winkel etalage

#onepieceamonth

Met het aflopen van mijn Buy Nothing New-maand ben ik natuurlijk niet van plan om de komende maanden als een malle te consumeren. Ik ben nooit zo’n koopgraag type geweest en met het verduurzamen van mijn leven ben ik ook steeds bewustere keuzes gaan maken qua producten die we in huis halen. Ik schiet soms wel eens door naar de andere kant: als ik bijvoorbeeld op zoek ben naar kleding kan ik er soms maanden over doen en dan nog niet slagen omdat ik op zoek ben naar dat ene item: duurzaam geproduceerd, van biologisch geteeld materiaal, zonder dierlijke producten, niet al te duur en ook nog in mijn maat. Het lijkt me overbodig om te stellen dat je dan niet al te vaak slaagt tijdens het winkelen. Een groot obstakel bij het aanschaffen van duurzame nieuwe kleding is toch de prijs. Duurzame en eerlijke mode is nu eenmaal een stuk duurder en, laat ik dat er ook direct aan toevoegen, geheel terecht! De mode in de meeste winkels wordt tegen bodemprijzen aangeboden en dat is gewoonweg onmogelijk eerlijk en duurzaam geproduceerd voor die prijs. Het verduurzamen van de garderobe is dan ook iets wat je beter geleidelijk aan kunt doen en daar is het #onepieceamonth concept ideaal voor. Hierbij kies je heel bewust voor het aanschaffen van slechts één nieuw kledingstuk per maand.

#onepieceamonth is een challenge bedacht door Karin Barnhoorn van Chapter Fifty die na het zien van de documentaire The True Cost haar ogen niet meer kon en wilde sluiten voor alle misstanden in de modeindustrie. Ze besloot het roer om te gooien en haar garderobe te verduurzamen door minder te consumeren en meer te kiezen voor kwaliteitsproducten. Dit deed ze door slechts één item per maand te kopen en zo meer na te denken over wat echt onmisbaar is in de garderobe, meer geld uit te geven aan één item en niet meer mee te gaan met de fast fashion. Door #onepieceamonth consumeer je veel bewuster en hecht je veel meer waarde aan de mooie stukken kleding die je wel in je kast toelaat.

#onepieceamonth

Maar waarom is het zo belangrijk om te kiezen voor duurzamere en eerlijkere mode en niet gewoon te kopen wat er in de meeste winkels hangt? Omdat de prijs van de meeste kleding van de grotere ketens, ook wel fast fashion genoemd, niet realistisch is. Omdat de kleding wordt gemaakt door mensen in lagelonenlanden die schandalige uren maken voor een hongerloon. Omdat ze tijdens dat werk worden blootgesteld aan allerlei gezondheidsrisico’s door de schadelijke stoffen waar ze mee werken en de soms zelfs gevaarlijke werkomstandigheden. Omdat onze kleding wordt geproduceerd van grondstoffen die niet duurzaam zijn verkregen. Omdat onze kleding tot stand komt met gebruik van levensgevaarlijke stoffen. Omdat onze kleding gemaakt is om maar kort mee te gaan. Omdat onze kleding de natuur verontreinigd. Zal ik nog even doorgaan? Meer dan genoeg redenen om wat vaker stil te staan bij wat we kopen en op een andere manier onze garderobe samen te stellen.

Ben je geïnspireerd door deze challenge en wil je zelf ook jouw garderobe geleidelijk aan verduurzamen? Kies dan bijvoorbeeld eens vaker voor tweedehands kleding, kledingruil of het lenen van kleding of duurzame labels. Ook voor mode in iets grotere maten zijn er duurzame mogelijkheden. Voor een mooi overzicht van duurzame kledingmerken en -winkels kun je een kijkje nemen op de website van When Sara Smiles of Kouwe Kleren.

Bron foto 1: WDnetStudio @ https://pixabay.com/
Bron foto 2: Hannah Morgan @ https://unsplash.com/
Bron foto 3: Fair Fashion Festival Groningen
Bron foto 4: http://fashionrevolution.org/There are 2 comments

Add yours
  1. Bianca

    Goed dat hier bij stil word gestaan. Ik doe zelf heel lang met mijn kleding, maar ik kan me voorstellen dat voor een echte shopaholic dit een lastige challenge is. Ik koop bijna alleen kleding als het echt nodig is, vaak vallen dan de gaten in het te vervangen kledingstuk. Behalve als ik in de kringloop toevallig tegen iets geweldigs aanloop, dan neem ik het wel meteen mee.

    • awkwardduckling

      Ik heb hetzelfde ‘probleem’ en ik hoop daar binnenkort toch echt verandering in te brengen want het is natuurlijk heel duurzaam om bijna nooit nieuwe kleding te kopen, maar echt handig is het soms niet. Ik vind het idee van een capsule garderobe met duurzaam gekozen items echt heel fijn en ga daar ook aan werken als het even kan.


Post a new comment