groente

Boeren & Buren

Via het leuke blog Leven Om Te Eten van Tamara maakte ik enkele maanden geleden kennis met Boeren & Buren: een voor Nederland relatief nieuw platform dat rechtstreeks van de boer kopen een stuk toegankelijker maken. Nu is een platform dat de verkooppunten van lokale producenten in beeld brengt niet geheel nieuw: al eerder heb ik jullie kennis laten maken met initiatieven als Buitenmarkt, Lekker naar de Boer, Van Eigen Erf, Willem & Drees, Uit de Grond en ZTRDG. Toch is Boeren & Buren een broodnodige toevoeging aan dit aanbod en vandaag laat ik jullie weten waarom.

Natuurlijk kun je voor de aankoop van verse, lokale producten altijd een bezoek brengen aan één van de boerenmarkten bij jou in de buurt, maar helaas vinden deze maar af en toe plaats en zijn lang niet alle lokale ondernemingen hier aanwezig. Om écht lokaal en vers te eten op ieder moment van de week zijn de platformen die ik eerder al noemde echt een uitkomst. Of je nu jouw verse boodschappen thuisbezorgd wilt krijgen of zelf een bezoek wilt brengen aan een lokale boerderij, het kan allemaal. Persoonlijk vind ik een bezoek aan een lokale producent altijd dat beetje extra geven aan de aankopen: je kunt zien hoe een product tot stand is gekomen, in gesprek gaan met de producent en kennismaken met het gehele aanbod van de winkel/boer/producent. Maar niet iedereen heeft hier de tijd of gelegenheid voor. Boeren & Buren weet hier een perfecte tussenweg in te bereiken door mensen de kans te geven om online hun bestelling te doen bij lokale ondernemers en deze af te laten halen op een vast moment in de week bij de lokale Buurderij. Zo krijg je wel de kans om de producenten te ontmoeten, maar hoef je niet alle lokale producenten zelf te bezoeken.

Boeren & Buren wil met dit platform en concept, wat sterk lijkt op dat van de Streekboer, korte ketens ontwikkelen en klant en producent weer tot elkaar brengen. Klanten krijgen de kans om weer opnieuw kennis te maken met de smaken van hun streek en het seizoen en de transparantie en onderlinge banden in de keten worden op deze manier versterkt. De lokale Buurderij wordt georganiseerd door initiatiefnemers uit de regio. Zij zorgen ervoor dat de beste producenten en mooiste producten uit de regio worden aangeboden aan geïnteresseerden en organiseren de online verkoop. Daarna wordt er een plaats en tijdstip bepaald waarop alle klanten en producenten samenkomen om de aankoop af te ronden en waar de producten kunnen worden opgehaald.

Wat Boeren & Buren zo uniek maakt in vergelijking tot soortgelijke platformen is dat het een internationaal overzicht geeft van lokale Buurderijen. Zo zie je in één oogopslag de deelnemers in Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Zwitserland en Spanje. Helaas komt het platform in ons land tot nu toe nog niet echt van de grond, maar ik hoop natuurlijk van harte dat hier de komende tijd verandering in komt. Breng eens een bezoekje aan de website van Boeren & Buren en wie weet vind jij, of iemand uit jouw omgeving, het wel leuk om een eigen Buurderij op te zetten!

Update: Nog geen jaar later is Boeren & Buren al flink gegroeid. Je kunt nu al Buurderijen vinden in Assen, Purmerend, De Rijp, Hollandsche Rading, Utrecht, Leiden, Rotterdam, Nijmegen, Helmond en op diverse plekken in Amsterdam. 

5 gedachten over “Boeren & Buren”

      1. Hoi Jacqueline en awkward duckling, wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn! We hebben het afgelopen half jaar hard gewerkt en as. dinsdag is het dan eindelijk zover, de opening van de allereerste Buurderij in Nederland! Dinsdag van 18-20u bij De Ceuvel in Amsterdam. De online verkoop is open en wees welkom bij de feestelijke opening! Groetjes van Lesley van Boeren & Buren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *