minimaliseren

5 tips om te minimaliseren op boeken en tijdschriften

De meeste mensen die bezig zijn met minimaliseren en opruimen in huis lopen tegen een aantal problemen aan. Zo heb je wellicht te maken met onwil van huisgenoten, tijdgebrek, maar veel mensen kampen ook met een uitgebreide collectie aan boeken, cd’s en dvd’s waar ze maar moeilijk afstand van kunnen doen. Jaren geleden was het natuurlijk heel gebruikelijk om een uitgebreide keuze aan leesvoer, films en muziek in huis te hebben, maar met de huidige digitalisering is het eigenlijk helemaal niet meer nodig en is alles met een eenvoudige muisklik binnen handbereik en als je geen groot fan bent van de digitale wereld dan kunnen de meeste items ook wel geleend worden. Hét perfecte moment dus om afstand te doen van deze collecties. Dit scheelt niet alleen veel ruimte in huis, maar is ook nog eens veel duurzamer dan het kopen van producten. Wil jij ook afstand doen van (een deel van) jouw cd’s, dvd’s en boeken, maar durf je het nog niet zo goed aan? Misschien maken de tips die ik de komende tijd zal delen het een stuk eenvoudiger om te minimaliseren op deze dingen. Vandaag deel ik 5 tips die het minimaliseren op boeken en tijdschriften een stuk eenvoudiger maken.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik van alle producten in huis toch wel erg gehecht ben aan mijn boekencollectie. Veel boeken hebben een emotionele waarde en ik vind boeken in huis altijd iets gezelligs hebben. Toch had ik met de jaren zo ontzettend veel boeken verzameld dat ik er geen ruimte meer voor had. Het moment was aangebroken om eens flink met de bezem door mijn collectie te gaan. Ik heb nu alleen nog de boeken over die echt belangrijk zijn voor mij, mijn man of mijn kinderen en we kopen eigenlijk geen nieuwe boeken meer tenzij we dit écht een toevoeging vinden aan onze collectie. Voor alle andere tijdschriften en boeken die we graag willen lezen maken we gebruik van onderstaande alternatieven.

#1 Blendle

Blendle

Voor het bijhouden van de actualiteiten en het lezen van tijdschriften en kranten is een platform als Blendle ideaal! Blendle is een online platform waar je altijd toegang hebt tot jouw favoriete kranten en tijdschriften. Via de desktop, tablet of telefoon heb je toegang tot zowel nationale als internationale tijdschriften en kranten en je betaalt hier slechts per gelezen artikel en niet voor een hele editie. Zo hoef je geen tijdschriften meer te kopen om slechts enkele artikelen te lezen en heb je jouw favoriete tijdschriften als het ware in jouw broekzak. Dat is nog eens minimaliseren! Het platform maakt het ook nog eens heel eenvoudig om op de hoogte te blijven van jouw interesses, wat jouw vrienden en kennissen lezen en nieuwe publicaties van jouw favoriete tijdschriften en kranten. Het aanmelden bij Blendle is gratis en je krijgt een starttegoed van €2,50 om kennis te maken met de dienst en om uit te vinden of het iets voor jou is.

#2 E-books

Kindle

E-books zijn de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Niet gek natuurlijk, want met een e-reader heb je jouw hele bibliotheek met favoriete boeken altijd bij de hand, wat minimaliseren op boeken een stuk eenvoudiger maakt, en het lezen van boeken via de e-reader is steeds prettiger geworden met geavanceerde apparaten van bijvoorbeeld Kindle en Kobo. Toch vind ik persoonlijk e-books nog altijd wat aan de prijzige kant en lang niet alle boeken zijn als e-book beschikbaar. Gelukkig zijn er ook steeds meer diensten die het lezen van e-books toegankelijk maken en onbeperkt aanbieden voor een vaste prijs per maand. Eén zo’n dienst is Bliyoo: een initiatief van boekenwinkel Bruna waarbij je voor een vast bedrag per maand toegang krijgt tot een ruime collectie aan e-books en online tijdschriften. Er komen steeds meer van dit soort initiatieven op de markt en als we kijken naar de populariteit van diensten als Spotify en Netflix is het niet meer dan logisch dat er volop ruimte is voor een soortgelijk initiatief voor boeken en tijdschriften.

