netflix

5 tips om te minimaliseren op cd’s en dvd’s

De meeste mensen die bezig zijn met minimaliseren en opruimen in huis lopen tegen een aantal problemen aan. Zo heb je wellicht te maken met onwil van huisgenoten, tijdgebrek, maar veel mensen kampen ook met een uitgebreide collectie aan boeken, cd’s en dvd’s waar ze maar moeilijk afstand van kunnen doen. Jaren geleden was het natuurlijk heel gebruikelijk om een uitgebreide keuze aan leesvoer, films en muziek in huis te hebben, maar met de huidige digitalisering is het eigenlijk helemaal niet meer nodig en is alles met een eenvoudige muisklik binnen handbereik en als je geen groot fan bent van de digitale wereld dan kunnen de meeste items ook wel geleend worden. Hét perfecte moment dus om afstand te doen van deze collecties. Dit scheelt niet alleen veel ruimte in huis, maar is ook nog eens veel duurzamer dan het kopen van producten. Wil jij ook afstand doen van (een deel van) jouw cd’s, dvd’s en boeken, maar durf je het nog niet zo goed aan? Misschien maken de tips die ik de komende tijd zal delen het een stuk eenvoudiger om te minimaliseren op deze dingen. Vandaag deel ik 5 tips die het minimaliseren op cd’s en dvd’s een stuk eenvoudiger maken.

Vorige week besprak ik al 5 handige tips en alternatieven om te minimaliseren op boeken en tijdschriften en vandaag wil ik graag meer aandacht besteden aan het opruimen van de (vaak) uitgebreide collectie aan cd’s en dvd’s. Ik had er in de eerste instantie ook best wel moeite mee om afstand te doen van mijn favoriete muziek, films en boeken. Daarom heb ik bewust gekozen voor het opruimen van deze producten in stappen. Eerst heb ik afstand gedaan van alle dingen die toch niet erg belangrijk voor me waren. Deze items heb ik verkocht of weggegeven: dat geeft ook weer een fijn gevoel omdat je er iemand anders weer blij mee hebt gemaakt. Daarna ben ik actief op zoek gegaan naar alternatieven voor mijn dvd’s, cd’s en boeken. Met zoveel digitale mogelijkheden was dit ook binnen handbereik en mijn meest favoriete films en cd’s heb ik gekopieerd op mijn computer zodat ik er niet definitief afscheid van hoefde te nemen. Dit maakt het opruimen van spullen een stuk eenvoudiger. Nu heb ik slechts enkele cd’s en dvd’s over die echt nog emotionele waarde hebben. Wie weet doe ik daar ook ooit afstand van, maar voor nu vind ik dit een prima oplossing en heb ik mijn favorieten altijd bij de hand met onderstaande oplossingen.

#1 Netflix

Netflix

De meest eenvoudige manier om toch te kunnen genieten van jouw favoriete films en series zonder een hele collectie dvd’s (of bij sommige mensen thuis zelfs nog videobanden!) is via een platform als Netflix. Binnen relatief korte tijd heeft dit medium enorm aan populariteit gewonnen in ons land en daarmee is ook gelijk het aanbod enorm toegenomen. Met de streamingdienst Netflix krijg je op jouw televisie, desktop, tablet of telefoon toegang tot een grote selectie aan films en series uit binnen- en buitenland. Het enige nadeel aan Netflix is dat het regelmatig voorkomt dat bepaalde series en films van het platform worden verwijderd. Je bent er dus niet altijd van verzekerd dat jouw favorieten altijd beschikbaar zijn. Naast Netflix zijn er trouwens meer soortgelijke diensten, zoals Videoland en HBO. Helaas beschikt geen enkel platform tot nu toe over alle (up to date) films en series waardoor je soms achter het net vist.

#2 Spotify

Spotify

Net als Netflix een haast onmisbare streamingdienst is voor films en series is Spotify bijna onmisbaar wanneer het aankomt op jouw favoriete muziek. In plaats van een tastbare muziekbibliotheek bewaar je hier al jouw favoriete muziek op dit platform. In tegenstelling tot Netflix verdwijnt jouw zorgvuldig samengestelde selectie niet zomaar en naast het bijhouden van je eigen muziekbibliotheek en het samenstellen van afspeellijsten kun je met Spotify ook heel eenvoudig nieuwe muziek ontdekken door moodlists, suggesties en vergelijkbare artiesten. Helaas weigeren sommige artiesten hun muziek beschikbaar te stellen via Spotify, maar deze groep muzikanten wordt gelukkig steeds kleiner. Natuurlijk is Spotify niet de enige streamingdienst op de markt. Je kunt ook kiezen voor alternatieven als Deezer, Tidal of Napster.

#3 YouTube

laptop

Je moet ervan houden, maar YouTube heeft echt de toekomst en biedt iedereen toegang tot een oneindige database aan muziek en filmpjes. Verwacht hier geen volledige films en afleveringen van series (en als die er al opstaan dan worden ze vaak rap verwijderd), maar de meeste artiesten delen hun muziek wel via YouTube en ook voor meer exclusievere opnames ben je hier aan het juiste adres. Via YouTube kun je je abonneren op bepaalde kanalen zodat je nooit een update hoeft te missen en je maakt ook heel eenvoudig een eigen playlist aan. Een groot nadeel aan de gratis variant van YouTube is wel dat je wel erg vaak reclame tussendoor krijgt wat het kijk- en luisterplezier aanzienlijk verstoort.

#4 Bibliotheek en videotheek

dvd collectie

Helaas hebben de meeste videotheken in ons land de deuren moeten sluiten, maar enkele videotheken bieden online nog hun diensten aan, zoals Videoland en Pathé Thuis. In tegenstelling tot diensten als Netflix betaal je hier per film en niet voor een abonnement. Gelukkig zijn de uitleendiensten van de videotheek wel grotendeels opgevangen door de bibliotheek. De bibliotheek is allang niet meer alleen goed voor het lenen van boeken en tijdschriften. De meeste moderne bibliotheken beschikken ook over een aanzienlijke collectie films en muziek en ook deze media zijn te leen. Vaak moet je hier wel een uitgebreider abonnement voor afsluiten, maar als je veelvuldig gebruik maakt van deze dienst is dat zeker de moeite waard.

#5 Kringloopwinkel

cd collectie

Omdat heel veel mensen zich tegenwoordig bezighouden met minimaliseren en afstand doen van hun cd- en dvd collectie is het aanbod bij de meeste kringloopwinkels heel erg ruim. Je vindt hier relatief nieuwe en moderne muziek en films en vanwege de vaak kleine prijsjes is het erg makkelijk om eens een film of cd mee te nemen en nog makkelijker om er na het kijken of luisteren ook weer afstand van te doen door het terug te brengen naar de kringloopwinkel.

5 tips om te minimaliseren op cd's en dvd's

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *