Amerikaanse verkiezingen

9 november: een droevige dag voor Amerika en de wereld

Over het algemeen volg ik de actualiteiten niet meer zo en ik probeer niet aangedaan te zijn door negatieve berichtgeving, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik vanmorgen toch wel even wat tranen heb gelaten toen de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen bekend werd gemaakt. Het kwam echt aan als een mokerslag: Donald Trump wordt de nieuwe president van Amerika. Ik had dit absoluut niet zien aankomen, ik dacht dat het in the pocket was voor Hillary Clinton. De campagnes waren van beide kanten erg vuil en weinig inhoudelijk en dat maakte dit voor mij persoonlijk de meest oninspirerende verkiezingstrijd ooit. Nu moet ik zeggen dat ik van beide kandidaten niet bijzonder gecharmeerd was: ik was vanaf het begin al groot fan van Bernie Sanders. Van zijn idealen, zijn uitstraling, zijn plannen en zijn doorzettingsvermogen. Een, naar mijn idee, oprechte man met idealen die werkelijk het beste voor had met ons allemaal. Helaas mocht het niet zo zijn en werd Hillary Clinton tegenover Donald Trump gezet en dat was de eerste stap naar een indrukwekkend verlies voor de Democraten.

Ik heb niet bijster veel verstand van politiek en al helemaal niet van Amerikaanse politiek, maar ik heb wel het gevoel dat wij vandaag als wereldbevolking hebben verloren. Verloren op het gebied van mensenrechten, eerlijkheid, gelijkheid, democratie en duurzaamheid. Alles waar president Obama zich al die jaren voor heeft ingezet lijkt nu met een simpele beweging van tafel te worden geveegd. Ik ben de eerste om toe te geven dat Amerika alles behalve perfect is en dat er nog veel gedaan kan worden om de ongelijkheid, discriminatie, onveiligheid, vervuiling en kortzichtigheid aan te pakken, maar onder het bewind van president Obama stond dit tenminste op de agenda en was er nog hoop. Met deze beslissing lijkt alle hoop nu te zijn verloren.

Wat mij vooral verbaasd is dat zoveel (blanke) vrouwen op Trump hebben gestemd. Hoe kan het toch dat een man zoveel aanklachten van seksuele intimidatie en seksuele overtredingen op zijn naam kan hebben, zich zo denigrerend uit kan laten over vrouwen en toch zoveel vrouwen achter zich kan hebben? Hoe kan het dat hij zoveel minderheden kan beledigen en toch een groot deel van de Latino’s kan overtuigen op hem te stemmen? Dat gedesillusioneerde blanke lageropgeleiden zich aangesproken voelen door de populistische uitlatingen van Trump is tot daar aan toe, maar ik snap werkelijk niet hoe hij zo’n grote achterban heeft kunnen verzamelen en het stemt me erg droevig over het populisme wereldwijd.

Voor mij persoonlijk voelt het nu even als een verloren strijd. Ik ben een realist die wellicht de zaken soms wat somber inziet, maar altijd probeert om er het beste van te hopen. Ik hoop op een mooiere wereld, een gezondere wereld, gezondere mensen en duurzame vooruitgang. Met deze ogenschijnlijk ‘simpele’ beslissing deze ochtend lijkt alle moeite en alle hoop even voor niets te zijn. Hoe kan je hier tegen opboksen? Waar ben je met al je idealen als het overgrote deel van Amerika hier blijkbaar niet dezelfde waarde aan hecht? Wat heeft het allemaal nog voor nut om je in te zetten voor duurzame ontwikkeling en op te winden over ongelijkheid als een grootmacht als Amerika zich hier juist tegen lijkt te keren? Misschien ben ik nu heel pessimistisch en valt de uiteindelijk impact van een president als Donald Trump wel mee, maar op dit moment voel ik me heel verloren.

De multinationals, wapenlobby’s, vrouwenhaters, racisten, rijke blanke mannen van middelbare leeftijd en bekrompen geesten van deze wereld zullen vandaag als een overwinning beschouwen, maar de rest van de wereld zou in mijn optiek moeten treuren. Het is een droevige dag.There are 4 comments

Add yours
 1. Rory

  Ik weet te weinig van politiek om een constructieve mening neer te pennen. Wel kan ik mijn gevoelsmatige mening geven. Ik vind het onvoorstelbaar dat iemand zonder politieke ervaring President van de Verenigde Staten kan worden. Nog onmogelijker vind ik het dat – na de ervaring met een sympathieke man als Obama (los van het feit dat ik zijn politieke kwaliteiten niet kan beoordelen) – iemand doelbewust voor een man kan hebben gekozen die zoveel afkeer opwekt. Again, dat is mijn persoonlijke mening. Waar gaat het heen in deze wereld? Ik begrijp het ongemak wat zich nu nestelt in velen van ons. De machtigste man van de wereld is nu Donald Trump?!?

  • awkwardduckling

   Dat is ook exact het ongemak dit ik nu voel. Na zoveel jaar een (voor zover ik kan beoordelen) sympathiek en sociaal betrokken president te hebben gehad kan ik me niet voorstellen dat de publieke opinie in een land zo kan kantelen. Het heeft ook niet alleen invloed op het land, maar ook op de verhoudingen met de rest van de wereld en dat maakt het zo enorm eng en zorgwekkend.

 2. Jacob Lageveen

  Ze hadden als democraten zijnde gewoon Bernie Sanders naar voren moeten schuiven als kandidaat. Dan had Trump nooit gewonnen. Hij was verreweg de populairste en Hillary stond al bekend als corrupt. Het enige wat de Republikeinen hoefden te doen was haar meer corrupt dan Trump laten lijken.

  • awkwardduckling

   Helemaal mee eens. Bernie Sanders had zeker Trump verslagen, maar om allerlei redenen en op allerlei slinkse manieren heeft de democratische partij ervoor gezorgd dat Sanders absoluut niet de kandidaat werd. Erg jammer, maar wellicht een wijze les.


Post a new comment