#3 De bibliotheek

bibliotheek

Kun je toch niet wennen aan het digitaal lezen van tijdschriften en boeken, staar je liever niet zo lang naar een scherm of ben je erg gehecht aan het gevoel en de geur van boeken dan is het lenen van tijdschriften en boeken een heel goed alternatief. Lidmaatschappen bij de bibliotheken in ons land lopen al jaren terug, maar ik snap werkelijk waar niet waarom. Het is toch heerlijk om rond te neuzen in een bibliotheek? Het aanbod is er vaak erg ruim en ik vind het persoonlijk ook heerlijke plekken om rustig te werken of een boek te lezen. Voor een paar tientjes heb je een uitgebreid jaarabonnement en leen je jouw favoriete boeken wanneer het jouw uitkomt. Dit is sowieso een stuk voordeliger dan het aanschaffen van diverse boeken en tijdschriften. Ik kom met zeer grote regelmaat in de bibliotheek en ik kan iedereen een bezoek aan de centrale bibliotheek van Amsterdam vlakbij het centraal station van harte aanbevelen en, als je kinderen hebt zeker, een bezoek aan de CODA bibliotheek in Apeldoorn.

#4 Boeken tweedehands kopen

boeken

Als je gek bent op snuffelen tussen boeken dan is het shoppen op de boekenafdeling bij de kringloopwinkel ook écht een aanrader. De meeste kringloopwinkels hebben een ruime selectie aan boeken in allerlei categorieën en voor slechts een fractie van de nieuwprijs tik je hier de leukste boeken op de kop. Als je de boeken uit hebt gelezen kun je deze gewoon weer doorgeven of terugbrengen naar de kringloopwinkel.

#5 Zwerfboeken en boeken ruilen

little free library

Een fantastisch leuk en duurzaam alternatief voor het kopen van boeken is het ruilen van boeken. Natuurlijk kun je dit doen met kennissen en vrienden, maar ruilen kan op steeds meer verschillende manieren in ons land. Zo zijn er diverse zwerfboeken in omloop, ook wel bookcrossing genoemd. Dit zijn boeken die mensen op willekeurige locaties achterlaten voor de volgende liefhebber. Ook zie je op steeds meer locaties in ons land little free libraries: gratis minibibliotheken waar je boeken achter kunt laten, maar ook boeken kunt meenemen. Sommige mensen bieden de boeken aan in een kastje voor hun huis en sommige koffiezaken hebben hun eigen boekenkast waar mensen uit kunnen pakken en boeken kunnen achterlaten. Een fantastisch initiatief en ook nog eens een leuke manier om kennis te maken met nieuwe boeken.

5 handige tips om te minimaliseren op boeken en tijdschriften

Bron foto 2: BlendleThere are 7 comments

Add yours
  1. Resaarcle

    Wij zijn nu aan het sparen voor een boekenkast waar al onze boeken in kunnen passen. Met jouw tips zijn we misschien sneller bij de nodige centjes! E-book zal vrees ik wel nooit iets voor mij zijn, een echt boek/tijdschrift vind ik nog altijd wel gezelliger. Lang leve de bib en de tweedehandswinkel!

  2. Wat ik lastig vind aan minimaliseren – KouweKleren

    […] Boeken en LP’s Ik houd van boeken, ik houd van LP’s. Stiekem vind ik het helemaal niet erg om een (over)volle boekenkast te hebben. Ik lees graag, veel en ik trek boeken gerust meerdere malen uit de kast. Ook LPPas als de boel er echt niet meer in past (en een grotere kast is zoals je begrijpt ook geen optie) zal er echt iets uit moeten. Toch vind ik het dan moeilijk afscheid nemen, zeker van de gekregen exemplaren.Wijze les: – Minimalisme gaat niet om iets ontberen, maar je richten op wat belangrijk en essentieël is (Growthinkers). Zo lang je plezier aan dingen beleefd, hoeven ze dus niet weg. – Koop (en vraag) boeken tweedehands voor een prikkie. Als je ze uit hebt en niet nog eens gaat lezen, kunnen ze gewoon weer terug naar de Kringloop (Awkward Duckling) […]


Post a new comment