kernwaarden van het bedrijf zijn fantastisch en ik vind het erg fijn dat je met de producten van dit mooie merk niet alleen gebruik maakt van 100% natuurlijke verzorging, maar dat je ook nog eens goed voor mens, dier en milieu bezig bent. Het bedrijf weet hiermee alles wat ik belangrijk vindt in verzorgingsproducten te combineren en dat maakt voor mij van vooral de shampoobar en de tandpasta een nieuwe favoriet in mijn badkamer.

Deze review is geschreven in samenwerking met Druantia en bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours